“Öğretmenlik Meslek Kanunu teklifi geri çekilsin!”

Eğitim Sen ve Özel Sektör Öğretmenler Sendikası, meclise sunulan Öğretmenlik Meslek Kanunu teklifinin geri çekilmesini istedi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 24 Ocak 2022
  • 17:32

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) ve Özel Sektör Öğretmenler Sendikası, Eğitim Sen Genel Merkez binasında düzenlenen basın toplantısında meclise getirilen Öğretmenlik Meslek Kanun Teklifi’nin geri çekilmesini istedi.

Toplantıda ortak basın metnini okuyan Eğitim Sen Genel Başkanı Nejla Kurul, kanun teklifinin özel kurum öğretmenlerinin ekonomik-sosyal hakları ve çalışma koşullarına yönelik hiçbir düzenleme içermediğini  belirterek, düzenlemenin, meslek kanunu niteliğinde olmadığını ifade etti.

Kariyer basamaklarında nitelikli-niteliksiz öğretmen algısının yaratılarak öğretmenlik mesleğinin saygınlığının düşürüldüğünün altı çizilen açıklamada, teklifteki “kadrolu ve sözleşmeli öğretmenler arasındaki ayrımı kaldırıyoruz” demagojisinden söz edildi. Bu iddiaya rağmen, bu yönde düzenleme yapılmadığı belirtildi. Teklifte sözleşmeli/kadrolu ayrımının kalkmadığı gibi sözleşmeli öğretmenlere sadece “sağlık ve can güvenliği” durumunda “tayin hakkı” tanındığını dile getirdi. “Öğretmenlerin Statüsüne İlişkin Tavsiye Kararı” hatırlatıldıktan sonra şu ifadeler kullanıldı:

“Öğretmenlerin sadece okul içinde değil, toplum içinde de yerine getirdiği görevlerin taşıdığı önemi, uluslararası düzeyde belgeleyen, öğretmenlerin tüm sorunlarını ele alan ve durumlarını tüm ayrıntıları ile düzenleyen bir metindir. Bu metin dikkate alınmadan hazırlanan bir meslek kanununu kabul etmemiz mümkün değildir.”

Açıklamanın sonrasında Özel Öğretmenler Sendikası Başkanı Eren Edibali de, çalışma koşullarına değinerek şunları söyledi: 

“Asgari ücretin altında ya da asgari ücretle çalışmak istemiyoruz. Güvencesiz çalışmak istemiyoruz. Hiçbir özlük hakkımız yok. Temel taleplerimiz için bakanlığa sesleniyoruz; meslek kanunu eğitim emekçisinin emeğine karşı yapılan bir savaşın işaretidir. Geri çekilmelidir. Özel öğretmenlerin eşit hakları temelinde eğitim politikası belirlemelisiniz. Biz eğitimi ve emeği savunan kanun talep ediyoruz.”