Sinbo önünde direniş 24. gününde

TOMİS üyesi Sinbo işçilerinin direnişi, fabrika önünde 24. gününde devam ediyor. Sinbo işçileri işçilere yönelik saldırıları kınarken, Çağdaş Hukukçular Derneği’nden Av. Seher Eriş’in sunumu ile Direniş Okulu'nun 9.'sunu gerçekleştirildi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 11 Aralık 2020
  • 11:00

Sinbo işçilerinin ücretsiz izin saldırısına karşı başlattıkları fabrika önü direniş 24. gününde devam ediyor.

***

Sinbo direnişçileri sosyal medya hesaplarından yayınladıkları direniş alanında çekilen bir video ile Atlas Global ve Bimeks işçilerine yapılan gözaltı saldırılarını kınadı. Sinbo direnişçileri şunları ifade etti:

“Bugün direnişimizin 24. Günündeyiz. Dün Atlas Jet ve Bimeks işçilerine yapılan gözaltı saldırılarını kınayarak başlıyoruz. Onlara yapılan saldırıyı bizlere yapılmış olarak kabul ediyoruz. Baskılarınız bizi yıldıramaz. Direnen işçiler kazanacak.

Yaşasın işçilerin birliği!”

Sinbo işçilerini Damal Dernekler Federasyonu Başkanı ve Çağdaş Hukukçular Derneği'nden Av. Bülent Şimşek ziyaret etti. 

***

Sinbo direnişçileri Direniş Okulu’nun 9.’sunu gerçekleştirdiler.  “Yasalarda kadın işçilerin hakları” konulu Direniş Okulu'nun sunumunu Çağdaş Hukukçular Derneği’nden Av. Seher Eriş yaptı. 

Direniş Okulu'nda çalışma yaşamında kadınların yaşadığı sorunlar ve hakları üzerine konuşuldu. Eriş, kadınların hem evde hem iş yerinde sömürüldüğünü belirterek iş kanununa göre üretim alanlarında cinsiyete göre ayrım yapılmaması gerektiğini ifade etti.

Eriş, kadınların yasalarda yer alan bazı haklarını şu şekilde sıraladı:

“Kadınlar ağır işlerde çalıştırılamaz, gece vardiyasında çalışamaz, emzirme odaları ve kreş hakkına sahiptir. Hamilelik gerekçesiyle kadınlar işten çıkarılamaz.”

Patronların yasaları bile uygulamadığına “bu gücü de kurulu düzenden aldığına” vurgu yapan Eriş, Sovyetler Birliği’nde kadın işçilerin haklarına da değindi. Sunumda şunlar ifade edildi:

“1936 Sovyet Anayasa’sında işçilerin çalışma saatleri düşürüldü; eğitim, kültür sanat, sağlık ücretsiz; bir çalışma yılında 1 ay ücretli izin hakkı, işçilerin izinde olduğu süreçte dinlenmeleri için dinlenme evleri ve senatoryumlar var, dünyada kreş hakkının tanındığı ilk ülke. Hamile kadınlar için 1 yıl ücretli süt izni. Fazla çalışma yasak.”

Türkiye’de ve dünyada direnen kadın işçilere de değinen Eriş, kadınlar için direnmekten başka yol olmadığı ifade ederek sunumunu sonlandırdı.