Kıdem tazminatı ve yıkım saldırılarına karşı binlerce işçi İstanbul 1 Mayıs’ında buluştu

Bakırköy Meydanı’nda gerçekleştirilen 1 Mayıs mitingine katılan binlerce işçi başta kıdem tazminatının gaspı olmak üzere yıkım saldırılarına izin vermeyeceklerini haykırdı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 01 Mayıs 2019
  • 09:05

İşçi sınıfının Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü 1 Mayıs, İstanbul’da Bakırköy Halk Pazarı’nda on binlerce işçi ve emekçinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Mitingde, başta kıdem tazminatı olmak üzere sermayenin hedefinde olan hakların gasp edilmesine izin verilmeyeceği vurgusu öne çıktı. Ayrıca, son günlerde eylemlere konu olan çocuk istismarı, taciz ve tecavüz de döviz ve sloganlarda dikkat çekti.

Üç ayrı koldan yürüyüşle alana girildi

Sabah erken saatlerden itibaren Marmara Forum, Dikilitaş ve E5 İncirli olmak üzere üç ayrı kolda toplanmaya başlayan işçi ve emekçiler slogan ve halaylarla yürüyüş saatini bekledi. Kortejler yürüyüşe geçmeden, yoğun olarak alana bireysel girişler oldu.

DİSK ve bağlı sendikaların yer aldığı Marmara Forum kolunda Eğitim-İş ve Yerel Sen’in yanı sıra CHP de kitlesel korteji ile yer aldı. PSAKD, TİP, Uidder, DİP de bu koldan yürüdü.

DİSK’e bağlı sendikalardan Kocaeli, Gebze, İstanbul ve Trakya şubelerine bağlı fabrikaların pankartlarıyla yürüyen Birleşik Metal-İş en kitlesel katılımı sağlarken Genel-İş de onu takip etti. Üyelerini toplamdan yalıtarak ayrı bir noktada yürüyüşü bekleyen Lastik-İş de yaklaşık 400 kişilik bir kortejle yürüdü.

İhanetçi Kazım Doğan’ın sendikası Tekstil İşçileri Sendikası ise kortej düzenini hiçe sayarak protokolü ve DİSK pankartını da arkasına alarak en önde “şov” yaptı.

Dikilitaş kolunda ise, KESK başta olmak üzere TMMOB, Haziran, Partizan, Devrimci Parti, DAF yer alırken HDP, tecrit karşıtı şiarlarla bu koldan yürüdü. “Beyaz Tülbentliler” de “Tecrit son bulsun ölümler olmasın” yazılı pankart açtı.

BDSP “Krizin faturasına, sömürüye, baskıya ve savaşa karşı... Sınıfa Karşı Sınıf” yazılı pankart ve Marx, Engels, Lenin flamaları ile bu kolda yürüyüşe katıldı. DGB “Kapitalizme köle, karanlığa teslim olmayacağız” pankartı açarken DEV TEKSTİL ise “Krizin faturasını ödemeyeceğiz! Kıdem tazminatının gaspına karşı genel grev genel direniş!” pankartıyla yürüyüşte yer aldı.

Miting alanına E5 İncirli kolundan  EMEP, TKP, Halkevleri, EHP, TÖP, Liman-İş yürüdü.

Daha kitlenin yürüyüşü devam ederken İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu eşiyle birlikte sahneye çıktı ve kitleyi selamlayarak 1 Mayıs’ı kutladı. HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli de mitinge katıldı.

Miting programı, 1 Mayıs şehitleri şahsında emek ve demokrasi mücadelesinde hayatını kaybedenler için saygı duruşu ile başladı.

DİSK korosu sahneye çıkarak marşlar seslendirirken, son olarak Enternasyonal Marşı, İstanbul 1 Mayıs Tertip Komitesi’nde yer alan kurum temsilcilerinin de sahneye çıkmasıyla hep birlikte söylendi.

Hep birlikte emeğin Türkiye’sini kurmaya...”

Ardından konuşma yapan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Taksim’in 1 Mayıs’a, işçi ve emekçilere kapatılmasını teşhir ederek “Taksim Meydanı’nı işçilere kapatanın saltanatı elbet yıkılacak” dedi. Taksim’in yeniden işçilere açılacağını söyleyen Çerkezoğlu, şunları dile getirdi: “Bizler bu meydanda ve bütün 1 Mayıs meydanlarında birbirimize 1 Mayıs ruhuyla söz verelim. Bir kişinin ağzından çıkanlara karşı demokrasiyi kazanacak mıyız? Bir avuç patronun bekasını savunan bu düzene son verecek miyiz? Herkesin düzenli bir işi olsun. Kriz bahanesiyle işten çıkarmalar yasaklanmalı, KHK’larla işlerinden edilenler işlerine iade edilmeli. Çalışma hakkımız için güvenceli bir iş için ayağa kalkacak mıyız? Kıdem tazminatımıza birikmiş emeğimize, çocuklarımızın geleceğine uzanan elleri kıracak mıyız?”

Konuşmasının devamında krize, enflasyona, taşeron çalıştırmaya, EYT sorununa, vergi adaletsizliğine değinen Çerkezoğlu, kıdem tazminatının gaspına ve zorunlu BES uygulamasına izin vermeyeceklerini vurguladı. Baskıya, anti-demokratik uygulamalara, seçimlere değinerek şu ifadelerle sözlerini sonlandırdı:

“Bugün daha fazlasını yapma sorumluluğuyla karşı karşıyayız. Bu ülkede emeğimizi yok sayanlara, ülkeyi baskıcı otoriter bir rejimle yönetmeye çalışanlara karşı eşitlik adalet barış ve kardeşlik için mücadele etmeye ve hep birlikte emeğin Türkiye’sini kurmaya söz veriyor muyuz? Bugün işçi sınıfının kitabın ortasından konuşacağı gün. Orada yazan sözün gerçekliğini hayatımızda her gün görüyoruz. O kitabın ortasında ‘Ya sosyalizm ya barbarlık’ yazıyor. Hasret duyduğumuz memleketin resmini çizmek için 1 Mayıs meydanlarına akanlara selam olsun.”

İhraçlara karşı mutlaka kazanacağız, geri döneceğiz”

Ardından sahneye çıkan KESK Eş Genel Başkanı Aysun Gezen “Ülkemizin adım adım içine itildiği ekonomik, siyasal, toplumsal bunalım gittikçe derinleşiyor” diyerek kapitalizmin küresel krizinden bunun Türkiye’ye yansımasına, hayata geçirilen neoliberal saldırıların yarattığı yıkım üzerinde durdu.

KHK saldırılarıyla 130 bini aşkın kamu emekçisinin haksız, hukuksuz bir şekilde ihraç edildiğini hatırlatan Gezen, “Söz, yetki, karar iktidar halkın olsun. İş güvencemize dokundurtmayacağız. Kıdem tazminatının fona devredilerek ortadan kaldırılmasına izin vermeyeceğiz. İhraçlara karşı mutlaka kazanacağız, geri döneceğiz” dedi.

Türk Mühendis Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Başkanı Emin Koramaz, kapitalist sömürü düzeninin bugün işçi ve emekçilere dayattığı ekonomik krizi, savaş ve yıkımları ele aldığı konuşmasını, “Kahrolsun faşizm, yaşasın sınıf dayanışması, yaşasın sosyalizm” sözleriyle sonlandırdı.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Prof. Dr. Sinan Adıyaman “Sağlıklı toplumun ön koşulu örgütlü toplum olmaktır. Örgütlenmeyen, haklarını örgütlü ve kararlı biçimde savunamayan, emeğini bir güç haline getirmeyen toplumların sağlığından söz etmek mümkün değil” diyerek sözlerine başladı. Adıyaman, sağlığı ticaret olarak gören anlayışa ve yarattığı sonuçlara dikkat çekti.

Birlikte kazanacağız”

Mitingin devamında, tertip komitesi adına hazırlanan ortak açıklama Kürtçe ve Türkçe okundu.

Ortak açıklamada, işçi sınıfının Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü 1 Mayıs’ta emeğiyle yaşamı yaratanların “Güzel günler göreceğiz çocuklar” demek için alanlarda olduğu ifade edildi. “İş cinayetlerinin çalışmanın fıtratında olduğunu söyleyenlere, işçinin birikimine kıdem tazminatına göz dikenlere, emekçiye zorunlu BES’le soygunu dayatan zorbalara ve krizin faturasını işçiye ödetmek isteyenlere karşı omuz omuza yürüyen biz emekçiler kazanacağız” vurgusu yapılan konuşmada, krizin faturasını sarayın ve sermayenin ödemesi gerektiğinin altı çizildi.

Baskılara, hukuk tanımayan uygulamalara, KHK ile ihraçlara, gazetecilerden vekillere toplumsal muhalefeti hedef alan gözaltı ve tutuklama terörüne karşı 1 Mayıs’ta buluşulduğu ifade edilen açıklamada, hapishanelerde tecrite karşı devam eden açlık grevlerine de dikkat çekildi ve “Ölümden değil yaşamdan yanayız. Tecrit bir insanlık suçudur” denildi.

Kadınlara, çocuklara yönelik istismar, cinsel saldırı, taciz, tecavüz ve şiddete, tutsak annelerini ve Cumartesi Anneleri’ni hedef alan zulme dikkat çekilen açıklamada, toplumda yükseltilen ırkçı-faşist saldırılara karşı “Eşit yurttaşlık, onurlu barış ve özgürlük” diye haykırıldığı belirtildi. Savaş ve saldırganlık politikalarına, Ortadoğu’daki emperyalist paylaşım savaşlarına karşı ‘barış’ talebinin altı çizildi ve “Yaşasın işçilerin birliği, halkların kardeşliği” vurgusu yapıldı.

Doğa talanı ve rant politikalarına tepki gösterilen açıklamada, gençliğini geleceksizliğe, eğitimin gericiliğe mahkum edilmesi, sağlık alanının sermaye için rant alanına dönüştürülmesi teşhir edildi. 1 Mayıs meydanı Taksim’in yasaklanmasına değinilerek “Her yer Taksim, her yer direniş!” şiarıyla açıklama sona erdi.

Konuşmaların ardından sahne alan Sadık Gürbüz, Bulutsuzluk Özlemi ve Nurcan Değirmenci’nin ezgileriyle miting sona erdi.

***

*Mitinge katılım önceki senelere kıyasla daha iyi olsa da, CHP’nin de sadece kortej halinde iki binden fazla kişi katıldığını belirtmek gerekir.

*Kıdem tazminatını hedef alan Yeni Ekonomi Programı’nı duyuran ‘damat’ Berat Albayrak, birçok kortejde işçilerin “Damat şaşırma sabrımızı taşırma!” sloganıyla protesto edildi.

*Sendika kortejlerinde işçiler kıdem tazminatı, zorunlu BES, EYT sorunu, taşeron işçilerine kadro talebi, haftalık 40 saat çalışma gündemlerine ilişkin dövizler taşıdılar.

*Birleşik Metal-İş tek tek fabrika pankartlarıyla katılırken, genç işçilerin yoğunluğu dikkat çekti. HT Solar işçilerinin korteji ise canlı sloganlarıyla dikkat çekti.

*HDP ve Barış Anneleri’nin gündemi tecrit ve açlık grevleri olurken çok sayıda kadın da beyaz tülbentleri ile mitingde yerini aldı.

*Yürüyüş kollarının kısa olması ve arama noktalarının dar olması nedeniyle girişler oldukça uzardı. Kortejlerin girişi devam ederken, program başlamadan alanı terk eden bir hayli insan olduğu gibi, konuşmalar devam ederken alanın önemli bir bölümü de boşaldı.

*Mitingde “Yaşasın 1 Mayıs!”, “Kıdem hakkımız gasp edilemez!”, “Her yer Taksim her yer 1 Mayıs!” sloganları öne çıktı.

Kızıl Bayrak / İstanbul