PETKİM ve Star Rafineri sözleşmesi üzerine..

Petrokimya İşçileri Birliği, PETKİM ve Star Rafineri’de imzalanan sözleşmeye dair açıklama yayınladı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 30 Mart 2023
  • 17:30

Petrokimya İşçiler Birliği'nin yayınladığı açıklama şöyle:

Geçtiğimiz günlerde PETKİM ve Star Rafineri toplu iş sözleşmeleri imzalandı. Henüz imzalanmadan bir hafta önce Socar kapitalistinin ücret zammında %25 zam dayatması ve iki işletmenin entegrasyonu dayatmaları vardı. İmzalanan haliyle öne çıkan maddelerden ilk altı ay için %50 zam ve entegrasyonun kabul edilmesi oldu.

Ülkedeki ekonomik krizin hızla derinleşmesi son yıllarda ücretlerin katlanarak erimesine yol açıyor. Taslakta istenen %67,5 zam oranı bile bu erimeyi telafi etmeye yetmezken, çok daha altında bir rakam kabul edilmiş oldu. Yani alınan %50 zam reel ücretlerdeki bu erimeyle eski ücretlerimizin altına düşülmesine neden oldu. PETKİM ve Star dahil petrokimya sektöründe çalışan önemli sayıda işçi arkadaşımız bu gerçekliğin farkında olsalar dahi alınan zammı kabul edilebilir görüyor. Her seferinde “iyi” görünen bu rakamların hemen ertesi gün tekrar erimeye başladığı çabuk unutuluyor. Artık bu ülkede hiçbir sözleşme, hiçbir ek zam talebi tek başına fabrika içerisinde yürütülemeyecek durumdadır. Hayat pahalılığına karşı topyekûn bir sınıf olarak sokakta gösterilecek tepkiyle ancak alınacak zamların bir anlamı olacaktır.

Star ve PETKİM entegrasyonu ise Socar yönetimi için işçi maliyetini düşürme planları açısından bir fırsat. Bu entegrasyon ile iş yükü artacak, çalışma koşulları hiç olmadığı kadar ağırlaşacak. Kapitalistlerin masasında bu iki işletmeyi 1200 kişi ile çalıştırma hayalleri var ve bu işçi kesimi için açık bir işten atma saldırısına dönecek. İşsizlik sopası bir kez daha baskı, tehdit, mobbing ve bir dizi hak gaspına yol açacak.

Böylesi bir hak gaspına yol açacak uygulamanın sendika tarafından kabulu, sermayenin %25’lik tekliften %50’ye çıkılmasında rol oynamış görünüyor. Kaldı ki kapitalistler dikensiz gül bahçesi için bugünden bazı noktalarda taviz vermekten çekinmezler. Onu da yarın misliyle alabileceklerine duydukları güvenden yaparlar…

PETKİM ve Star işçisi dostlar...

Daha elimizi kaldırmadan, tek bir slogan bir yürüyüş yapmadan alınan her şey yanıltıcıdır ve geçici olmaya mahkumdur. Kapitalistlerin en vahşi, işçiye sefalet dayatmada tereddüt etmedikleri böylesi bir dönemde sendikacıların deyimiyle “kimsenin burnu kanamadan” alınanlar ilizyondan ibarettir. Hiçbir mücadele vermeden işçinin aldıkları, sermayenin maçın sonunda aldıkları kadar kıymetli olmayacaktır. Müzakere ve tavizlere dayalı sendikal anlayış ne reel ücretlerimizdeki erimeye çare olabilmiş, ne de Socar kapitalistinin entegrasyon ve beraberindeki gelecek saldırıların önüne geçilebilmiştir. Şeffaflık ise son dönemde tamamen geri plana atılmış durumda. “Yetki bende, ben bilirim” bakışının sendika gibi bir örgütte yeri yoktur. Bu sözleşmede de gördük ki yine işçiye sormadan, kapalı kapılar ardında neyin pazarlığının yapıldığı belli olmayan bir süreç işletilmiş ve oldu bittiye getirilmiştir.

Bu sendikal anlayışın uygulayıcıları şube yöneticileri olsa da bu zemine ortak olan da PETKİM ve Star işçileridir. Oturdukları yerden dört yılda bir seçimde oy kullanmak dışında başka bir görevi olmadığını düşünen arkadaşlarımız büyük bir yanılgı içindeler. İşçiye, sınıfına, geleceğe hiçbir şey vermediği gibi geriye götüren bu bakışla hesaplaşmalıyız. PETKİM kâr rekorlarına yenisini eklerken bize reva görülene tamah etmekle sermaye kazanır, biz kaybederiz. Ancak mücadeleci ve sınıf tutumu içinde bir hareketle hak ettiğimizi alır, geleceğimize sahip çıkabiliriz. Bunun için tüm yükü ve sorumluluğu sendika yönetimlerine bırakmamalı, sözü biz söylemeliyiz, kararı biz almalıyız, tüm yetki bizde olmalı ve yöneticiler sadece bu işçi iradesinin en güçlü temsilcisi olabilmeli. PETKİM ve Star işçisi öncü arkadaşlarımızın öncelikli görevi başta fabrikadaki örgütlülüğü olmak üzere tüm Petrol-İş’te mücadeleci bir anlayışı hakim kılmak olmalıdır. 

 

Petrokimya İşçileri Birliği

29 Mart 2023