Soma’da yitirilenler 10. yılında anıldı

Soma Katliamı’nın 10’uncu yıl dönümü vesilesiyle dört bir yanda yapılan eylemlerde iş cinayetlerine dikkat çekildi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 13 Mayıs 2024
  • 20:15

Soma Katliamı’nın 10’uncu yıl dönümü vesilesiyle dört bir yanda yapılan eylemlerde iş cinayetlerine dikkat çekildi.

Bağımsız Maden-İş katliamın 10’uncu yılında Soma’da anma eylemi yaptı. Cengiz Topel Meydanı’nda yapılan anma 301 madenci için, Bartın’da, Ermenek’te, İliç’te kaybedilen madenciler için, iş cinayetlerinde kaybedilen bütün işçiler ile Tahir Çetin ve Ali Faik İnter için saygı duruşu ile başladı. Ardından sendika temsilcileri, madenci yakınları konuşma yaptı. Madenci Anıtı’na yapılan yürüyüşün ardından basın açıklaması okundu. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“301’in hatırası önünde saygıyla eğiliyoruz. Bu yolda kaybettiğimiz Tahir Çetin ve Ali Faik İnter başta olmak üzere bütün maden şehitlerinin hatırası önünde saygıyla eğiliyoruz.

301’i asla unutmayacağız, sorumluları asla affetmeyeceğiz. Mutlaka ama mutlaka hesap soracağız. Katillerden hesabı madenciler soracak!”

Mezarlığa yapılan ziyaretin ardından anma sonlandırıldı.

Bursa’da TMMOB İl Koordinasyonu basın açıklaması düzenledi. Yapılan açıklamada şunlar ifade edildi:

“Yıllar boyunca uygulanan özelleştirmelerle kamu madenciliğinin yok edilmesinin, işçilerin sendikasızlaştırılmasının ve köleci çalışma sisteminin dayatılmasının madenleri işçiler için ne kadar güvensiz yerler haline getirdiğini gördük. Uzun bir geçmişe dayanan madencilik bilgi ve birikimini yok sayılarak, teknik bilgi ve alt yapı olarak yetersiz, deneyimsiz şirketlerin kâr hırsıyla işlettikleri madenlerin taşıdıkları tehlikeleri acı biçimde deneyimledik.”

İş cinayetlerine dikkat çekilen açıklamada mücadele çağrısı yapıldı.

Samsun’da KESK Şubeler Platformu tarafından Soma'nın 10. yıldönümünde basın açıklaması gerçekleştirildi.

Diyarbakır’da Emek ve Demokrasi Platformu Soma Maden Katliamı'nın 10. yıldönümünde Rojava Parkı'nda basın açıklaması gerçekleştirdi. Yapılan açıklamada acı ve öfkenin hala taze olduğu belirtildi. Gerçek sorumluların dışarda gezerken avukatların tutuklu olduğu vurgulanan açıklamada iş cinayeti verileri paylaşıldı. İşçi sağlığı ve güvenliğine dikkat çekilen açıklamada Soma’da yitirilenler anıldı.

Ankara’da ESM tarafından Madenci Anıtı önünde basın açıklaması gerçekleştirildi. Basın açıklamasına KESK Ankara Şubeler Platformu ve KESK'e bağlı sendikaların MYK üyeleri de destek verdi.

Antalya’da KESK ve DİSK ortak eylem yaptı. Saygı duruşu ile başlayan eylemde “10’uncu yılında adalet arayışımız sürüyor” yazılı pankart taşındı. Ardından basın açıklaması okundu.