“Temmuz’da Zam Şart” kampanyası

DEV TEKSTİL, TOMİS, Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası, KATAŞ-SEN, DGD-SEN, Mağaza Market-Sen, İnşaat-İş, DİSK Enerji-SEN tarafından Temmuz’da Zam Şart kampanyası başlatıldı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 31 Mayıs 2024
  • 09:30

Mücadeleci sendikalar tarafından Temmuz’da Zam Şart kampanyası başlatıldı.

DEV TEKSTİL, TOMİS, Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası, KATAŞ-SEN, DGD-SEN, Mağaza Market-Sen, İnşaat-İş, DİSK Enerji-SEN'in yürüteceği kampanyanın çağrısı şu ifadelerle duyuruldu:

“Güzel günler gelmez bize, biz güzel günlere yürümedikçe…

İnsanca yaşamaya yetecek bir ücret istiyoruz!

Ücretlerimiz yetmiyor, temel ihtiyaçlarımızı karşılamıyor. Karın tokluğuna dahi yetmeyecek ücretler ile yaşamamız isteniyor. Boğazımızdaki lokmaya dahi göz dikiyorlar.

Tüm değer ve zenginlikleri üreten işçileri 17 bin 2 liralık asgari ücrete mahkum ederek yoksulluğun dibini dayatıyorlar. Emeğimizin değeri kalmamış, emeğimizin karşılığını alamıyoruz. Yıllarca düşük ücretlerle karın tokluğuna çalıştıktan sonra emekli olan işçileri ise adeta nüfus fazlası olarak görüyorlar, açlık koşullarında yaşam mücadelesi vermek zorunda bırakıyorlar. Hayat pahalılığı, alım gücünün düşmesi, yüksek enflasyon ortadayken asgari ücretin ve emekli aylığının yeteceğini hiç kimse iddia edemez.

İşçilerin payına yoksulluk düşerken, patronlar sınıfı servet üstüne servet katıyor. “Düşük asgari ücret” politikasıyla daha çok sömürü, ağır çalışma koşulları, baskı ve mobbing dayatıyorlar.

Patronlar için ülkeyi ucuz iş gücü cennetine çevirdikleri yetmezmiş gibi, vergi indirimleri, teşvikler gibi her türlü desteği sunmaya da devam ediyorlar. Hatta işçinin ücretinin bir kısmı yine işçiden toplanan parayla ödeniyor. Geçinemediği için intihar eden işçiler ülkesine dönerken, utanmadan hala kemer sıkmaktan bahsediyorlar.

Özetle, kölelik düzeninde hız kesmeden yola devam ediyorlar. Yaşamlarımızı çekilmez hale getirenler, boyun eğen, susan, korkan, el açan işçiler olmamızı istiyorlar.

Kabul etmiyoruz!

İşçilerin yaşamı çay-simit hesabıyla ölçülemez. “Asgari ücrete zam yapılacak mı” tartışmaları arasında yoksulluğa mahkum etmelerine izin vermeyeceğiz. Göstermelik kurulan masalarda işçilerin yaşamı dışında her şeyin konuşulduğunu biliyoruz. 

Açlık sınırıyla yarışan asgari ücret düzenine son vermek için Temmuz’da zam şart diyoruz. 

Üç kuruşa beş kuruş katmak için değil, insanca yaşamaya yetecek bir asgari ücret için Temmuz’da zam şart diyoruz.

Yaşamımızın patronların iki dudağı arasına bırakmamak için Temmuz’da zam şart diyoruz.
Emeklilerin seçim günleri hatırlanan birer oy deposu olarak görülmesine, sadakaya muhtaç bir emeklilik yaşamı dayatmasına karşı emekli aylığına Temmuz’da zam şart diyoruz.

Sendikal haklarımıza sahip çıkıyor, insanca çalışma ve yaşam koşulları için Temmuz’da zam şart diyoruz.

Bizi temsil etmeyenlerden beklentilere girmek yerine hakkımız olan Temmuz’da zam şart demek için birliğimizi, mücadelemizi, örgütlülüğümüzü büyütmeye çağırıyoruz.”

T.C. Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na gönderilecek imza dilekçesinde ise şu ifadelere yer verildi:

“Artan hayat pahalılığı karşısında düşen alım gücümüz sebebiyle 2024 yılı başında belirlenen 17 bin 2 liralık asgari ücretin temel ihtiyaçlarımızı dahi karşılamadığını belirtiyoruz. Ücretli çalışanları ve emeklileri doğrudan ilgilendiren asgari ücrete her ne kadar “Asgari ücret tespit komisyonu” karar verse de çağırma yetkisi bakanlığınıza aittir. Mevzuata göre, asgari ücretin en geç iki yılda bir belirlenebilmesi koşuluna dayanarak, yeniden zam yapılmasının önünde hiçbir engel yoktur.

Bu yüzden enflasyon artışı ve yılbaşında yapılan zam gerekçe gösterilerek asgari ücretin artırılması talebinin görmezden gelinmesi yerine yoksulluk sınırı ve gerçek enflasyon oranları da dikkate alınarak, insanca yaşamaya yetecek bir ücret talebim yerine getirilmelidir.”

İmza kampanyasına buradan katılabilirsiniz.