Sinbo’da direniş 58. günündeydi

Direnişinin 58. gününde olan Dilbent Türker, İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararıyla ilgili gazetemize konuştu. Türker, “Kadınlar İstanbul Sözleşmesi ile sınırlı kalmayarak daha ileri adımlar atmalı” vurgusu yaptı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 23 Mart 2021
  • 19:52

Sinbo’da Tüm Otomotiv ve Metal İşçileri Sendikası (TOMİS) üyesi Dilbent Türker’in Kod 29’la işten atıldıktan sonra işe geri dönme talebiyle başlattığı direniş 58. günündeydi.

TOMİS sosyal medya hesabında “#KOD29KALDIRILSIN Bugün #Sinbo direnişimizin 58. günü. #1Mayıs planlamalarıyla direnişe devam!” ifadeleriyle paylaşım yaparak kararlılıkla devam eden direnişlerini duyurdu.

Sınıf dayanışmasının bir örneği olarak Kod 29’la işten atılan Bayrampaşa Belediyesi işçileri için de “Kod 29 kaldırılsın” etiketiyle paylaşım yapıldı. Paylaşımda şu ifadeler kullanıldı:

“# KOD29KALDIRILSIN ! KOD 29 ZULMÜ BU KEZ AKP’Lİ BAYRAMPAŞA BELEDİYESİ’NDE! 30 aydır sözleşmeyi uygulamayan, işyeri sendika temsilcilerini Kod-29 ile işten atan AKP’li Bayrampaşa Belediyesi, bir işçiyi daha Kod-29’la işten attı.”

“Kadınlar İstanbul Sözleşmesi ile sınırlı kalmayarak daha ileri adımlar atmalı”

İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesine karşı 22 Mart’ta gerçekleştirilen eyleme katılan Sinbo direnişçisi Dilbent Türker konuyla ilgili gazetemize konuştu.

“Açıklamalarda bu kararın yok hükmünde olduğu vurgulanarak mücadele etme çağrıları yapıldı” diyen Türker, sözleşmeden çekilme kararının kabul edilemez olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:

“Türkiye’de kadına yönelik şiddet, taciz, tecavüz, çifte sömürü her geçen gün artarken İstanbul Sözleşmesi’nin bir gece yarısı feshedilmesi kabul edilebilir değil.

Uygulamada kullanılmayan bu sözleşmenin ortadan kaldırılmasını aslında kadın haklarına, yaşamına karşı erk sistemin bakış açısının bir uzantısı olarak kabul edebiliriz.

Kadınların hakları özgürlükleri gelecekleri birilerinin ne seçim malzemesi olabilir ne de yok sayılabilir.

Mevcut iktidar özellikle pandemi süresince işçi, emekçilere dönük her türlü hak gaspını hayata geçirirken kadınlar bundan iki katı daha fazla etkilendi. Aynı zamanda AKP, tabanını bu tür keyfi ve hukuksuz adımlarla kendine bağlamaya çalışmaktadır.

Diğer taraftan İstanbul Sözleşmesi uygulanmadığı halde toplumda psikolojik bir çöküş panik yarattı ve hazırlamak istedikleri plan, toplumu ikiye bölerek daha fazla yozlaşma zemini yaratmaktadır.

Kadınların İstanbul Sözleşmesi’nin gerçekten yaşatabilmesi için zaten uygulanmayan İstanbul Sözleşmesi ile sınırlı kalmayarak ileri adımlar atması gerekiyor. Mücadelenin başarıya ulaşması için üretim alanlarında da çalışmalar yapılmalıdır.”

Sinbo yönetimi fabrika önüne tente çekti

Sinbo direnişine bugün de destek ziyaretleri devam ederken, Dilbent Türker iş çıkışında fabrikadaki arkadaşlarına seslendi. Sinbo yönetiminin fabrika önüne tente çekerek işçilerin direnişle bağ kurmasını engellemeye çalıştığı görülürken, bu çabaların nafile olduğu vurgulanarak “Haklı mücadelemize engel olamayacaksınız!” denildi.

Kızıl Bayrak / İstanbul