ODTÜ’de uzaktan eğitim ve sınavlar...

ODTÜ öğrencileri başta olmak üzere üniversiteliler salgının faturasını yaşamları ile ödemeye karşı çıkmalıdır. Bizleri eğitim ile sağlık arasında tercihe zorlayanlara yanıtımız, birliğimizi güçlendirerek yaşam hakkımızı gasp edenlere karşı mücadele etmek olmalıdır.

  • Mücadele postası
  • |
  • Gençlik
  • |
  • 15 Haziran 2020
  • 19:58
ikon

“Ya sağlığın ya da eğitimin”

 

Koronavirüs salgını ile birlikte eğitim sisteminde yaşanan kriz derinleşti ve çöküşün eşiğine geldi. Üniversitelerin uzaktan eğitim sistemleri çöktü, birçok öğrenci bilgisayar ve internete erişim sağlayamadı. Sınavlarda kamera açma, “şeref sözü verdirme”, kopya çekmeyen öğrencilere “kopya çekti” suçlaması yapılması gibi birçok şey yaşandı. Sorunlara karşı YÖK, öğrencilere “isterseniz kayıtlarınızı dondurabilirsiniz” gibi çözümler önermekle yetindi.

Milyonlarca öğrencinin etkilendiği bu süreçte, eğitim konusunda alınan kararların hiçbiri öğrencilere sorulmadan alındı ve dayatıldı. Dersler ve sınavlar konusunda yaşanan mağduriyetler ciddi boyutlara ulaştı. Öğrencilerin teknik olanakları ve psikolojileri gibi durumlar göz ardı edildi, sanki her şey “çok normalmiş” gibi davranıldı. Sınavlarda yaşanan kaos konusunda, ODTÜ’de yaşananlar ise önemli bir örnek.

ODTÜ’de sınavların nasıl yapılacağı üniversitenin hiçbir öznesine sorulmadan, rektörlükçe belirlendi. İstanbul ODTÜ Mezunları Derneği’nin bursiyerleri ile yaptığı ODTÜ Uzaktan Eğitim Süreci  Araştırması’ndan yansıyan veriler, uzaktan eğitim ve sınavlar konusunda durumun ne kadar vahim olduğunu göstermektedir. Araştırmaya katılan öğrencilerin %75’i uzaktan eğitimi yetersiz bulmuş, %59’u verimli olmadığı ve %35’i ise kısmen verimli olduğunu belirtmiştir.

Hazırlık öğrencilerinden bir dönem boyunca hiçbir ders görmeden hazırlık geçme sınavına girmeleri istenmiştir. Diğer bölümlerde okuyan öğrencilere ise “alternatif” olarak Pass / Fail sistemi gösterilmiştir. Ama Pass / Fail sistemi ders bırakma değil, dönem bırakma olarak tanımlanmıştır. Bir dönemi bırakmak istemeyen öğrencilerin ise ödev, sunum ve sınavlara girmeleri gerekmektedir. Aynı zamanda Geçti / Kaldı yapan öğrencilerin bahar dönemi not ortalaması ve genel not ortalaması hesaplanmayacağı açıklanmıştır. Geçti yapan öğrenciler harflendirme notları olmadığı gerekçesi ile Bölüm / Fakülte ve üniversiteyi bitirme derecelerine dahil edilmeyeceklerdir.

Mezun olacak lisans öğrencilerinden Geçti / Kaldı yapabilmeleri için genel not ortalamaları 2.0 olması istenmektedir. Geçti yapıldığı durumda derslerin AKTS’leri mezun olmak için gereken toplam AKTS’den düşülecek ama aynı zamanda Geçti /  Kaldı yapmaları durumunda dönem not ortalaması ve genel not ortalaması hesaplanmayacağı için, mezun olmak için gerekli not ortalamasını sahip olmayan öğrenciler, mezun olamayacaklardır.

ODTÜ bu uygulama ile öğrencileri mevcut rekabet sisteminde yarıştırma koşullarını ağırlaştırmıştır. Öğrenciler eğer bölümü geçmek ve derece yapmak istiyorlarsa, sağlıkları ile ilgili bir tercihe zorlanmaktadır. ODTÜ bu uygulama ile salgın konusunda “sorumluluğu” üzerinden atarak, öğrencilerin “tercihlerine” bıraktığı görüntüsünü vermektedir.

ODTÜ öğrencileri başta olmak üzere üniversiteliler salgının faturasını yaşamları ile ödemeye karşı çıkmalıdır. Bizleri eğitim ile sağlık arasında tercihe zorlayanlara yanıtımız, birliğimizi güçlendirerek yaşam hakkımızı gasp edenlere karşı mücadele etmek olmalıdır. 

Ankara’dan bir Geleceğin Sesi okuru