Sinbo önünde direniş 20. gününde

TOMİS üyesi Sinbo işçilerinin direnişi, fabrika önünde 20. gününde devam ediyor.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 07 Aralık 2020
  • 10:15

Sinbo işçilerinin ücretsiz izin saldırısına karşı başlattıkları fabrika önü direniş 20. gününde devam ediyor.

Sinbo direnişçileri bir video yayınlayarak Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na ve Bakan Zehra Zümrüt Selçuk’a sorular yöneltti.

“Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’a soruyoruz. Bizler Sinbo işçileriyiz, patronlara altın tepsi ile sunulan ücretsiz izin saldırısı ile karşı karşıya kaldık. Sizlerin hayata geçirdiği sözde pandeminin ekonomik ve sosyal etkilerinin azaltılma amaçlı yasal düzenleme, sorunlarımızı daha da arttırdı. Patronlar bu hakkı, anayasal bir hak olan sendikalaşma hakkımızı gasp etmek ve biz işçilere daha ağırlaşan çalışma ve yaşam koşulları dayatmak için kullanıyor. Fabrikalarda anayasa, yasalar ve yönetmeliklerle belirlenen hiçbir koşul yerine getirilmiyor. Bu durum yeni değil fakat pandemi döneminde daha fazla artmış durumda. Fabrikalar tam bir salgın ve sömürü merkezi haline dönüşmüş durumda. Sinbo Fabrikası, kölelik koşullarının, hak ihlallerinin, salgının en yoğun yaşandığı fabrikalardan bir tanesidir. Size soruyoruz.

- Sinbo patronunun hayata geçirdiği kölelik koşullarına, sendikal haklara saldırılarına, yasadışı çalışma koşullarına karşı milletvekilleri Kemal Bülbül, Tülay Hatimoğulları ve Acar Başaran’ın bakanlığınıza yönelttiği soru önergelerini işleme alarak gereğini yapacak mısınız?

- Yoksa anayasa ile tanınmış sendikalaşma hakkına dönük Sinbo yönetiminin hayata geçirdiği saldırıları izlemeye devam mı edeceksiniz?

- Patronların her türlü keyfi davranmasına yetki veren, ücretsiz izin saldırılarına karşı herhangi bir önlem alacak mısınız?

- Sinbo yönetiminin hayata geçirdiği baskı, mobbing, hakaret, işten atma tehdidi, zorla fazla mesai yaptırma, kayıt dışı işçi çalıştırma, yasal haklarını kullanmak isteyen işçileri işten atma gibi saldırılarına karşı adım atacak mısınız?

- Bakanlığınıza bağlı çalışma müfettişlerinizi gerekli denetimleri yapması için görevlendirecek misiniz?

- Ücretsiz izin saldırısıyla 2,5 milyon işçinin hak kayıplarının giderilmesi için herhangi bir adım atacak mısınız?

- Salgının hızla yayıldığı şu günlerde önlem almak yerine hala işçilerin ölümü pahasına çarklar dönsün, patronların kasası dolsun mu diyeceksiniz?

- Patronların kasalarının daha fazla dolması için fabrikaların işçiler için cehennem, patronlar için cennet olduğu koşulları hala olağan görmeye ve bir avuç azınlığın çıkarını gözetmeye devam edecek misiniz?

- Bizler TOMİS üyesi işçiler olarak bir sorumuz daha olacak:

Sinbo yönetimi fabrikada yürüttüğümüz sendikal faaliyetimiz ve fabrika önünde başlattığımız direnişimizin ardından bizleri terörist ilan etti. Soruyoruz yasal ve anayasal haklarını kullanarak sendikalaşan işçiler mi teröristtir, yoksa işçilerin yasal ve anayasal haklarına karşı çıkan Sinbo yönetimi mi teröristtir? BU konuda da sizlerden ciddi bir adım bekliyoruz.

- Sorularımızı daha da uzatabiliriz, fakat bu kadarını yeterli görüyoruz. Bakanlığınızdan ve sizden haksızlığa karşı emeği, onuru ve geleceği için direnen Sinbo işçileri olarak yanıt bekliyoruz”

Sinbo direnişçilerine bugün dayanışma ziyaretleri de devam etti. Partizan ve Kaldıraç'tan dayanışmaya gelenler olurken birlikte direniş alanında sohbetler edildi.