Tekstil fabrikasında koronavirüs çıktı, işçiler iş bıraktı

Diyarbakır OSB’de tekstil fabrikasında dört işçide koronavirüs tespit edildi. Ardından 100’e yakın işçi iş bırakarak hastaneye gitti.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 22 Haziran 2020
  • 19:07

Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi’nde bir tekstil fabrikasında dört işçinin koronavirüs testi pozitif çıktı. Fabrikada çalışan 100’e yakın işçi fabrikanın tedbir almadan işe devam etmesine tepki gösterdi ve iş bırakarak hastaneye gitti. İşçiler koronavirüs testi pozitif çıkan arkadaşları ile temas halinde olduklarını belirterek fabrikadan test yapılmasını ve işi durdurmasını talep etti. Fabrika patronları işin durmayacağını ve hastaneye izinsiz gidenlerin işten atılacağı tehdidinde bulundu. İşçiler iş bırakarak hastaneye gitti. 

“Bu şartlar altında çalışamayız”

Tekstil fabrikasında çalışan Nursel Çalışır, eve gitmeye korktuklarını ve fabrikanın herhangi bir kontrol yaptırmadığını ifade etti. Çalışır, “İkinci dalga çıktıktan bu yana hiçbir önlem alınmıyor. Bizim iş yerimizde 10-15 kişiye yakın vaka çıktı. İşletmeden önlem alınmıyor, dezenfektan yok, sağlık konusunda sıfır önlem var. 100’e yakın kişi çalışıyoruz, hepimiz hastaneye geldik, eve gitmeye korkuyoruz. Vaka çıkmasına rağmen iş yeri inkar ediyor, şuan 20 kişi iş yerinde çalışıyor, biz de işi bıraktık o şartlar altında çalışamayız. Pozitif olan arkadaşlar hastanede. İnsan sağlığı bu kadar ucuz olmamalı, biz orada tekstil işinde sürekli temas halindeyiz” dedi.

“Herkes kendinden sorumlu dediler”

Kübra Orakçı ise pozitif vaka çıkmasına rağmen fabrikanın inkar ederek işçileri çalıştırmaya devam ettiğini savundu. Orakçı, “2 arkadaşımızın koronavirüs testi pozitif çıktı. İlkin var dediler, elemanlar itiraz etmeye başlayınca test negatif çıktı dediler, inkar ettiler. Buna rağmen çalışmaya devam ettiler. Şirket bir şey yapmıyor diye biz gidelim dedik, bizi ücretsiz izne ayıracaklarını, sonradan çıkışımızı vereceklerini söyleyerek tehdit ettiler. Biz ustalara elemanlarda vaka var dedik, onlar da genç olduğumuzu bize bir şey olmaz diye salladılar. Her girişimizde parmak basıyoruz, temas halindeyiz. İş yerine söylüyoruz onlar da herkes kendinden sorumlu dediler, kendinizde belirti varsa gidip test yaptırın dediler” diye konuştu.

“Ölüm yok, gençsiniz atlatırsınız diyorlar”

Kendisinde belirti olduğunu vurgulayan Yeter Azbay ise fabrikada kendilerine genç oldukları için atlatabileceklerini ve bunu söyleyen fabrika yetkilisinin de koronavirüse yakalandığını dile getirdi. Azbay, “Bende boğaz yanması halsizlik ve ayakta duramıyorum, biz belirtilerimizi söylediğimizde inanmayın sizde bir şey yok diyorlar. Bunu bize söyleyen ustamız koronaya yakalandı. Bizi tehdit ettiler, işten çıkartacaklar diye. Ölüm yok diyorlar, gençsiniz atlatırsınız diyorlar maske vermiyorlar” şeklinde konuştu.

Mehmet Menekşe ise fabrikada çöp parçası olan tekstil malzemeleri ile yaptıkları maskeleri işçilere dağıttıklarını, medikal meskenin de olmadığını ifade etti. Menekşe, “Denetleme gelecek diye bize bez parçası içi resmen kokan, parça verdiler. Takacaksın takmazsan tutanak tutacağız dediler, ben de normal maske verin dedim o da yok dediler. Fabrikada artan çöpe giden parçaları alıp maske yaptılar, direk bize verdiler” ifadeleri kullandı.