İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, 2018 yılında İstanbul’da en az 226 işçinin yaşamını yitirdiğini belirtti. İSİG Meclisi’nin hazırladığı raporda İstanbul’da 2013 yılında en az 96, 2014 yılında en az 198, 2015 yılında en az 142, 2016 yılında en az 262, 2017 yılında en az 230 işçinin yaşamını yitirdiği ifade edildi. OHAL’le birlikte tüm Türkiye’de olduğu gibi İstanbul’da da iş cinayetlerinde artış gerçekleştiğine dikkat çekilen raporda, bunun nedenlerine ilişkin şunlar söylendi: “İşçiler hak arayamıyor, iş bırakamıyor, görece daha güvenceli olan sendikalı işçiler dahi ‘şu makine güvenli değil, çalışmayacağım’ diyemiyor. Diğer neden ise içinde bulunduğumuz ekonomik krizin etkileri. İşçilerin çalışma koşulları daha da kötüleşiyor, en basit iş güvenliği önlemleri alınmıyor, çalışma saatleri artıyor, iki işçinin yapacağı işi bir işçi yapıyor. İşsizlik korkusu da cabası.”
İş cinayetlerinde inşaat işkolu öne çıkıyor
Türkiye’deki her 7 iş cinayetinden birinin İstanbul’da gerçekleştiği belirtilen raporda, net bilgi edinmenin zorluğuna ilişkin şunlar söylendi: “Şehrimizde sigortalı sayısına göre işçi ölümüne bakmak bir anlam ifade etmemektedir. Çünkü İstanbul’un nüfusu dahi tam olarak bilinmemektedir, gerek iç göçün ve gerekse dış göçün boyutları devasa durumdadır.” İstanbul'da yaşanan iş cinayetlerinin 5’te 2’sinin yapı ve inşaat işkolunda gerçekleştiği, bu işkolunda yaşanan ölümlerin de 5’te 1’inin İstanbul’da olduğu söylenen rapor şöyle devam etti: “İstanbul’daki iş cinayetlerinin üçte biri yüksekten düşme kaynaklı gerçekleşiyor. Oysa biliyoruz ki basit önlemler alınsa bu nedenli ölümler engellenebilir. (Bu noktada hatırlatalım. Çalışma Bakanlığı ile Türkiye İnşaat İşveren Sendikası arasında, Cumhurbaşkanlığı’nın ikinci 100 günlük icraat programı kapsamında, ‘Yüksekte Güvenli Çalış Kampanyası’ hayata geçiriliyor. Kimsenin haberi olmayan bu proje kapsamında sermayeye 40 milyon TL aktarılacak. Yüksekte çalışma nedenli ölümlerin en az olduğu kış aylarına denk getirilmesi de ayrı bir konu...)”
Ayrıca ilde kalp krizi, beyin kanaması nedenli ölümlerin ülke ortalamasının yarım katı olduğu kaydedilen raporda, verilere göre iş cinayetlerinde ölenlerin yüzde 4’ünün kadın olduğu ancak kayıt dışılığın yüksekliği ve kadın işçilere bakış sorunları nedeniyle sayı tespitinin zor olduğu belirtildi.
“8 Afganistanlı, 4 Suriyeli, 4 Türkmenistanlı, 3 Pakistanlı, 2 Azerbaycanlı, 1 Özbekistanlı, 1 Rusyalı ve 1 Ukraynalı işçi yaşamını yitirdi. Türkiye’de ölen göçmen işçilerin yüzde 22’si İstanbul’da yaşıyordu” denilen raporda artan fabrika ve işyeri yangınlarına da değinildi.
Göçmen/mülteci işçiler için “muafiyet belgesi” dahilinde kayıt dışı çalıştırmanın önünün açıldığı kaydedilen raporda bu işçilerin neredeyse hiçbir hakları olmadan çalıştığına dikkat çekildi.