Mücadeleci Sendikalar’dan Soma eylemi…

“Hesap sormak için ayağa kalk”

Aralarında DEV TEKSTİL ve TOMİS’in olduğu Mücadeleci Sendikalar Soma Katliamı’nın 10. yılında gerçekleştirdiği eylemle “Soma, Ermenek, Bartın, İliç... Hesap sormak için ayağa kalk” dedi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 13 Mayıs 2024
  • 19:47

Mücadeleci Sendikalar Soma Katliamı’nın 10. yılında gerçekleştirdiği eylemle “Soma, Ermenek, Bartın, İliç... Hesap sormak için ayağa kalk!” dedi.

Aralarında DEV TEKSTİL ve TOMİS’in olduğu Mücadeleci Sendikalar saat 19.00’da Kadıköy Süreyya Operası’nda bir araya geldi. DGD SEN, İnşaat-İş Sendikası, KATAŞ-SEN, DİSK / Enerji Sen, DEV TEKSTİL, TOMİS, İnşaat Sen, Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası’nın imzacı olduğu “Mücadeleci Sendikalar” adına yapılan eylemde ilk olarak KATAŞ SEN temsilcisi konuşma gerçekleştirdi. Konuşmada bugün (13 Mayıs) açıklanan “Kamuda tasarruf paketine” vurgu yapılarak sömürünün artacağı söylendi ve “Çalışırken ölmek istemiyoruz” sloganları atıldı.

Bağımsız Maden-İş avukatlarından Mürsel Ünder konuşma yaptı ve Soma Katliamı’nın ardından “Soma için adalet mücadelesi verenlerin saldırıya uğradığını, katillere ise dokunulmadığını” hatırlattı.

Ortak yapılan açıklamada Soma’da yaşanan katliam anlatılırken madencilere dayatılan kölece çalışma koşulları teşhir edildi. Soma Katliamı davasında tüm sanıkların tahliye edildiği vurgulanan açıklamada şunlar ifade edildi:

“Hatta patrona maden ocağı işletme yetkisi geri verilerek adeta ödüllendirilip cesaretlendirildi. 301 madencinin ailesi yerlerde tekmelendi, tazminat hakları ve katillerin yargılanması için mücadele eden aileler 10 yıldır türlü baskı ve adaletsizlikle baş başa bırakıldı, madenciliğin fıtratında ölüm vardır denilerek Cumhurbaşkanı tarafından maden işçilerinin yaşam hakkı yok sayıldı. Sorumluluğu olan kamu görevlileri dönemin bakanı Faruk Çelik tarafından açıkça “ben memurumu yargılatmam” denilerek hukuki sürecin en başından sorumluların yargılanmayacağı ilan edilmiş dava avukatlardan ve ailelerden kaçırılmıştır. Şu an gelinen süreçte de avukatları ve ailelerin çabası ile dava devam etmektedir.”

Açıklamanın devamında dava süreci aktarıldı ve Soma Katliamı’nın gönüllü avukatlığını yapan Selçuk Kozağaçlı ve Can Atalay’ın tutukluluklarına vurgu yapıldı. Açıklamanın devamında Soma’dan sonra gerçekleşen katliamlar aktarıldı ve süren doğan talanına ve sermayenin kar hırsına değinildi. OVP’de yer alan kemer sıkma politikalarına işaret edilen açıklamada işçilerin ve emekçilerin payına yoksulluğun ve iş cinayetinin düştüğü vurgulandı.

Açıklamanın devamında ise 1 Mayıs tutsaklarına değinilerek şunlar vurgulandı:

“Bizler, bu düzeni dün Mengen’de Zonguldak maden işçilerinin önüne diktikleri barikattan da, bugün 2024 1 Mayıs’ında Taksim’e yürümek isteyen işçilerin önüne diktikleri barikattan da biliyoruz. Ama o barikatların aşılacağını da biliyoruz. “İş cinayetleri son bulsun” dedikleri için tutuklanan 50 arkadaşımızın direnişinden de biliyoruz. Mahkûm etmek istedikleri karanlık yolun sonunda doğacak güneşi görüyoruz.”

BDSP, DGB, Mücadele Birliği, Alınteri, Halkevleri, PDD’nin de destek verdiği eylemde “Yaşasın sınıf dayanışması” sloganı atıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul