İSİG Meclisi: Ocak ayında en az 155 iş cinayeti yaşandı!

İSİG Meclisi, 2019’un ilk ayında 10’u çocuk en az 155 işçinin iş cinayetinde yaşamını yitirdiğini açıkladı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 04 Şubat 2019
  • 11:31

İşçi Sağlığı ve İş Cinayetleri (İSİG) Meclisi, 2019 yılının ilk ayına ilişkin hazırladığı iş cinayeti raporunu yayımladı.

Raporda Ocak ayında; zehirlenerek, boğularak, ezilerek, kalp krizi geçirerek, yüksekten düşerek en az 155 işçinin yaşamını yitirdiği belirtildi.

“İşçilerin barınma sorunu vardır acilen çözülmelidir”

2018 Yılı İş Cinayetleri Raporu’nun basıldığı belirtilen raporda iş yerinde barınmak zorunda kalan ve burada ki kötü koşullar ve önlemsizlik nedeniyle yaşamını yitiren işçiler hatırlatılarak “İnsanca barınma hakkı işçi sağlığı ve iş güvenliği mücadelesinin bir parçasıdır!” denildi. Ocak ayında işyerlerinde çalışırken ya da barınırken ısınmak isteyen ve bu durumdan kaynaklı yanarak/zehirlenerek ölen işçi sayısının 15 olduğu belirtildi. Geçmişten bugüne benzer örneklerin hatırlatıldığı raporda barınma konusunu düzenleyen ve 46 yıl önce çıkmış olan mevzuatın yeterli olmadığı belirtildi. Yaşanan iş cinayetlerinde bunun acı sonuçlarıyla karşılaşıldığına yer verilerek bu mavzuatın güncellenmesi gerektiği söylendi.

Bu konuda gerekli adımlar atıldığı oranda barınma koşulları nedeniyle bugün yaşanan iş cinayetlerinin de meydana gelmeyeceği belirtilerek “İşçilerin barınma sorunu vardır acilen çözülmelidir” denilerek şu sorunlara işaret edildi:

“İşçilere barınma yeri dahi sağlanmamakta, on binlerce işçi işyerinde yatıp kalkmaktadır.
İşyerlerinin çoğu ruhsatsızdır, kaçaktır, Davutpaşa katliamı bunun en önemli örneklerinden birisidir.
İşyerleri acil durumlara hazır değildir.
İşyerleri yangına hazır değildir.
İşyerleri ısıtılmamakta, işçiler donmamak için yanarak ölmektedir!
İşyerlerinin elektrik tesisatı bırakın elektrikli ısıtıcıları, normal kullanımda bile sorun yaratacak kadar ilkel ve yetersizdir. 
Mevzuatta yazan hiçbir maddeye uyulmamaktadır.”

Ocak ayında en az 155 iş cinayeti: 10’u çocuk, 11’i kadın ve 19’u göçmen... 

Raporun devamında ise Ocak ayında en az 155 işçinin iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiği belirtildi. 1 iş cinayetine karşın meslek hastalığı sonucu yaşanan ölümlerin oranın 6 kat olduğu hatırlatılarak bu ay meslek hastalığından ölüme ilişkin hiçbir veri elde edilemediği belirtildi.

Yaşanan iş cinayetine ilişkin istatistiki veriler ise şu şekilde açıklandı:

"• 155 emekçinin 135’i ücretli (işçi ve memur), 20’si kendi nam ve hesabına çalışanlardan (çiftçi ve esnaf) oluşuyor...

• Ölenlerin 11’i kadın işçi, 144’i erkek işçi. Kadın işçi cinayetleri tarım, tekstil, ticaret, eğitim işkolları ve işkolunu belirleyemediğimiz organize sanayide gerçekleşti…

• 3’ü 14 yaş ve altında olmak üzere 10 çocuk işçi (üçü tarım, biri gıda, ikisi tekstil, biri ağaç, biri ticaret, biri metal işçisi ve biri hurdacı) can verdi. Çocuk işçi cinayetleri gerek işkolu gerek ülke bazında yaygın bir şekilde işlenirken Türkiye’de devletin ve patron temsilcilerinin Ocak ayı boyunca yaptığı “çocuk işçiliği bitiriyoruz” açıklamalarının ise sadece propaganda amaçlı yapıldığını artık herkes biliyor...

Böylece iktidar tarafından ‘Çocuk İşçilikle Mücadele Yılı’ ilan edilen 2018’in ilk on bir ayda en az 66 çocuk işçi ölümü gerçekleşmiş oldu. Bu sayı şu ana kadar tespit edebildiğimiz çocuk işçi cinayetlerinin en yüksek olduğu yıl olarak tarihe geçti…

• Ölümler en çok tarım, inşaat, taşımacılık, gemi/tersane, belediye/genel işler, metal, tekstil, ağaç, enerji ve güvenlik işkollarında gerçekleşti.

• En fazla ölüm nedeni zehirlenme/boğulma ezilme/göçük, trafik/servis kazası, kalp krizi ve yüksekten düşme. Aylardır belirttiğimiz uzun, yoğun ve fazla çalışmanın çıplak bir sonucu olan kalp krizi sonucu olan ölümlerdeki artış sürüyor... Zehirlenme/boğulma/yangın nedenli ölümlerdeki artışa da raporun giriş kısmında geniş bir biçimde ele almıştık...

• Ocak ayında Türkiye’nin 43 şehrinde ve yurtdışında üç ülkede iş cinayeti gerçekleştiğini tespit ettik. En çok iş cinayeti İstanbul, İzmir, Ankara, Aydın, Şanlıurfa, Samsun, Antalya, Bursa, Kocaeli ve Tekirdağ’da yaşandı...

• Ölenlerin 3’ü (yüzde 1,93) sendikalı işçi, 152 işçi ise (yüzde 98,07) sendikasız. Sendikalı metal ve belediye işkollarında çalışıyordu."

İş cinayetinde yaşamını yitiren işçilerin isimleri

Metin Özçevik, Abdul Şükür Türkmen, Türkmen Damar, Erdal Akbaş, Emin Karaçam, İsmail Sönmez, Dahil Bolat, Hakan Güneş, Cuma Çiftçi, Yakup Yıldız, Leyla Kurtboğan, Tamer Kokaroğlu, Barno Radjapova, Muhammed El Muhammed, Abdullah Rahicuha, Muhammed Emin, Mahmud Emin, Juma El Emin, Şakir Bal, Hasan Çetin, Zeynep Y., Muzaffer Sefercik, Zinnur Tomay, İdris Karadayı, Nurettin Güzel, Kadir Erdoğan, Fahri Koç, Nesrin Demirtaş Bilgin, Mazhar Semih Başkan, Ceren Damar Şenel, Vedat Zenderlioğlu, İbrahim Halil Oruç, Bülent Çölek, Mustafa Yanardağ, Serkan Aydınoğlu, Yaşar Çakıcı, Sait Korucu, Selçuk Çelebi, Aziz Yıldız, Abdul Khabir Haıdarı, Emre Adıyaman, Murat Yürekli, Serhat Saçma, Mevlana Kaplan, Abdulhamid Animem (Ahmed Alkhalel), Murat Yerkel, Zakir Çetinkaya, Yusuf Özkök, Musa Altun, İsmail ., Orhan Yaşa, İsmail Tüneyli, Necmullah Penceri (Nesmullah Pencer), Muhammet Şahin İmam, Nevzat Yağlu, Bünyamin Akat, Ökkeş Sürmeli, Emrullah Ersoy, Ali Gültekin, Emrullah Demir, Ali Selvi, Oğuzhan Demirhan, Mehmet Genç, Sedat Yeşilköy, Yaşar Cesur, Yüksel Şahan, M.G., Ruhi Topçu, Cihan Kızılkaya, Muzaffer Kalafat, Mojtaba Taghı Zadeh Hamzyan Olya, Tolga Açıcı, Faruk Çabuk, Turan Çiftçi, Mustafa Hasanoğlu, M.D., İsmet Özalp, Muhammed Arslan, Hayri Kör, Abdullah Dizman, Muharrem Bayburtlu, Semih Çalışkan, Murat A., Mehmet Karaca, Muhammed Ali Yılmaz, Mehmet Tütüncü, Semih Solak, Sinan Karabulut, Erdoğan Çetinok, Yüce Karanki, Ahmet Gürdağ, Tayfun Dirik, Sinan Elik, Kamil Arkan Özyurt, Ebubekir Topbaş, Gençağa Korkmaz, İbrahimov Mammadali, Bodnik Ruslan, Vyazovsky Rostyslav, Krepets Dmytro, Ovdiienko Volodymyr, İsmyilov Turbat, Valery Cerkezov, Ahmetcan Yiğit, İsmail Cem Temel, Abdulkadir Mutlu, Alp Aslan Veizoğlu, Cavit Uçar, İsmail Kartal, Yusuf T., Şenol Ertem, Halil İbrahim Çolak, İbrahim Yardım, Ali Yaşar, Devrim Bayram Demir, Mustafa Tahkika, İbrahim Atalay, Mahsum Cebe, Ayhan Güven Turan, Nihat Alakara, Ömer Bayır, Atilla Balandi, Yasin Balandi, Emircan Tunç, Ramazan Uysal, Murat Tekinci, Fethi Akkurt, Hatice Sonar, Aysel Sonar, Altan Karaağaçlı, Mert Kaner, Bayram Akçay, Elmas Sakıt, Hüseyin Alkan, Saib Erdoğan, Hamit Çitçi, Sezai Karaca, Ali Çelikdemir, Gökhan Özkan, Ayvaz Özkan, Eyüp Aydın, Berivan Karakeçili, Ahmet Çiftçi, İsmail Demirbaş, Özcan Kırem, Birgül Gündüz, Mehmet Çelik, Nadir Özer, Murat Yağcı, Mehmet Tanrıverdi, Osman Pollaz, Mustafa Aydoğan, İsmail Güden, Doğan Karadeniz ve ismini öğrenemediğimiz bir işçi...