Sinbo direnişi 29. gününde

Kod 29’un kaldırılması talebiyle Sinbo fabrikası önünde başlayan direniş 29. gününde devam ederken, Sinbo yönetiminin saldırıları bugün Meclis’te gündeme getirildi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 22 Şubat 2021
  • 21:18

Ücretsiz izin saldırısını direnişle püskürterek işbaşı yapan TOMİS üyesi Dilbent Türker Sinbo kapitalistlerinin Kod 29’la işten çıkarma saldırısına karşı direnişine devam ediyor.

İş çıkışında işçilere seslenen Türker, saldırılar karşısında örgütlü olmanın önemine vurgu yaparak TOMİS’e üye olma çağrısı yaptı.

Kod 29’la işten atmalar Meclis gündeminde

Öte yandan Kod 29’la işten atma saldırıları başta olmak üzere işçi sınıfını hedef alan saldırılar bugün Meclis’te gündeme getirildi. 

HDP Iğdır Milletvekili ve Meclis Sağlık, Aile Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Üyesi Dr. Habip Eksik, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un yanıtlaması için soru önergesi verdi. Sinbo’daki işçi düşmanı uygulamaların da yer aldığı sorular şöyle:

- Anayasa ile tanımlanmış sendikalaşma ve örgütlenme hakkı Sinbo firması yöneticileri tarafından niçin kısıtlanmaktadır?

- Sinbo firmasına Emekçilere yönelik mobing, psikolojik baskı, işten atma suçları işlenmektedir. Sömürü ve kölelik koşullarının yaşatıldığı Sinbo firmasına yönelik bakanlığınız tarafından açılmış bir soruşturma mevcut mudur? Olacak mıdır?

- 7244 sayılı yasa hak gaspına sebep olmaktadır, emekçi aleyhine olan bu yasa iptal edilecek midir?

- Sinbo fabrikasında emekçilerin sendikalı oldukları için ücretsiz izne çıkartıldıkları ve mobinge maruz kaldıkları iddiası doğru mudur? Ayrıca emekçilerin keyfi bir şekilde ücretsiz izne zorlandıkları ve adreslerine 'ücretsiz izne ayrıldıkları' bilgisi gönderildiği doğru mudur?

- Fabrikalarda Koronavirüs tanısı konulan emekçilerin çalıştığı bölümler başta olmak üzere tüm fabrikada genel karantina önlemlerinin alınması ve emekçilerin ücretli izne çıkarılması sağlanacak mıdır?"

- Türkiye genelinde pandemi döneminde Kod 29 gerekçesi ile işten çıkarılan çalışan sayısı kaçtır? Bu sayının aylara, cinsiyete göre dağılımı nasıldır?

- Çalışan şikayetleri dikkate alınarak işverenler hakkında başlatılan herhangi bir soruşturma var mıdır? 2015, 2016, 2017, 2018, 2019, 2020 yıllarında Kod 29 gerekçesi ile işten çıkartılan çalışanların toplam itiraz sayısı kaçtır?

- Asıl çıkarma gerekçesinin farklı olduğunun anlaşıldığı durumlarda, bu işlemi yaptığı tespit edilen işverenler hakkında cezai işlem uygulanmakta mıdır? Cezai işlemler nelerdir? Cezai işlem uygulanan işyeri ve işveren sayısı kaçtır?

- Kamuoyuna yansıyan ve toplu işten çıkartmaların olduğu işyerleri hakkında herhangi bir denetim yapılmış mıdır?

- Toplu işten çıkartmaların olduğu işyerleri ile ilgili basın açıklaması, yürüyüş ya da grev yapmak isteyen emekçilere onlarca defa polis müdahalesinin olduğu basına yansımıştır. Çalışanların yasal haklarını kullanması yasak mıdır

- Kod29'un kullanılması ile işten çıkarma yapan firmalar incelenmiş midir? İncelendiyse Kod 29 için haklı gerekçe kullanılma oranı nedir? Haksız uygulamanın tespiti halinde ilgili iş yerlerini uygulanan, uygulanacak cezai işlemler nelerdir? Uygulanacak mıdır?

- Kod 29 gerekçesi ile haksız işten çıkarıldığı tespit edilen Dilbent Türker gibi emekçilerin mağduriyetlerinin giderilmesi, haklarının iadesi için Bakanlığınızın bir çalışması mevcut mudur? Olacak mıdır?