“Saraylara savaş, kulübelere barış”

Bangladeş gençliği, yoksulluğa, ayrımcılığa karşı tepkisini kitlesel gösterilerle gösterdi. emekçilerin de harekete katılmasıyla hükümet yıkıldı. Bangladeş’te yaşanan bu hareketler, bizlere mücadele ile nelerin yapabileceğine dair yeni bir örnek oldu.

  • Mücadele postası
  • |
  • Dünya
  • |
  • 11 Ağustos 2024
  • 12:30
ikon

Sermaye sınıfı ve emperyalistlerin çıkarlarına hizmet eden politikaların dayatıldığı Bangladeş’te, geçtiğimiz günlerde kitlesel eylemler gerçekleştirildi. Hükümetin “bağımsızlık savaşında savaşanların yakınlarına kamuda özel kontenjan ayırmayı” öngören uygulamasına karşı gerçekleşen eylemlerde 300’ü aşkın kişinin hayatını kaybettiği açıklandı.

Ucuz işçiliğin yaygın olduğu Bangladeş’te gerçekleşen eylemlerde sarayın önünde toplanan işçilere, gençlere, kadınlara yönelik şiddete, sıkıyönetim ve sokağa çıkma yasaklarına rağmen kitleler geri adım atmadı. Yoksulluğun ve sefaletin inanılmaz düzeylere ulaştığı ülkede, çelişkiler ve çatışmalar da giderek arttı. Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina helikopteriyle Hindistan’a kaçmak zorunda kaldı.

Tüm kapitalist ülkelerde kitlesel ayaklanmalar hükümetlerin ciddi bir korkuya bürünmesine neden oluyor. Bangladeş’te de aynısı oldu. Hükümetin tüm baskı, şiddet ve terörüne rağmen kitleler geri adım atmadı. Direnişe öncülük edenler özellikle gençler oldu. Binlerce genç, yaşanan ayrımcılığa karşı ayaklandı.

Bangladeş’te yaşananlar, gerçekten sınıf ve gençlik hareketi açısından kayda değer gelişmeler oldu. Kitleler, talepleri uğruna örgütlenip mücadele ettikleri vakit neler başarabileceklerini bir kez daha gösterdi. Bangladeş’teki öğrenciler güçlü ve kararlı bir direniş sağlayarak başlarındaki hırsızların defedilmesinde önemli bir rol oynadılar.

Fakat hükümet istifa etmiş olsa da Bangladeş burjuvazisi “ucuz iş gücü” sömürüsü sayesinde zenginliğine zenginlik katmaya devam ediyor. Hatta olaylardan sonra IMF, “Bangladeş’e olan desteğinin devam ettiğini, ülkenin ekonomik istikrarına ve kapsayıcı büyümesine olan bağlılığını sürdüreceğini” açıkladı.

Bu açıklamanın altında yatan niyetin elbette farkındayız. Emperyalist sermayenin ucuz iş gücü merkezi Bangladeş’teki bu hareketler doğal olarak onları da endişelendirdi. Ancak hareketin kapitalist düzeni hedef alan bir boyuta ulaşmamış olması ise onları rahatlatıyor.

Bangladeş gençliği, yoksulluğa, ayrımcılığa karşı tepkisini kitlesel gösterilerle gösterdi. emekçilerin de harekete katılmasıyla hükümet yıkıldı. Bangladeş’te yaşanan bu hareketler, bizlere mücadele ile nelerin yapabileceğine dair yeni bir örnek oldu.

İstanbul’dan Kızıl Bayrak okuru bir liseli