AKP iktidarı, sermayenin talepleri doğrultusunda kıdem tazminatının gaspına ilişkin adımlarını hızlandırıyor.
Basına sızdırılan bilgilerle bir yandan gasp planına ilişkin uygulamalar kanıksatılmaya çalışılırken bir yandan da nabız yoklanıyor.
Yansıya bilgilere göre kıdem tazminatı ile Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) birbirine entegre edilecek.
İktidarın 2019 sonuna kadar bu değişikliği yapmasının planlandığı belirtilirken “çözüm önerisi” olarak ortaya atılan yöntemler ise aynı zamanda patronlara yeni peşkeş anlamına geliyor.
Üzerinde çalışıldığı belirtilen ve sadece Güney Kore’de uygulanan sistemde 18-59 yaşları arasındaki herkes Ulusal Emeklilik Sistemine dahil ediliyor, patronlar yıllık yüzde 9 olan payın sadece yarısını yani yüzde 4,5’ini ödüyor.
AKP’nin üzerinde çalıştığı modelde de kıdem tazminatının BES’e entegre edilerek “tamamlayıcı emeklilik sistemi” kurulmasının planlandığı basında yer aldı.
Zorunlu hale getirilmesi düşünülen bu uygulamada; halihazırda yıllık “1 aylık brüt maaş” olan kıdem tazminatının korunması için patrondan yüzde 8.3’lük kesinti yapılması gerekiyor. Ancak yeni sistem ile birlikte bu oranın yüzde 4 veya 4.5 oranına düşürülmesinin ön görüldüğü belirtildi.
Bu durumda nemalandırma (faiz) uygulaması ile 30 günlük hakkın korunabileceği veya bunun 24-25 güne inebileceği belirtiliyor.
Sermaye temsilcileri TİSK ve TOBB yöneticilerinin oluşabilecek tepkilerden kaynaklı olsa gerek işçi sendikaları ile “tam mutabakat” olmadan düzenleme yapılmasını istemediği belirtiliyor.
Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın söz konusu planı görüşmek için sermaye ve işçi temsilcilerinin yer aldığı çalışma meclisini 23-24 Mayıs tarihlerinde toplayacağı açıklandı.