Ankara İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi “Salgına ve iş cinayetlerine karşı birleşik mücadele!” başlığıyla 1 Mayıs'ta ortak mücadeleye çağıran bir metin yayınladı.
Ankara İSİG Meclisi'nin 1 Mayıs’ta işçi sağlığı ve güvenliği taleplerini ortaklaştırmaya ve birleşik mücadeleye çağırdığı metinde Covid-19'un bir işçi sınıfı hastalığı olduğu verilerle anlatıldı.
“Tam kapanma” sürecinde işçi-emekçilerin korunmadığı ve çalışmak zorunda bırakıldığı belirtilen metinde, kapanmanın pandemi tedbiri değil 1 Mayıs'ı yasaklamak için ilan edildiği vurgulandı.
Ortaklaştırılması istenilen talepler
Ankara İSİG Meclisi tarafından yayınlanan metinde “salgın ve sömürü tablosunun değişmesi ve işçilerin sağlığının korunması için” ortaklaştırılmasını istediği talepler şöyle sıraladı:
- İşten çıkarma yasağı uzatılsın, patronların Kod-29 gibi yollarla işçileri işten çıkarması, zorunlu ücretsiz izin ve zorunlu yıllık izin dayatması yasaklansın.
- Çalışma saatleri, ücretler ve haklarda bir kayıp olmaksızın en çok günlük 6 saat olacak biçimde sınırlandırılsın. Çalışma süresinin kısaltıldığı işyerlerinde patronların, bu süreleri işçilerin izinlerinden düştüğü hukuksuz uygulamalarına son verilsin.
- Kişisel hijyen ve korunma malzemeleri işçilere ve halka ücretsiz olarak dağıtılsın. İşçilerin sağlık taramaları ve temaslı takibi yoğunlaştırılsın ve işyerlerinin denetimi yapılsın.
- Patronların vaka sayılarını gizlemesinin önüne geçecek düzenlemeler yapılsın. İşyeri-ev bulaş riski takip edilsin.
- Vaka sayısının belirli bir oranın üzerinde olduğu işyerleri kapatılsın.
- İşyerlerinde İSG denetimlerine ve kontrol aşamalarına sendikalar ve meslek örgütleri de dahil edilsin.
- Aşılama sürecine tüm çalışanlar dahil edilsin ve ivedilikle aşılama gerçekleştirilsin.
- Sağlık ücretsiz ve herkesçe erişilebilir hale getirilsin. Başta testler olmak üzere tüm sağlık hizmetleri kamu hastanelerinde ve özel hastanelerde ücretsiz olarak yapılsın.
- İlaç şirketlerinin kârı değil, kamu yararı düşünülsün. Halk sağlığı için aşılarda patent hakkı kaldırılsın.
- Kendisi ve yakını virüs nedeniyle karantinaya alınan işçi hastalık süresi kapsamında olsun ve bu süredeki gelir kaybı önlensin.
- Alınan karar ve tedbirlerin ancak kamunun bir bölümünde değil, özel sektör, kayıt dışı sektör ve 50’den az çalışanı olan işyerlerinde uygulanması ve yaptırımı sağlansın, gerekli önlemlerin alınmadığı işyerleri için aktif bir ihbar, denetim ve ceza mekanizması oluşturulsun.
- Koronavirüsün en riskli yaş grubunu oluşturan 50 yaş ve üstü işçilere salgın bitene kadar izin hakkı tanınsın.
- Zorunlu sektörler dışında işyerlerinde üretime ara verilsin, işçiler idari izinli sayılsın.
Metni imzalayan kurumlar ise şöyle:
Ankara Dayanışma Akademisi, Ankara Dişhekimleri Odası, Ankara İşçi Meclisi, Ankara Tabip Odası, AVM Çalışanları Derneği, BES Ankara 1 Nolu Şube, BES Ankara 2 Nolu Şube, Birlik Sendikası, BTS Ankara Şube, Dev Sağlık-İş Ankara Temsilciliği, Dev Yapı-İş Ankara Temsilciliği, DGD-Sen, DİSK İç Anadolu Bölge Temsilciliği, Eğitim-Sen, Eğitim-Sen Ankara 1 Nolu Şube, Eğitim-Sen Ankara 2 Nolu Şube, Eğitim-Sen Ankara 3 Nolu Şube, Eğitim-Sen Ankara 4 Nolu Şube, Eğitim-Sen Ankara 5 Nolu Şube, ESM Ankara Şube, Haber-Sen, Haber-Sen Ankara Şube, İşçi Fanzin, İnşaat-İş Ankara Temsilciliği, KESK Ankara Şubeler Platformu, Kültür Sanat-Sen Ankara Şube, Nakliyat-İş, Patronların Ensesindeyiz Ağı, Petrol-İş Ankara Şube, PTT-Sen, SES, SES Ankara Şube, Sincan İşçi Birliği, Tarım Orkam-Sen Ankara Şube, Tek Gıda-İş Ankara 1 Nolu Şube, Tek Gıda-İş Ankara Fırınları Şube, Tez Koop-İş, TMMOB Ankara İl Koordinasyon Kurulu, TOMİS, Toplumsal Hukuk, Tümbel-Sen Ankara 1 Nolu Şube, Tümbel-Sen Ankara 2 Nolu Şube, Türkiye Gazeteciler Sendikası, Yapı Yol-Sen Ankara Şube.