İzmir’de Hugo Boss’ta direniş başlayacak

17 yıl çalıştığı fabrikada işine son verilen Mevlüde Ünal, "Emeğimi onlara bırakmayacağım" diyerek fabri-ka önünde eylem yapacağını söyledi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 07 Ocak 2022
  • 20:00

İzmir Gaziemir Ege Serbest Bölge'de bulunan Hugo Boss Fabrikası'nda çalışan dikim operatörü Mevlüde Ünal, direnişe başlayacağını açıkladı. Ünal, 5 Ekim 2021’de işten çıkarıldı. 17 yıldır fabrikada çalışan Ünal’ın iş çıkışında güvenlik tarafından çantası aranarak, içerisinde bulunan kumaş parçası nedeniyle hırsızlık yaptığı öne sürülerek, “Kod-46” ile işine son verildi.

Özlem Yayan’ın Mezopotamya Ajansı’nda yer alan haberine göre Ünal, 17 yıllık emeği için 8 Ocak Cumartesi günü, Hugo Boss Fabrikası önünde eylem başlatacak.

Ünal, işten çıkartılmadan 1 buçuk ay boyunca çalıştığı bölüme getirilen süpervizörün mobbingine maruz kaldı. Ünal’ın, bu sırada geçirdiği bir kaza nedeniyle ayağı kırıldı. Bu nedenle 1 aylık "iş göremez" raporu alan Ünal'ın, çalıştığı bölümde görevi değiştirildi. 1 aylık süreci tamamlayıp tekrar işe başlayan Ünal, “joker eleman” olarak çalışmaya zorlandı. Tazminatını ödememek için yöneticiler tarafından iş başı yaptıktan birkaç gün sonra ise hırsızlıkla suçlanarak, savunması alınmadan işten çıkarıldı.

Olay kurgulandı

Çalıştığı süre boyunca mobbinge maruz kaldığını söyleyen Ünal şunları ifade etti:

“Normalde iş çıkışlarında güvenlik görevlileri olmazdı. Ancak 1 Ekim tarihinde akşam iş çıkışı güvenlik kapılarından geçtiğim sırada sadece benim çantam arandı. Ne benden önce ne de bende sonra çıkan hiç kimsenin çantası aranmadı. Güvenliğe benim adım gitmiş ve ‘Mevlüde’nin çantası aranacak’ demişler. Ondan sonra direkt gelip çantamı aradılar. İçerisinde bulunan kumaş parçasını görünce ‘bunun olmaması gerekiyor’ diyerek uyardılar. Ben de yöneticinin bundan haberinin olduğunu, arta kalan küçük parçaları götürebileceğimizi söyledim. Güvenlik amirini normalde arasanız bulamazsınız ama o gün o da oradaydı. Bu olayın yöneticiler tarafından kurgulandığını düşünüyorum"

Çalışmadığı yöneticinin tanıklığı

Ünal, birim yöneticisi olan Emin Saygılı'nın da, kendisi hakkında “defalarca hırsızlık yaptığını” belirterek tutanak tuttuğunu dile getirerek şunları dedi:

"17 yıllık süreçte Emin Saygılı ile çalışmadım. Bir buçuk ay önce çalıştığım birime geldi. O sırada ayağımı kırdığım için işe gitmedim. Bir buçuk ay sonra 19 Eylül’de işe döndüm ve 5 Ekim’de işten çıkarıldım. Bu sürede nasıl defalarca hırsızlık yaptığımı kanıtlayabiliyor?"

Kazanılmış davalar var

17 yıllık çalışma hayatında bir tane dahi iş ihtarı almadığını aktaran Ünal, yapmadığı bir eylemden dolayı tüm emeğinin çöpe atılmak istenildiğini söyledi. Çalıştığı fabrikada kendisinden önce işten atılan 386 işçinin açtıkları davayı kazandıkları bilgisini paylaşan Ünal şunları vurguladı:

“Şu an davalık olan birçok operatör arkadaşım da var. İzinsiz şekilde yer değişimimiz oluyor. ‘Performansın düşük’ ya da ‘sendikaya girdin’ diye işten atıyorlar. Kim uzun süredir çalışıyorsa ve kimi bezdirmek istiyorlarsa ona göre mobbing uyguluyorlar. Baskılar nedeniyle bir çok arkadaşım emekliliğine 3 ay kala istifa etti”

Çalıştığı firmada 5 yılda 8 kez iş kolunun değiştirildiğini anımsatan Ünal şunu dedi:

"Eğer hırsızsam 17 yıldır neden o iş yerinde çalıştım? Neden benim hakkımda şikayetçi olmadılar? Tek istediğim, 17 yıllık hakkımı onlardan almak. O firmada işten çıkarılan ilk kişi ben değilim son da olmayacağım. Ama son olmak için nereye başvurulması ve ne yapılması gerekiyorsa yapacağım”

Ünal, firma hakkında şikayetçi olurken, “emeğimi onlara bırakmayacağım” diyerek 8 Ocak Cumartesi günü fabrika önünde oturma eylemi başlatacağını söyledi.