Eğitim emekçilerinden Ankara’da miting

Öğretmenlik Meslek Kanunu’na karşı Ankara’da buluşan eğitim emekçileri hakları için 2 Kasım’da iş bırakma eylemi yapacaklarını belirtti.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 15 Ekim 2022
  • 19:45

Eğitim Sen Meclis'te kabul edilen Öğretmenlik Meslek Kanunu’na karşı Ankara Anıtpark’ta miting gerçekleştirdi.

Mitingte eğitim emekçileri Bartın’da yaşanan maden katliamı lanetlenirken hesap sorma çağrısı yapıldı. Konuşmayı Eğitim Sen Genel Başkanı Necla Kurul yaptı ve şunları dedi:

“Kapitalizmin çalışma süreçleri acımasızca örülmüş, kurumlar alt üst edilmiş durumda! Soma’dan bugüne hiçbir şey değişmedi, sorumlulara hesap sorulabiliyor, ne de düzgün denetimler yapılıyor, şimdi Bartın’ı yaşıyoruz.”

Yapılan konuşmada Öğretmenlik Meslek Kanunu’na değinilerek şunların altı çizildi:

“Yasal ve sendikalarının iradesi dışında, haklarını ve taleplerini dikkate almadan hazırlandı ve yasalaştı. Siyasi iktidar ve Millî Eğitim Bakanlığı bugüne kadar defalarca olduğu gibi, bir kez daha kendi bildiğini okudu. Masa başında hazırlanan meslek kanunu ile eğitim emekçilerinin çalışma ve yaşam koşullarını tek taraflı olarak düzenleme alışkanlığını sürdürüyorlar. Türkiye'de aynı işi yaptıkları halde farklı statü ve maaş kaleminde çalışmak zorunda kalan başka bir meslek grubu yok. Siyasi iktidar, öğretmenler arasında halen var olan aday, sözleşmeli, kadrolu, ücretli ayrımına yenilerini eklemekle birlikte, eğitim sisteminin rekabetçi ve eleyici yapısını Öğretmenlik Meslek Kanunu üzerinden daha da pekiştirmek istiyor.”

Kurul, öğretmenlerin yaşadığı sorunlarının çözülmesi için talepleri sıralayarakEğitim emekçileri sokaklarda olacak” dedi.

Açıklanann eylem programı şu şekilde:

“* 26, 27, 28 Ekim tarihlerinde kokart takılması,

* 26 Ekim tarihinde, ilk teneffüs saatinde, öğretmenler odasında ortak bildiri metninin okunması,

* Bu talep ve uyarılara rağmen bir düzenleme yapılmaması halinde; 2 Kasım 2022 tarihinde tüm eğitim çalışanlarının katılımı ile bir günlük iş bırakma eylemi yapılması kararları sendika genel başkanlarınca karar altına alınmıştır.

* Yanlış Öğretmenlik Meslek Kanunu iptal edilmelidir.”

KESK Eşbaşkanı Mehmet Bozgeyik, Bartın’da hayatını kaybeden maden işçilerini andı. Bozgeyik sansür yasasına tepki gösterdi ve mücadele çağrısı yaptı. Konuşmaların ardından Grup Abdal sahne aldı ve miting sonlandırıldı.

Kızıl Bayrak / Ankara