Rifis Makina işçileri sendika hakları için direnişte

Rifis Makina fabrikasında Birleşik Metal-İş Sendikası’na üye olan işçiler, kapitalistlerin sendika düşmanlığına ve işten atma saldırısına karşı direnişte.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 04 Ocak 2022
  • 18:06

2022 yılının ilk günlerinde de işçilere yönelik hak gaspları, işten çıkarmalar, sendikalaşmaya dönük  saldırılar sürüyor. Diğer taraftan işçilerin bu saldırılara karşı hak arayışları parçalı olsa da aralıksız devam ediyor. Bu mücadelelerin bir örneği de Kartal’da Rifis fabrikasında sendikalaştıkları için işten atılan işçiler tarafından veriliyor.

6 aydır sendikal üyelik çalışmalarının yürütüldüğü Rifis fabrikasına 4 Kasım 2021’de Birleşik Metal-İş tarafından sendikal yetki başvurusunda bulunulmuş, 16 Kasım 2021 tarihinde yetki alınmıştı. Yetki başvurusu sonrası Rifis sermayedarı işten atma saldırısını devreye soktu. 8 işçi Kod-4’ten işten çıkarıldı. 

İşçilerin anayasal hakkı olan sendikada örgütlenme hakkına tahammül edemeyen Rifis kapitalisti, gerekçesiz, keyfi işten atma saldırısında bulunurken işçilerin ihbar ve kıdem tazminatları da halihazırda gasp edilmiş durumda. Kızıl Bayrak’a konuşan işçiler bu noktada hiçbir adımın atılmadığını ifade etti.

İşten atılan işçiler sendika düşmanlığına ve işten atma saldırısına karşı fabrika önünde direnişe geçti. İşçiler çalıştıkları yıllar boyunca düşük ücretlere mahkum edildiklerini; çalışma koşullarının yanı sıra yemeklerin niteliksiz olduğunu, insan onurunu zedeleyen uygulama ve hakaretlere maruz kaldıklarını belirtiyorlar.

İzin alma, zam vb. konularda çifte standart uygulandığını, mesaiye kalma noktasında baskıya maruz kaldıklarını aktaran işçiler, bu sorunlara karşı ev ev dolaşıp 6 ay boyunca gizli bir şekilde sendikal üyelikleri tamamladıklarını anlattı. Birleşik Metal-İş’in yetkiyi almasından sonra patronun tavrının değiştiğine ve sendika düşmanlığının dışa vurduğuna dikkat çekti. Direnişçiler, sendikadan istifa etmeleri için Rifis kapitalisti tarafından çeşitli teklifler öne sürüldüğünü belirtti. Nitekim 8 işçiyi işten atan Rifis sermayedarı, içeride kalan işçilere de tekliflerini sunmaya devam etti. Yılbaşı öncesinde işçilere 7500 lira ödenirken, “sendikadan istifa karşılığında gerisinin geleceği” “sözleri” verilmiş!

Kapı önünde direnişte olan Rifis işçileri, içerideki arkadaşlarını patronun geçici tekliflerine kanmamaya çağırırken, hafta içi 07.30-17.30 arası durdukları kapı önü direnişlerine de destek ve dayanışma çağrısında bulunuyor.   

Kızıl Bayrak / Kartal