PETKİM'de iş "kaza"sı

PETKİM'de yaşanan parlama sonrasında dört işçi yaralandı ve Ege İşçi Birliği açıklama yaptı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 04 Ekim 2022
  • 12:30

PETKİM’de yaşanan parlama sonrasında dört işçi yaralandı ve Ege İşçi Birliği yaptığı açıklama ile sermayenin büyümesini ve işçilerin canlarının/ güvenliklerinin önemsenmemesini teşhir etti.

Ege İşçi Birliği sosyal medya hesabında şunları paylaştı:

“Petkim'de dün Aromatikler ünitesinde yaşanan parlama sonrası 4 işçi yaralandı. İşçilerden birinin durumu ağır. İşçilerin yüklenici firmanın işçileri olduğu bilgisi geldi. Ortada yine bir taşeron durumu var.

Dün saat 12:45'te meydana gelen parlama sonucu parlamadan kaynaklı yaralnan işçiler hastaneye kaldırıldı. Ciddi yanıkların olduğu bir işçinin durumunun ise kritik olduğu bilgisi geldi.

Petkim’in ve Tüpraş'ın büyüyen kâr hacmi gündemden düşmezken diğer yandan artan taşeron sistemi ölüm ve sakatlanmalar getirmeye devam ediyor. Daha öncede Tüpraş’ta bu sömürü çarkına 4 taşeron işçi kardeşimizi can verdik.

Petkim ve Tüpraşta yaşanan taşeron sistemi bir işi anlamadan o iş konusunda eğitim almadan iş yapmaya zorlayan bir çalışma düzeni yaratıyor. Bunun sonucu olarak ortaya çıkan ölümlerin bizzat sorumlusu Socar ve Koç'un kendisidir.

Ayrıca Petrol iş sendikasının burdaki edilgen tutumu ayrı bir durum olarak önümüzde durmakta. Sadece üyelerinin ve aidatlarının dışına çıkmayan bir anlayış sınıf mücadelesi veremez,bu ülkede artan sermaye saldırılarına karşı adım atamaz.

Yaşanan bu olaydan ders çıkarması gereken yanı almalı ve harekete geçmelidir.

Petkim ve Tüpraş işçileri ise taşeron işçilerin sorunlarına eğilmeli bu konuda tutum almayan sendikalara basınç yapmalıdır. Bugün bizzat bizlerin yaşadığı sorunları taşeron işçilerin yaşadığı sorunlardan ayrı ele alamayız. Taşeron işçilerin de kadrolu işçilerinde patronu aynıdır aynı patronu koruyan yine aynı sermaye düzenidir. Bu sermaye düzenine karşı taşeron kadrolu demeden topyekün mücadeleyi büyütmeli bu emek sömürüsüne karşı hep birlikte bir mücadele programı ortaya çıkarmalıyız..

Taşeron tek başına Petkim ve Tüpraş'ın sorunu değil işçi sınıfının sorunudur..”