Tekirdağ’a giriş çıkışlar 3 Nisan 2020 tarihinden bu yana yasaklanmış durumda.
Kırklareli’nin Kofçaz ilçesinde ise 15 Nisan 2020 tarihinde karantina uygulaması başlatıldı. İlçeye giriş çıkışlar ve zorunlu haller dışında sokağa çıkmak yasaklanmıştı, geçtiğimiz günlerde bu uygulama kaldırıldı.
1 Mayıs sonrası, Trakya'daki işçiler fabrikalarda çalışmaya devam ediyor!
Trakya'da bulunan 20 organize sanayi bölgesinde 1600 fabrika bulunmakta. Bu fabrikaların sadece %40’ı kısa bir süre üretime ara vermişti. Mart başında üretime ara veren fabrikaların büyük bir kısmı tekrar üretime başlamış durumda.
Trakya'da bulunan OSB’lerde 180.000 işçi çalışmakta. Resmi makamlar bu işçilerin ne kadarında virüs saptandığı konusunda henüz bir açıklama yapmadı.
Sendikalardan, sivil toplum örgütlerinin açıklamalarından ve işçilerden derlediğimiz bilgilere göre ise Trakya’da virüs bulaştığı saptanan fabrikalar ve işyerleri şu şekilde: Technocast, D’Facto, Modern Karton, Termo Teknik, Toprak Kürk, Aygün Alüminyum, Tamteks, Yünsa, Beks Çorap, Bony Çorap, Teleset, Çorlu Orion Migros, EGO, Kasar Dual, Kırklareli Cam, Danone.
Trakya'daki fabrikalarda, korona testi pozitif çıkan işçi sayısının 70’in üzerinde olduğu ve 500 kadar işçinin evde karantina altına alındığı basına da yansıyan bilgiler arasında.
Disk-Ar'ın 130.000 işçi ile yaptığı araştırma sonucunda, işçiler arasında koronavirüs görülme oranının Türkiye ortalamasının üç katı olduğu ortaya çıktı. Bu durum sanayi bölgesi olan ve binlerce fabrikada yüzbinlerce işçinin çalıştığı Trakya'da, işçilerin içinde bulunduğu tehlikeyi de ortaya koymakta.
Durumun vahametine rağmen geçtiğimiz haftalarda, 3-4 günlük sokağa çıkma yasağı uygulamalarında dahi sadece Tekirdağ’da 100’den fazla fabrikada on binlerce işçi çalışmaya devam etti.
İşçiler örgütsüz!
Trakya’da fabrikalarda çalışan işçilerin büyük kısmı örgütsüz ve sendikasız. Sendikalı ve toplu sözleşmeli sınırlı sayıdaki fabrikada ise sendikalar kötü bir sınav veriyor. Sendikaların gerekli önlemlerin alınması için mücadele vermekte yetersiz kaldığı işçiler tarafından da dile getiriliyor.
1 Mayıs öncesi Trakya’da sendikaların ve sivil toplum örgütlerinin yan yana gelmekte geç kalması da salgın karşısında işçilerin örgütsüzlüğünü ve onun da ötesinde emekten yana güçlerin acizliğini ortaya koydu.
Önümüzdeki günlerde emekten yana güçlerin bir araya getirilmesi için inisiyatif almak ve onun da ötesinde fabrikalarda taban hareketinin önünü açacak birliktelikler oluşturmak için harekete geçmek gerekiyor.
Eski bir SİO direnişçisi