Uğur Tekstil işçileri eyleme başladı

Urfa'da işten çıkarılan DİSK Tekstil Sendikası üyesi Uğur Tekstil işçileri jandarmanın engellemesine rağmen fabrika önünde direniyor.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 22 Kasım 2021
  • 12:20

Urfa'da DİSK Tekstil Sendikası üyesi Uğur Tekstil işçileri jandarma zoruyla işten çıkarılmalarının ardından yeniden fabrika önünde direnişe başladı.

Uğur Tekstil fabrikasında DİSK/Tekstil üyesi işçiler, Tekstil Sendikası yöneticilerinin patronla işbirliği sonucu işten atılmıştı. Özak Tekstil fabrikasındaki işçiler de zorla yıllık ya da ücretsiz izne çıkarıldı. İki fabrikada da işçiler fabrika önünde eylem yapmıştı. Bunun ardından DİSK/Tekstil Sendikası Genel Merkez yöneticileri patronla işbirliği
yaparak sendikanın Bölge Temsilcisi Mehmet Türkmen’i görevden almıştı.

Jandarma engeline rağmen yürüyüş

22 Kasım Pazartesi sabah saatlerinde Organize Sanayi Bölgesi önünde toplanan işçiler, fabrika önüne yürümek istedi. Jandarmanın slogan atılmasına ve toplu şekilde yürüyüşü engellemesine rağmen işçiler yürüyüş gerçekleştirdi. Bu sırada iki işçi jandarma tarafından gözaltına alınmak istedi. Tüm engellere rağmen yürüyüş gerçekleştirildi.

Eyleme DİSK Tekstil Sendikası üyesi olduğu için ücretsiz izne çıkarılan Özak Tekstil işçileri de desteğe geldi. Jandarmanın fabrikaya yaklaşılmasına izin vermemesi üzerine işçiler fabrikanın karşısında bulunan arazide bekleyişini sürdürüyor.

İşçiler sosyal medyada yaptıkları paylaşımda şu ifadelere yer verdi:

“Patronun isteğiyle Türkmen görevden alındı”

İşçiler adına basın açıklamasını okuyan Erdal Ayata fabrika yönetiminin Çalışma Bakanlığı’nın yetki belgesine rağmen hala sendikayı tanımadığını belirterek şu şekilde devam etti:

Örgütlenmeye başladığımız ilk günden bugüne kadar her zaman yanımızda olan, eksikliğini tek bir an bile hissetmediğimiz Mehmet Türkmen’in işçilerden habersiz, işçilerin onayı olmadan bir anlaşma yapılmasına karşı çıktığı için Disk Tekstil Sendikası’nın Genel Başkanı Kazım Doğan tarafından görevden alındığını öğrendik. Kazım Doğan’ın Mehmet Türkmen’e ‘sen işçileri çok fazla savunuyorsun, her şeyi işçiye sorup onlar ile beraber karar alıyorsun’ diyerek görevden alması tabiri caiz ise kendi temsilcisini satması anlamına geliyor. Çünkü patronumuz Hayri Uğur’un da, Mehmet Türkmen’i istemediğini biliyoruz. Yani sendikamızın Genel Başkanı Kazım Doğan, bu fabrikayı bizimle birlikte gece yarılarına kadar ev ev dolaşıp üye yaparak örgütleyen, başından beri bu mücadelemize önderlik eden, fabrikada yetki alınmasını, kapatılan fabrikanın tekrar açılıp hepimizin işe alınmasını sağlayan bölge temsilcisini sırf patronun isteğiyle görevinden alıyor. Mehmet Türkmen’in görevden alındığının açıklandığı aynı gün biz işçiler jandarma zoruyla kapı dışarı ediliyoruz.”

“İşimize geri dönene dek direneceğiz!”

Ayata, fabrika yönetimine seslenerek şunları söyledi: 

“Şu an burada bulunan ve jandarma tarafından fabrikadan zorla çıkarılan yaklaşık 100 tane işçinin tekrar işe alınması, içerde adil bir iş ortamının ve çalışma huzurunun oluşturulmasını istiyoruz. Biz içerde işçiler üzerindeki bu baskının son bulmasını ve işimize geri dönüp çalışmak istiyoruz. İşçilerin haklarına saygı gösterilmesini istiyoruz. Bu taleplerimiz Kabul edilip hepimiz tekrar işe alınıncaya kadar da burada süresiz bir şekilde direnişimize devam edeceğimizi ilan ediyoruz.”