SES: Katledilen sağlık emekçileri yolumuza ışık tutuyor!

14 Mart Tıp Haftası nedeniyle bugün SES İzmir Şubesi eylem gerçekleştirdi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 15 Mart 2016
  • 16:39

14 Mart Tıp Haftası nedeniyle bugün SES İzmir Şubesi basın açıklaması gerçekleştirdi. Cumhuriyet Meydanı’nda toplanan sağlık emekçileri, katledilen sağlık çalışanlarının ve hekimlerin fotoğraflarını taşıdı.

“Açılan yaralar zaman aşımı ile kapanamaz”

Basın metnini okuyan SES İzmir Şube Eş Başkanı Rukiye Çakır, katledilen ve yaşamını yitiren sağlık emekçilerinin mücadelesinin, mücadeleye ışık tutmaya devam ettiğini söyledi. Çakır sözlerine şöyle devam etti: “Bugün görevi başında katledilen ve kaybettiğimiz sosyal hizmet ve sağlık emekçisi arkadaşlarımızı anmak için buradayız. 14 Mart Tıp Haftası nedeniyle Doktor Mehmet Emin AYHAN nezdinde sendikal mücadele tarihimizde ve görevi sırasında katledilen; kaybettiğimiz sağlık ve sosyal hizmet emekçisi arkadaşlarımızı her yıl olduğu gibi bu yıl da 18. kez denize karanfil bırakarak ve şiirlerle saygıyla anıyoruz. Faili meçhullerin, şiddetin ve katliamların son bulması için.”

İnsanlığa karşı işlenen suçlarda zaman aşımı olamayacağını hatırlatan Çakır, toplumun vicdanında açılan yaraların zaman aşımı ile kapanamayacak, üzerinden asırlar da geçse unutulamayacak kadar derin olduğunu ifade etti. Çakır, katledilen sağlık emekçilerin isimlerini sayarak, onurlu mücadelelerini sürdüreceklerini belirtti.

“Sağlıkta ölümler ve şiddet, ticarileşmenin sonucu”

Çakır, sağlıktaki dönüşüm hakkında bilgi vererek halkın sağlığını tehdit ettiğine dikkat çekti. Sağlıkta dönüşümün, sağlık emekçilerini de şiddete ve ölümlere terk ettiğini vurgulayan Çakır, Ersin Arslan, Melike Erdem, Kamil Furtun, Aynur Dağdemir gibi ölümlere neden olan şiddet vakalarının her geçen gün çoğaldığını dile getirdi. Çakır, sağlıkta yaşanan şiddetin ve ölümlerin sorumlusunun sağlıkta ticarileşme olduğunu söyledi. Çakır, ülkede yaşanan katliamlardan, bombalardan bahsederek, şiddeti besleyen koşulların yok edilmesi gerektiğini anlattı. Çakır son olarak şunları vurguladı: “Yaşamdan ve yaşatmaktan yana olan biz sağlık ve sosyal hizmet emekçileri bu ülkede daha fazla ölüm, daha fazla yaralanma, kan ve gözyaşı istemiyoruz. Bir kez daha bu sorunun önlenebilir bir sorun olduğunun altını çizerek bu soruna sessiz kalmadığımızı ve kalmayacağımızı ilan ediyor ve şiddetin son bulmasını istiyoruz.”

“Katliamların failleri belli”

Açıklamada Dr. Zeki Gül’de söz aldı. Barış olması için mücadele ettiklerini belirten Gül, katliamlarda yaşamını yitirenlerin faillerinin belli olduğunu söyledi. Faillerin savaş suçları mahkemesinde yargılanacağını ifade etti.  Öldürülen sağlık emekçileri başta olmak üzere, tüm faili meçhullerin hesabının sorulacağını ve mücadeleleri yükselteceklerini belirtti. Eylem, şiirlerin okunması ve denize karanfil atılmasının ardından sona erdi.

Kızıl Bayrak / İzmir