Tek adam diktatörlüğü işçiye ölüm ve yoksulluk getirdi

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin 1. yılında işçi ve emekçilerin durumunu ortaya koyan bir rapor hazırladı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 13 Haziran 2019
  • 15:57

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Emek Büroları Genel Koordinatörü Veli Ağbaba ‘tek adam diktatörlüğü’nün resmi temellerinin atıldığı Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin 1. yılında işçi ve emekçiler üzerinde artan, sömürü, baskı, ölüm, işsizlik ve yoksullaşmayı ortaya koyan bir rapor hazırladı.

Rapora göre 1 yılda kadın, çocuk, erkek, emekli, göçmen olmak üzere en az 1930 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi. Türkiye asgari ücret uygulamasında en kötü 4. ülke olurken, emekçilerin alım gücü yayı yarıya düştü; Türkiye'de işsiz sayısı 1 yıl içerisinde 1 milyon 376 bin kişi artarak 4 milyon 730 bin kişi olarak OECD ülkelerine göre işsizliğin en yüksek olduğu 2. ülke durumuna geldi. Türkiye toplu iş sözleşmesi bakımından OECD’nin en kötü ülkesi oldu. Hak arayan binlerce işçi işten atıldı, işçiler ve sendikacılar tutuklandı.

İşçi hakları budanırken, saldırılar arttı

İşsizlik Fonu’nun yağmalandığına “Ekonomik krizin gün yüzüne çıktığı 2018 yılında işverenler işsizlik sigorta fonunda ödediği payın 2 katını kullandı” ifadeleriyle vurgu yapılan raporda grev yasaklamalarına hız kesmeden devam edildiği belirtilerek İzban grevinin yasaklanması örnek gösterildi.

“İş kanununda kapsamlı değişiklikler gündeme alınarak güvencesiz ve esnek çalışma koşullarının oluşturulması için çalışmalar başlatıldı” denilen raporda, EYT’lilerin ve 3600 ek gösterge bekleyenlerin unutulduğu belirtilerek Türkiye’nin işçi hakları ihlalleri noktasında dünyanın en kötü 10 ülkesinden biri durumuna geldiği ifade edildi.

İş cinayetleri ve işçi ölümleri arttı

Raporda iş cinayetlerine ilişkin şu veriler sıralandı:

* 24 Haziran seçimlerinden bugüne ortalama her ay 160 işçi hayatını kaybederken günde ortalama 5 işçi yaşamını yitirdi.

* 24 Haziran seçimlerinden bugüne 1850 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi,80 çalışan kriz koşulları ve iş yerlerinde ki mobbing uygulamalarından kaynaklı olarak yaşamına son verdi. 24 Haziran’dan bugüne en az 1930 işçi yaşamını yitirdi.

* 24 Haziran seçimlerinden bugüne yani ‘tek adam rejiminin’ kurumsal olarak yasallaştığı süreçten bugüne kadın erkek yaşlı çocuk ve göçmen en az 1850 işçi iş yerinde yaşamını yitirdi.

* 24 Haziran seçimlerinden bugüne geçim sıkıntısı ve iş yerinde ki baskılar neticesinde en az 80 işçi ve çalışan intihar ederek yaşamına son verdi.”

Cumhurbaşkanlığının ilk kararnameleri

Raporda 24 Haziran seçimleri sonrası cumhurbaşkanlığı kararnameleriyle şu düzenlemelerin yapıldığı belirtildi:

* Ekonomik ve Sosyal Konsey yapılanmasının içeriği değiştirilerek cumhurbaşkanlığına bağlandı

*1 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Asgari Ücret Tespit Komisyonu cumhurbaşkanlığına bağlı kurullara bağlandı

* Devlet Denetleme Kurulu yeni rejimde cumhurbaşkanlığına bağlı hale getirilirken sendikaların denetimi de Devlet Denetleme Kurulu’na bağlandı. Yeni rejim ile sendikaların üzerinde ki siyasi baskılar arttırıldı.

Yeni Ekonomi Programı (YEP)

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın açıkladığı YEP ile 2019’daki 60 milyar TL’lik kemer sıkma kalemlerinin 10,1 milyar TL’si sosyal güvenlik alanında yapılması ön görüldüğü belirtilen raporda BES’in dayatılması, kıdem tazminatının fona devredilerek gasp edilmesi gibi hedeflerle birlikte YEP ile “işçilerin 83 kazanımının yeni rejimin ilk yılında yok edilmesi planlandı” denildi.