Sinbo’da Direniş Okulu: “Örgütlü olmak sağlıklı olmaktır”

TOMİS üyesi Dilbent Türker’in Kod 29’un kaldırılması talebiyle başlayan direnişinin 53. gününde, Prof. Dr. Zeki Kılıçaslan’ın katılımı ile “Meslek hastalıkları” başlıklı direniş okulu gerçekleştirildi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 18 Mart 2021
  • 17:45

Tüm Otomotiv ve Metal İşçileri Sendikası (TOMİS) üyesi Dilbent Türker Kod 29’un kaldırılması talebiyle 53 gündür Haramidere’de bulunan Sinbo fabrikası önünde direniyor. Taleplerini ve sesini eylem ve etkinliklere taşıyan Türker, diğer yandan Direniş Okulları gerçekleştirmeye devam ediyor. Krizin ve pandeminin faturasının artan iş cinayetleri ve meslek hastalıkları ile işçilere ödetildiğinin altı çizilerek, 19. Direniş Okulu Prof. Dr. Zeki Kılıçaslan’ın katılımı ile “Meslek hastalıkları” başlığı ile yapıldı.

İlk sözü alan İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Prof. Dr. Zeki Kılıçaslan zor bir dönemde bu direnişin olduğunu ifade etti ve sunumuna iş cinayetlerinde / iş kazalarında Türkiye’nin üst sıralarda olduğunu ancak meslek hastalıklarının kayıtlarda yer almadığını söyleyerek başladı.

“Önlemler alınmadığı yerde meslek hastalıkları çok sayıdadır”

“Önlemler alınmadığı yerde meslek hastalıkları çok sayıdadır” diyen Kılıçaslan meslek hastalığını tanımladı. Sürekli tekrarlanan hareketlere, toza ve kimyasala bağlı meslek hastalıkların olduğunu ve Türkiye’de resmi kayıtlara göre 300-500 meslek hastalığı olduğunu belirtti. Kimya, metal, tekstil, maden gibi pek çok sektörde çalışan işçilerde meslek hastalıkları ile karşılaşıldığı aktarıldı. Ancak meslek hastalığının tespitinde sorunlar olduğunu belirten Kılıçaslan işçilere, “doktora gidildiğinde önce işinizi, çalışma ortamınızı ve neye maruz kaldığını anlatın” diye tavsiyede bulundu.

Türkiye’de bakanlığın verdiği raporların pek çok şarta bağlandığının altını çizen Kılıçaslan şunları ifade etti:

“Meslek hastalığı her poliklinikte gündeme gelmeli ki önlenebilsin. Daha ileri durumlar için Meslek Hastalıkları Hastanesi gerekir ancak toplum ve işçi sağlığı için her poliklinikte meslek hastalığı bilincinin olduğu bir yaklaşım gerekiyor. Bir hekim öksürük şikayeti ile gelen insana da o gözle ve sorumlulukla bakabilmeli.”

“SGK, bu sağlık sanayi tarafından inanılmaz soyuluyor”

Kılıçaslan, şehir hastaneleri üzerine ise “Şehir hastaneleri verimli ve insani değil. ‘Sağlık sanayi bölgeleri’ diyorum ben oralara. Sağlık toplumla iç içe, en yakın yerde olmalı. Şehir hastaneleri uzaklara kurulurken, şehir merkezinde özel hastanelere bir şey denmiyor. SGK, bu sağlık sanayi tarafından inanılmaz soyuluyor” dedi.

Direniş Okulu’nun ardından vardiya çıkışında Sinbo işçilerine seslenişi Kılıçaslan gerçekleştirdi. Sinbo’da alınmayan önlemlerden kaynaklı ne gibi hastalıklar olabileceğini belirterek şunları vurguladı:

“Salgın, iş kazaları, meslek hastalıklarının önlenmesi yasalardaki maddelerin tam uygulanması ile mümkün. Yasalar tam uygulanırsa meslek hastalığına yakalanmayız. Yasalar uygulanmazsa iş kazaları ve meslek hastalıkları olur.  Burada tekrarlayan hareketler eklem ve kas hastalıklarına yol açar, karşılaştığımız dumanlar ve tozlar astım ve diğer hastalıklara yol açar.”

“Yasaların uygulanması için işçilerin örgütlü olması lazım”

Yasaların uygulanması için örgütlü olmanın öneminin altını çizen Kılıçaslan “Yasaların uygulanması için işçilerin örgütlü olması lazım. Patronun gücü var ama işçinin tek başına yok. Koşulların iyileştirilmesi için işçilerin örgütlü olması gerekiyor. Yani sendikasıyla olur. Bir hekim olarak söylüyorum ki örgütlü olmak sağlıklı olmamızı sağlar” dedi.

Kızıl Bayrak / İstanbul