“Yasa çekilene kadar sokaklarda olmalıyız”

‘İstihdam paketi’ olarak bilinen torba yasa teklifine karşı Türk-İş yarın 81 ilde basın açıklaması yapacak. Türk-İş’e bağlı sendikaların başkanları ise bu adımın önemli ama tek başına yetersiz olduğu görüşünde: “Tüm emek hareketi birleşmeli. Bu teklif geri çekilene kadar sokakta olmalıyız.”

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 26 Ekim 2020
  • 19:47

Ülkedeki her 4 işçiden 1’ini kıdem tazminatı hakkından mahrum bırakmayı hedefleyen, esnekliği ve güvencesizliği artıran, kayıt dışı işçi çalıştırmaya af getiren torba yasa teklifi, önümüzdeki günlerde Meclis Genel Kurulu’nda görüşülecek. Türk-İş Konfederasyonu, teklif Genel Kurul’a gelmeden önce 81 ilde kitlesel basın açıklamaları yapma kararı aldı.

İl temsilcilikleri önünde yapılacak açıklamalarda ‘istihdam paketi’ olarak bilinen yasa teklifine hayır denilecek. Ancak Türk-İş’e bağlı sendikaların başkanları bu tepkinin tek başına yetersiz kalacağı görüşünde. BirGün’den Rıfat Kırcı’ya konuşan başkanlar, emek hareketinin birleşerek bu teklife karşı ortak mücadele yürütmesi, teklif geri çekilinceye kadar sokakta eylemlere devam edilmesi gerektiğini belirtiyor.

Basın açıklamasıyla yetinemeyiz

DERİTEKS Genel Başkanı Musa Servi, bu yasa teklifinin işçi sınıfı açısından asla kabul edilemeyeceğini, ancak önümüzde süreçte daha ciddi saldırıları beklediklerini söyledi. Yaşanan süreçle ilgili “içler acısı” ifadelerini kullanan Servi, şöyle konuştu: 

“Yasanın komisyondan geçmesi ve genel kurula gelecek olması, sendikaların ve tüm emek örgütlerinin ortak noktada birleşmemesinden, seslerini yükseltmemesinden kaynaklanıyor. Sıkıntı şu: Sendikalara ve konfederasyonlara baktığımızda gücünü birleştirme, ortak hareket etme yerine maalesef sadece basın açıklamalarıyla yetinildiğini görüyoruz. Önümüzdeki süreçte çok ciddi saldırılar geliyor. Sendikalar da maalesef var olan mevcudu koruyayım mantığıyla hareket ediyor.”

Bu yasanın işçi sınıfına ağır bir darbe vuracağının altını çizen Servi, “Bunun kesinlikle Genel Kurul’dan geçmemesi gerekiyor. Geçmemesi için de daha etkin eylemler yapılmalı. Bunu Türk-İş yönetimiyle de konuştuk. Diğer konfederasyonlarla birlikte hareket edilmeli, sadece basın açıklamalarıyla yetinilmemeli” dedi.

Durum çok ciddi, ortak mücadele şart

TÜMTİS Genel Başkanı Kenan Öztürk de birleşik mücadele vurgusu yapıyor. Yasa teklifine karşı eylemlerin sokak ayağının acilen örülmesi gerektiğini belirten Öztürk, “81 ilde basın açıklaması yapılacak olması olumlu bir adım; ama bu sadece basın açıklamasıyla geçiştirilecek bir durum değil. Durum çok ciddi. Gerçekten bunu aşan bir eylemlilik süreci olmalı. Bu paket Meclis’ten geçmemeli. Sadece günü kurtarmak için yapılacak basın açıklamalarıyla bu saldırıyı önleyemeyiz” diye konuştu.

Bu konuda bütün konfederasyonlara görev düştüğünü belirten Öztürk, şöyle devam etti:

“Bu paketi savunan konfederasyon kendine işçi konfederasyonuyum demesin. Bu kadar pervasızlık olmaz. Daha önce kıdem tazminatını kaldırmaya yönelik saldırılar oldu; ancak kamuoyu tepkisi olunca bu iş ertelendi. Şimdi bunu işçileri bölerek yapmak istiyorlar. Bu yasa çıkarsa 25 yaş altı ve 50 yaş üstü için kıdem tazminatı hakkı artık yok, iş güvencesi yok, emeklilik primi yatmayacak, emeklilik hakkı tırpanlanacak. Bu yaş gruplarından işçiler, tüm işçilerin yüzde 25’ine denk geliyor.”

TÜMTİS olarak yarın yapılacak eylemlere tüm güçleri ile katılacaklarını söyleyen Öztürk, “Ama bu eylemlerin yasa çekilene kadar periyodik olarak sürmesi gerekiyor ve bu konuda da çabalarımız devam ediyor” ifadelerini kullandı.