DEV TEKSTİL: Melike Tekstil’de işçilere maske verilmiyor

Melike Tekstil firmasının uyguladığı bu tutum yani güvencesiz, sağlıksız çalışma koşulları Antep sanayisinin neredeyse tümü için geçerlidir.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 28 Mayıs 2020
  • 21:56

Gaziantep dördüncü organizede bulunan #MelikeTekstil’in ikinci işletmesinde işçilere maske verilmiyor. İşçilerden daha önce verilen maskeleri yıkayıp yıkayıp kullanmaları isteniyor. Son olarak bugün bir işçi yeni bir maske istedi. İşçiden ya eski maskeyle çalışmaya devam etmesi yahutta eve gitmesi istendi. 

Yaşadıklarını çektiği videoyla anlatan Melike Tekstil işçisi kendilerine iki haftada bir maske verdiğini, yıka yıka kullan denildiğini, yeni bir maske istediklerinde ise ücretsiz izne gönderildiklerini söylemektedir. Artık hiç bir işlevi kalmayan maskeyi takmayı reddettiği içinde işçiye verilen maskeyi kabul etmediği gerekçesiyle izne gönderildiğine dair bir evrak imzalatmak istedi. Ancak işçi bunu kabul etmeyerek imza atmadı. Bunun üzerine işçi fabrika dışına çıkarıldı.

*

Bu olay bile Antep’te Covid-19 salgının neden bu kadar arttığını göstermektedir. Melike Tekstil firmasının uyguladığı bu tutum yani güvencesiz, sağlıksız çalışma koşulları Gaziantep sanayisinin neredeyse tümü için geçerlidir. İşçiler dokuma tezgahlarında hapşırma, öksürme vb. yollarla mutlaka virüsün bulaşabileceğini, bu tezgahlarda el değmeden üretim yapılamayacağını dile getirmektedir. Bu durumda biz nasıl korunacağız diye sormaktadırlar. Sendikamıza uzun bir süredir işçilerden bu konuda şikayetler gelmektedir. Halı dokuma, tekstil fabrikalarından çalışan işçiler arkadaşlarının corona virüse yakalandıklarını, kendi can güvenliklerinin olmadığını, acilen önlem alınması gerektiğini ısrarla belirtmişlerdir. Ne işçi servisleri nede işçilerin çalıştıkları yerler dezenfekte edilmektedir. Sosyal mesafe kuralları fabrikalar için geçersizdir. İşe girişte ve çıkışlarda aynı riskler devam etmektedir. İşçiler çalıştıkları fabrikalarda Antep’te artan salgını sadece kent merkezilerindeki kalabalıklara, “vatandaşların duyarsızlığına” bağlamak bir gerçekçe değildir. Bu bir bahaneden öteye gidemez.

Bu vesileyle tüm ilgili kurumları ve onların yetkililerini Gaziantep kent merkezinden sanayi bölgelerine bakmaya çağırıyoruz. Salgının yayılmasının nedeni fabrikalardaki güvencesiz ve denetimsiz çalışma koşullarıdır.

Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası
DEV TEKSTİL
Çukurova Temsilciliği
28 Mayıs 2020