Tekirdağ Çorlu’da 1996 yılından beri faaliyet gösteren Grup Tekstil patronu işçilerin maaşlarını ve tazminatlarını ödemeden fabrikayı ve makineleri sattı.
Alacakları ödenmeyen işçiler, 2 gündür satılan fabrika önünde eylemler gerçekleştirerek tazminatlarını ve maaşlarını istiyor. İşçiler, ayrıca yıllardır üyesi oldukları TEKSİF’in hiçbir destek vermediğini ifade ediyorlar.
Gazetemize konulan işçiler, fabrika yönetimi 2019 yılının Aralık ayında birden üretimi durdurup, işçileri 15 günlük senelik izine çıkartmış. Ardından, fabrikanın kapanacağı gerekçesiyle ihbar sürelerini kullanmaları için işçileri tekrar eve göndermiş. Mart ayında ise çıkışlar verilerek tüm alacaklarının ödeneceği sözü verilmiş. 18 Mart’ta çıkışlar verilmiş ancak işçilere bu süre zarfında hiçbir ücret ödenmemiş. Direnişteki işçiler fabrikanın makinelerinin bu süreçte satıldığını, 7 Temmuz’da ise fabrikanın komple satıldığını söylüyorlar.
Grup Tekstil patronu makineleri satmadan önce işçilerle yaptığı görüşmede “namus sözleri” vererek “makineleri satınca tüm alacaklarınızı vereceğim” demesine rağmen sonrasında hiçbir adım atmamış. Fabrika satıldıktan sonra Grup Tekstil avukatıyla görüşen işçilere patronun sunduğu teklif, yaklaşık 150 işçinin toplam alacağı olan 8 milyon TL’nin sadece 1 Milyon TL’sinin ödenmesi, kalan kısmın ise 84 ay taksite bölünmesi olmuş.
Grup Tekstil avukatının teklifini kabul etmeyen işçiler 2 gündür satılan fabrika önünde bekleyişlerini sürdürüyor ve seslerini duyurmaya çalışıyorlar. Direnişteki işçiler pandeminin kendilerini de vurduğunu ve patronun bu durumu fırsata çevirdiğini belirterek “18 Mart’ta ihbar süremiz dolduğunda paramızı verecekti ama vermedi. Ancak o sırada yaşanan karantina gibi önlemler yüzünden bir araya gelemedik. Dava açmaya çalıştık hızlıca haciz koydurmak için, mahkemeler de kapalıydı. Tabii bu sırada patron bütün planını yapmış. Önce makineleri devretti, ardından da fabrikayı sattı. Şimdi dava açtık, ancak avukatlar en erken 2 yıl sonra netleşir diyor.” dediler.
Son olarak haklarını alana kadar patronun evi önünde, şehir merkezlerinde eylemlerini sürdüreceğini ifade eden işçiler, bu süreçte TEKSİF sendikasının hiçbir şekilde yanlarında olmadığını, aksine kendilerini çoğu kez yanlış yönlendirdiğini ifade ediyorlar. Sendika avukatı yerine başka bir avukata baş vuran bazı işçilerin Mart ayında haciz işlemleri başlattığını ve alacaklarını alabildiğini, ancak sendika avukatının özellikle işleri yavaştan aldığını belirtiyorlar.
İşçilerin bugün gerçekleştirdiği fabrika önündeki eyleme Tekstil İşçileri Birliği destek verdi. TİB temsilcisi işçilerin haklı ve onurlu mücadelelerinin hep yanında olduklarını, bu tür saldırıların sadece burada değil, birçok fabrikada yaşandığını ifade ettikten sonra, ancak işçilerin birliği ve örgütlü mücadelesi ile haklarını alabileceklerini söyledi. Sonrasında geçmiş yaşanan direniş deneyimlerinden örnekler verilerek bundan sonraki sürete neler yapılabileceği tartışıldı.
Kızıl Bayrak / Trakya