SES İzmir Şubesi: Sağlık emekçileri görevlerine başlatılmalıdır!

SES İzmir Şubesi; İzmir Kuzey Kamu Hastaneleri Birliği ve İzmir Valiliği işbirliğinde görevden alınan sağlık emekçileri için basın açıklaması gerçekleştirdi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 31 Mart 2016
  • 12:15

Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi üyesi Dr. Fatih Sürenkök ile Tepecik Eğitim ve Araştırma hastanesi SES İşyeri Temsilcisi Mahmut Bakay, İzmir Kuzey Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğinin teklifi üzerine İzmir Valiliği’nin kararıyla 29.03.2016 günü 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 137. maddesi gereğince geçici olarak görevlerinden uzaklaştırılmışlardı. Bugün bu durumu protesto etmek için SES İzmir Şubesi, Tepecik Eğitim ve Araştırma hastanesi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

Eylemde, “Emek, demokrasi ve barış taleplerine sahip çıkıyoruz. Susmuyoruz, susmayacağız” pankartı açıldı. Basın metnini okuyan SES İzmir Şube Eş Başkanı Rukiye Çakır, sağlık emekçilerinin görevden alınma gerekçelerini şöyle açıkladı: “Dr. Sürenkök 15.12.2015 tarihinde saat 19.00’da Diyarbakır Sur’daki sokağa çıkma yasağına ilişkin İzmir’de yapılan basın açıklamasındaki sözleri ve toplantı sırasında atılan sloganlar, Mahmut Bakay’ın ise sosyal medyada Ahmet Davutoğlu ve Bülent Arınç’a yönelik eleştiri içeren paylaşımı gösterilmiştir. Dr. Fatih Sürenkök, söz konusu konuşmasında, sokağa çıkma yasakları nedeniyle halkın sağlık hizmetlerine erişiminde yaşanan güçlükleri, hastaların hastanelere ulaşamadığını, orada çalışan hekimlerin ve sağlıkçıların zorluklarını aktarmış ve bunların düzeltilmesini talep etmiştir. Mahmut Bakay ise Facebook’ta Cumhuriyet ismiyle yapılan bir paylaşımı, herhangi bir yorum yapmadan beğenmiş ve paylaşmıştır. “

“Oda seçimlerine müdahale”

Dr. Fatih Sürenkök hakkında İl Sağlık Müdürlüğü tarafından Valilik Makamına yazılan yazıda yaptığı konuşma nedeniyle hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunulduğu ve soruşturma açıldığı belirtildiğini aktaran Çakır, yaptıkları araştırma sonucunda savcılıkta Dr. Fatih Sürenkök hakkında herhangi bir soruşturma bulunmadığını tespit ettiklerini söyledi. Mahmut Bakay hakkında ise sürdürülen disiplin soruşturmasında “kınama cezası” verilerek soruşturma sonuçlandırıldığını belirten Çakır, genel sekreterlikten yazılan yazı üzerine disiplin amiri verilen cezayı geri aldığını, dosyanın gereği için genel sekreterliğe gönderildiğinin bildirildiği bilgisini verdi. Çakır, üyelerinin görevden uzaklaştırılmasının önceden kararlaştırıldığına ve sonra bu sonuca gerekçe yaratılmaya çalışıldığına dikkat çekti. Çakır, bu uygulamaların Kamu Görevlileri Sendikalarının yetki sürecinde işyeri temsilcilerinin etkisizleştirilmesi, sendikal faaliyetten alıkonulması ve Tepecik Eğitim Araştırma Hastanesi’nde yandaş sendikanın yetki almasını sağlama girişimi olduğunun altını çizdi. Çakır, “İzmir Tabip Odası seçim sürecine girmiştir ve Dr. Sürenkök İzmir Tabip Odası yönetim kurulu adayıdır. Oda seçimlerine yaklaşılırken oda yönetim kurulu üyeliği için aday olan bir hekimin hukuksuz bir biçimde görevden uzaklaştırılması iktidarın seçimlere müdahalesi anlamına gelmektedir“ sözleriyle görevden almaların iktidarın siyasi saldırısı olduğuna vurgu yaptı.

Yönetim kademelerinin bu çabalarının, üye ve temsilcileri olan Dr. Fatih Sürenkök ve Mahmut Bakay üzerinden sağlık emekçilerini yıldırma girişimi olduğunu ifade etti. Çakır şu sözlerle açıklamayı noktaladı: “Bu hukuksuz karardan derhal vazgeçilmeli, üyelerimiz görevlerine başlatılmalıdır.  Düşünce, ifade ve örgütlenme özgürlüğünün önünde engel teşkil edecek hiçbir anti-demokratik uygulamaya izin vermeyeceğiz.”

Kızıl Bayrak / İzmir