SES: Yaralıyı tedavi eden sağlıkçılar serbest bırakılsın!

SES İstanbul Şubeleri, Şırnak’ta tedavi ettikleri yaralı çocuğun PKK’li olduğu iddiasıyla tutuklanan sağlıkçıların serbest bırakılmasını istedi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 09 Ağustos 2019
  • 15:21

Şırnak Cizre’de 2016’da tedavi ettikleri yaralı çocuğun PKK’li olduğu iddiasıyla bir hekim, 3 hemşire olmak üzere 4 sağlık emekçisi 5 Ağustos’ta tutuklanmıştı.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İstanbul Şubeleri, bugün basın toplantısı düzenleyerek tutuklu 4 sağlık çalışanının serbest bırakılmasını istedi.

SES Şişli Şubesi’nde bugün saat 12.30’da yapılan basın toplantısında basın metnini Handan Mısıroğlu Arık okudu.

Tutuklamanın hukuken istisnai bir tedbir olduğunu belirten Arık, “Bizler yaşamdan yana olan mesleğin mensupları olarak yaşam hakkının en kutsal hak olduğuna inanıyoruz. Bir ‘değer’ olarak gördüğümüz sağlık hizmet sunumu ‘değer’ olmasını her koşulda her insanı yaşatma çabasından almaktadır. Bu nedenle savaş veya çatışma alanlarında dahi bizlere ihtiyaç duyan herkese, her yerde gerekli sağlık hizmetini sunma sorumluluğumuz vardır. Varoluş sebebimiz olan iyileştirme ve yaşatma hizmetinden dolayı bırakın tutuklanmayı yargılanmayı dahi kabul etmiyoruz, etmeyeceğiz” dedi. Her koşulda ihtiyacı olan herkese sağlık hizmeti vermeye devam edeceklerini belirterek sağlıkçıların serbest bırakılmasını istedi.

Ardından Arık, Recep Oruç’a ilişkin şu ifadeleri kullandı:

KESK’in Diyarbakır’da o dönem Şubeler Platformu Sözcüsü ve SES Diyarbakır Şube Eşbaşkanı olan Recep Oruç Mart 2018’de Diyarbakır’da bulunan sivil toplum örgütleri ve siyasi partilerin Efrîn operasyonuna ilişkin yayınladıkları deklarasyona katıldığı için gözaltında alındı. 4 günlük gözaltı sonrasında mahkemece serbest bırakıldı. Akabinde 17 ayı aşkın açıkta kaldı. Bu süre zarfında hakkında idari ve adli soruşturmalar başlatıldı. Adli soruşturmada 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde beraat etti. İdari soruşturma neticesinde verilen kınama cezası idare mahkemesince kaldırıldı. Yapılan hukuksuzluğun giderilmesini beklerken OHAL döneminde çıkan 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Sağlık Bakanlığı’nca kurulan komisyonca kamu görevinden çıkarılmıştır.”

Haksız, hukuksuz ihraç edilen tüm kamu çalışanlarının işe geri dönmesi gerektiğini belirten Arık duyarlı herkese bunun için verdikleri mücadelede dayanışma çağrısı yaptı.