Salgın nedeniyle dünya genelinde öğrenciler okula gidemiyor. Bu durumun eğitime yönelik dolaysız etkileri oluyor. Emperyalist bir kuruluş olan Dünya Bankası (DB) konu kapsamında “Covid 19’un eğitime olası etkileri” başlıklı rapor hazırladı
DB İnsani Gelişim Başkan Yardımcısı Annette Dixon verili durumu “Okula devam edememek çocukları birçok yönden etkiler. Öğrenme fırsatları yoktur, günün en besleyici öğününü kaçırabilirler ve çok sayıda öğrenci eğitimlerini tamamlama fırsatlarını kaybedebilirler” ifadeleriyle özetledi.
Cumhuriyet’te yer alan habere göre Dixon, ayrıca kız öğrencilerin eğitimlerini tamamlama fırsatını yitirebileceği uyarısı yaptı.
Dünya Bankası Küresel Eğitim Direktörü Jaime Saavedra salgın öncesinde de eğitimde sorunların yaşandığını vurgulayarak “Bu daha da derinleşecek. Öğrenmeyi hızlandırmak ve geliştirmek artık daha zor. Zaten fırsatların eşitsiz olduğu bir dünyada yaşıyorduk; şimdi bu daha derin, çünkü yoksul çocuklar öğrenme sürecine katılım için daha az fırsata sahip olacak” dedi.
Uzun süre eğitim kaybı yaşanacak
Rapordaki bazı tespit ve öneriler ise şöyle:
-180 ülkede okulların kapanmasıyla nisan ayında 1.6 milyar öğrenci okuldan uzak kaldı. Mayıs ayında bazı ülkelerde okulların açılmasıyla sayı 1.2 milyara düştü.
-Salgından önce öğrenciler, okul yaşamları boyunca ortalama 11.2 yıllık (öğrenme kalitesi 7.9 yıl) bir eğitim görüyorlardı. Simülasyonlara göre Covid-19’a bağlı 5 aylık okul kapanması yaklaşık 7 aylık eğitimin daha kaybedilmesine neden olacak.
-Etkili bir politika yokluğunda, ilköğretim çağındaki her öğrenci, yıllık kazançlarda ortalama 872 dolarlık bir düşüşle karşılaşabilir. Bu, yaşam boyu 16 bin dolarlık bir kayıp anlamına gelebilir.
-Öğrenme kayıpları, düşük öğrenme seviyeleri, okullaşma süresinin kaybedilmesi ve okul bırakma olasılığı, zaman içinde küresel ekonomi için 10 trilyon dolarlık kazanç kaybına dönüşebilir.
-Okul kapanmaları öğrenmeyi etkileyecek. Asgari yetkinliklere ulaşamayan ortaokul öğrencilerin oranı yüzde 40’tan yüzde 50’ye yükselebilecek.
7 milyon öğrenci okulu bırakabilir
-Salgının gelir şoku nedeniyle ilköğretim ve ortaöğretimden 7 milyona yakın öğrenci okulu bırakabilir. Bu sayı daha da artabilir.
-Okul dışı olmak ve gelirlerin azalması, özellikle kızları savunmasız bırakabilecek, engelli kişiler ve marjinal gruplar için dışlanma ve eşitsizliği artırabilecek.
-Salgın öncesinde de dünya öğrenme kriziyle mücadele ediyordu. Düşük ve orta gelirli ülkelerde çocukların yüzde 53’ü “eğitim yoksulluğu” içindeydi ve 10 yaşına kadar basit bir metni okuyamıyor ve anlayamıyordu.
İki kritik etki
Ayrıca çocukların okula gitmemelerinin iki olumsuz etkisi olduğu belirtildi:
-Öğrenmek için bir fırsatları yok.
-Öğrendiklerini unutuyorlar.