Mücadeleci Sendikalar Çalışma Bakanlığı önünde

TOMİS ve DEV TEKSTİL’in de bileşeni olduğu Mücadeleci Sendikalar topladıkları imzaları bir eylem ile Çalışma Bakanlığı’na iletmek için Ankara’da açıklama yaptı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 29 Temmuz 2024
  • 15:30

TOMİS ve DEV TEKSTİL’in de bileşeni olduğu Mücadeleci Sendikalar topladıkları imzaları bir eylem ile Çalışma Bakanlığı’na iletmek için bugün (29 Temmuz) 12.30’da bakanlık önünde toplandı.

Polisin Çalışma Bakanlığı’na yaklaştırmama baskısına rağmen sendikaların iradi tutumu sayesinde açıklama bakanlık önünde yapıldı.

Ülkede yoksullaşmanın düzeyinin aktarıldığı açıklamada şunlar ifade edildi:

Türkiye’de yoksullaşma giderek derinleşirken, ülkeyi tüccar mantığıyla yönetenler milyonlarca insanın yaşadığı yoksullaşmayı ve sefaleti görmezden gelmeyi sürdürüyor. 17.002 TL asgari ücretle, 12.500 TL emekli maaşıyla yaşamaya mahkûm ediyorlar. Bugün yaşadıkları sırça köşklerden ülkeyi yönetirken açlık sınırı 19 bin TL’yi, yoksulluk sınırı 65 bin TL’yi geçti. Bu verilere bakıldığında bu ülkede artık “yoksul” bile sayılmıyoruz

Açıklamada sermaye gruplarının yüksek karlar elde ettiği ve Hazine ve Maliye Bakanının adeta bu duruma hizmet ettiği dile getirilerek işçi ve emekçilerin çalışma ve yaşam koşullarının günden güne daha da kötüye gittiği belirtildi. Sendika bürokratlarının durumuna da açıklamada değinilerek şunlar vurgulandı:

Yaptıkları çürük toplu sözleşmeler asgari ücrete zam yapılması sonucu boşa düşeceği için aylardır sesini çıkarmayan konfederasyon merkezleri aşağıdan yükselen tepkiler nedeniyle ortak açıklama yaparak sözün özünü söylemek gerekirse gaz alma telaşına girişti. Her asgari ücret görüşmeleri masasında olan ve esas işlevi düşük ücretlere işçi ve emekçileri razı etmek olan sendika bürokratı da herhangi bir eylem planı açıklamadan kof bir söylemle asgari ücrete artış talep etti. Bugün işçi ve emekçilerin yaşadığı açlık ve yoksulluk koşullarının, ortalama ücret haline gelen asgari ücret düzeninin sorumlularından biri de bu sendikaların tepesine çöreklenmiş bürokratik anlayış ve onun temsilcileridir

Eyleme Ankara İşçi Meclisi de destek verdi. “İnsanca yaşam istiyoruz”, “Asgari değil, İnsanca yaşam”, “İşçiler birlikte güçlü” sloganlarının atıldığı eylem mücadele çağrısı ile sonlandırıldı.

Kızıl Bayrak / Ankara