Başta aile hekimleri olmak üzere Aile Sağlığı Merkezi (ASM) çalışanları ve çok sayıda sağlık emekçisi zorunlu Cumartesi çalışmasına ve bu dayatmayı reddedenlerin karşılaştığı ceza uygulamalarına karşı bugünden itibaren 3 günlük iş bırakma “GöREV”ine başladı.
20-21-22 Mayıs tarihlerinde sürecek grev için sabah saatlerinden için çeşitli merkezlerde toplanan sağlık çalışanları taleplerini dile getiriyor.
İstanbul’daki eylem için saat 11.00’den itibaren Beşiktaş Demokrasi Meydanı’nda toplanan sağlık emekçileri halaylarla saat 13.00’te yapılacak basın açıklamasını beklemeye başladı.
İstanbul’un yanı sıra Ankara, Mersin, Adana ve Urfa’da da sağlık emekçilerinin miting için toplandığı bildirildi.
Aile hekimleri ve birinci basamak sağlık çalışanları bu eylemle 16 Nisan 2015 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmelik değişikliğine karşı tepkilerini göstermiş olacaklar. Sağlık Bakanlığı, nöbetlere gitmediği için 100’ün üzerinde hekime soruşturma başlattı. Aile hekimleri ise nöbet ve ceza puanı uygulaması kaldırılana kadar eylemlerde kararlı olduklarını belirtiyor.
Konuyla ilgili Türk Tabipleri Birliği’nin Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’yla görüşme için yaptığı girişimler karşılıksız bırakılmıştı.
İzmir'de eylem
3 Ocak 2015 tarihinden itibaren aile hekimlerine “nöbet” adı altında dayatılan angarya çalışmaya, koruyucu sağlık hizmetinin popülist ve yanlış çözümler ile işlemeyen bir yapıya dönüştürülmesine ve hakkını arayan sağlık emekçilerine ceza verilmesine karşı Aile Sağlığı Merkezi (ASM) ve Toplum Sağlığı Merkezleri’nde (TSM) çalışan sağlık emekçileri, 20-21-22 Mayıs 2015 tarihlerinde 3 gün süre ile greve çıktı. İzmir’de Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Türk Tabipler Birliği (TTB), Aile Hekimleri Yürütmesi, Genel-Sağlık-İş ve Birlik Dayanışma Sendikası (BDS) tarafından grev ile ilgili bir basın açıklaması gerçekleştirildi.
İzmir İl Sağlık Müdürlüğü önünde yapılan basın açıklamasında “Nöbet genelgesini tanımıyoruz. Cumartesi nöbetlerine gitmiyoruz. Esnek, kuralsız çalıştırmaya hayır!” yazılı pankart açıldı ve taleplerin yazılı olduğu dövizler taşındı. Eylemde SES Eş Genel Başkanı İbrahim Kara, Genel Sağlık-İş İzmir Şube Başkanı Dr. Muhteber Çolak, TTB Aile Hekimleri Yürütmesi adına Dr. Nuri Seha Yüksel ve BDS İl Temsilcisi Dr. Birtürk Karaboğa açıklama yaptı.
Açıklamalarda öne çıkan ortak vurgu, ASM ve TSM’lerde yaşanan sorunlar dururken, Sağlık Bakanlığı’nın sağlık emekçileriyle uğraştığı ifade edildi ve bu sebeple emekçilerin sağlıklı hizmet sunamadıkları belirtildi. Ödeme-sözleşme yönetmenliğinin ceza yönetmenliğine dönüştüğü belirtilerek angarya çalışmaların son bulması talep edildi. Cumartesi ASM’lerin açık olmasının acil servislerin yükünü azaltmak için değil oy devşirmek amacıyla uygulandığına vurgu yapılarak TSM ve bağlı birim yönetmenliğinin geri çekilmesi gerektiğine; katkı payı, reçete ücreti, fiyat farkı adı altında halktan para alınmasından vaz geçilmesi talep edildi. Açıklamalar, sağlık emekçilerinin taleplerin kabul edilene kadar mücadele edeceklerini söyleyerek bitirildi.
Eylemde “Sağlık haktır satılamaz!”, “Sağlık çalışanı köle değildir!”, “Esnek, kuralsız çalışmaya hayır!”, “Angarya çalışmaya son!”, “Direne direne kazanacağız!” sloganları atıldı.
İzmir genelinde greve %60’lık bir katılım olduğu söylenirken Aile Hekimleri Federasyonu greve katılmadı. Gerekçe olarak, yaklaşan seçimleri gösterdiği belirtildi.
Bunun yanı sıra hekimlerin Gündoğdu Meydanı’nda çadır açacağı duyuruldu.
Manisa'da eylem
Bugün ve 21-22 Mayıs günleri Aile Sağlığı Merkezleri’nde (ASM) ve Toplum Sağlığı Merkezleri’nde (TSM) 3 gün sürecek olan grev, bugün yapılan basın açıklamasıyla Manisa’da duyuruldu.
Manisa Halk Sağlığı Müdürlüğü binası önünde saat 12.30’da toplanan SES ve TTB üyesi aile hekimleri 5 aydır ASM çalışanlarına hafta içi 40 saat çalışmaya ek olarak, Cumartesi günleri ‘nöbet’ adı altında fazla çalışma dayatmasını protesto ettiler.
Sağlık çalışanları adına SES Manisa Şube Başkanı Taner Demir’in açıklama yaptığı eylemde “Kimin halkı düşündüğü gün gibi ortada! Sağlık çalışanları, bugün ve sonraki iki gün, Cumartesi fazla çalışma ve işten atma tehditlerine karşı, kendi haklarını korumak için 3 gün hizmet üretemeyecek. Taleplerimiz karşılık bulana dek eylemlerimizi kararlılıkla sürdüreceğimiz bilinmesin” ifadeleri kullanıldı.
Ayrıca TTB ve SES’in başlatmış olduğu bu grev süreci 3 günlük grev haricinde denk gelen resmi tatil ve hafta sonu tatili nedeniyle toplamda 6 güne tekabül etmiş olacak. Bu durum sağlık sektöründeki son dönemlerin en uzun iş bırakma eylemi olacak.