İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi iş cinayetlerine yönelik Temmuz ayı verilerini açıkladı. Temmuz ayında en az 164 işçi hayatını kaybetti ve böylece ilk 7 ayda iş cinayetlerinde en az 1098 işçi yaşamını yitirdi.
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG) her ay açıkladığı iş cinayetleri raporunu güncelledi. “İş Cinayetlerine, İşsizliğe ve Salgına Karşı: Direniş ve Dayanışma Yaşatır” başlıklı raporda “Yüzde 88'inin ulusal basından; yüzde 12'sinin yerel basın, işçilerin mesai arkadaşları, aileleri, iş güvenliği uzmanları, işyeri hekimleri ve sendikalardan öğrendiğimiz bilgilere dayanarak tespit ettiğimiz kadarıyla Temmuz ayında en az 164 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi” ifadeleri yer aldı.
“Lübnan halkına başsağlığı diliyoruz”
2001 yılında Fransa Toulouse'da AZF Total suni gübre fabrikasında ve 2015'te Çin'in liman kenti Tianjin'de bütünüyle öngörülebilir ve önlenebilir olan iki patlamayı hatırlatarak başlayan rapor, 4 Ağustos'ta Beyrut Limanı'nda yaşanan patlama sonucunda 158 kişinin öldüğü, 6 binden fazla yaralının olduğu, 300 bin insanın evsiz kaldığı ve 10 Ağustos itibariyle 21 kişinin kayıp olduğu bilgisini paylaştı.
Ülkenin ithalatının yüzde 60'ının yapıldığı ve yine ithal edilen tahılın yüzde 85'inin tutulduğu Beyrut Limanı'nda yapılan tüm denetimlerde “Beyrut'u havaya uçurabileceği” uyarısının yapıldığını 2 bin 750 ton amonyum nitratın depolandığının belirtildiği raporda, Türkiye'de “180 civarında, savaşın hüküm sürdüğü Suriye’nin dibindeki, savaşın demir hurdasının aktığı İskenderun, asbestli gemilerin sökümünün yapıldığı Aliağa, pek çok dolum tesisini çok yoğun bir yerleşim dokusu içinde barındıran Avcılar/ Ambarlı, petrol boru hattı Botaş'a ait Ceyhan, sürekli patlayan fabrikaları ile kimya OSB'lerinin hemen dibindeki Tuzla Limanı”nda durumun nasıl olduğuna yönelik soruların sorulmasının önemine değinildi.
“Dardanel, Vestel ve diğerleri”
Özel bir başlık olarak pandemi günlerinde işçi sınıfının koşulları da yer aldı. Sermayenin işçi sınıfına bir yanda güvencesizlik ve koronavirüse karşı önlem alınmayan çalışma koşulları diğer yandan da işsizlik-açlık dayattığı belirtildi.
MÜSİAD tarafından dile getirilen “kapalı devre çalışma sisitemi”nin Dardanel'de hayata geçtiğini ifade eden rapor, Vestel'de ise baskılar sonucu yetkililerin fabrikada yaşanan işçi ölümlerini ve vaka sayısını açıklamak zorunda kaldıklarını ancak haftada 60 saati aşan çalışma saatlerinden ve çalışma koşullarından bahsedilmediğini vurguladı. Raporda ayrıca, “Fabrikada virüs bulaşmış işçiler varken TSE Vestel'e 'güvenli üretim belgesi' nasıl veriyor? Yoksa bu belgeler işyerlerini olası davalar için koruma amacı mı taşıyor?” soruları soruldu.
İlk 7 ayda iş cinayetleri
Raporda Temmuz ayında iş cinayetleri sonucu en az 164 işçinin hayatını kaybettiği açıklanırken 2020 yılının ilk yedi ayında ise bu sayının en az 1098 olduğu bilgisi paylaşıldı. Raporda yer alan diğer veriler ise şöyle:
“164 emekçinin 140’ı ücretli (işçi ve memur), 24’ü kendi nam ve hesabına çalışanlardan (çiftçi ve esnaf) oluşuyor...
Ölenlerin 3’ü kadın işçi, 161’i erkek işçi. Kadın işçi cinayetleri tarım, kimya ve sağlık işkollarında gerçekleşti...
Yedi çocuk işçi can verdi. Çocuk işçi cinayetleri tarım, tekstil ve ticaret işkolunda gerçekleşti…
Ölenlerin yaş ortalamasına baktığımızda: Kendi nam ve hesabına çalışanlar (çiftçi ve esnaf) 51 yaş, ücretliler (işçi ve memur) 39 yaş...
51 yaş ve üstünde ise çalışırken ölen 43 emekçi bulunuyor: Çiftçiler ile tarım, gıda, kimya, büro, metal, inşaat, enerji, taşımacılık, sağlık, güvenlik ve genel işler işçileri...
6 göçmen/mülteci işçi yaşamını yitirdi: 5’i Suriyeli ve 1’i Afganistanlı...
Ölen işçilerin 7’si sendikalı. Sendikalı işçiler tarım, madencilik, inşaat ve belediye işkollarında çalışıyordu.
Ölümler en çok tarım, inşaat, taşımacılık, kimya, metal, madencilik, enerji, belediye/genel işler, gıda, sağlık, güvenlik, tekstil ve ticaret/ büro işkollarında meydana geldi.
En fazla ölüm nedenleri sırasıyla ezilme/göçük, trafik/servis kazası, yükselten düşme, elektrik çarpması, Covid-19, patlama/yanma, kalp krizi, zehirlenme/boğulma ve şiddet.”
İş cinayetlerinin en çok yaşandığı illerin de bilgisinin verildiği raporda ilk üç sırayı 11 ölüm ile Sakarya, 9 ölüm ile İstanbul ve 8'er ölüm ile Bursa ve Kocaeli oluşturdu.