Kadıköy’de Soma Katliamı eylemi

İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri Soma Katliamı’nın 10. yılında İstanbul Kadıköy’de eylem gerçekleştirdi ve “Açlık, yoksulluk, ölüm kader değil! Mücadeleyle değiştireceğiz!” dedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 13 Mayıs 2024
  • 20:18

İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri Soma Katliamı’nın 10. yılında İstanbul Kadıköy’de eylem gerçekleştirdi ve “Açlık, yoksulluk, ölüm kader değil! Mücadeleyle değiştireceğiz!” dedi.

TMMOB’da Adalet Nöbeti’nde Soma eylemi

Kadıköy’deki açıklama öncesinde DİSK, KESK, TMMOB ve TTB Büyükkent’te “Adalet Nöbeti’nin” 749’uncu gününde basın açıklaması gerçekleştirdi. Emek ve Demokrasi Güçleri’nin destek verdiği açıklamada “301 maden işçisini unutmadık. Katillerini tanıyoruz! Adalet sağlanıncaya, katilleri yargılanıncaya kadar mücadele edeceğiz” denildi.

Süreyya Operası önünde eylem

Süreyya Operası önünde yapılan eylemde açıklamada “Katliamın sorumlularının cezalandırılmadığı, ailelerin taleplerinin karşılanmadığı adaletsizliklerle dolu on yıl” denildi. Açıklamada Soma Katliamı’nın sorumlusunun “iktidar ve sermaye” olduğu vurgulandı.

Ortak yapılan açıklamada Soma’daki katliam v dava süreci özetlendi ve Soma davası avukatlarından Selçuk Kocağaçlı ve Can Atalay’ın serbest bırakılması istendi. Açıklamanın devamında şunlar ifade edildi:

“TKİ Soma’da yeni maden sahalarını ihaleye açarken bir yandan da kendi işletmesindeki ocakları özelleştirmeye devam etti. İktidarın cezasızlık politikası işçi katliamlarında esas sorumlu olan sermayedarları koruyup aklıyor. Bu politikalar sonucu benzer işçi katliamları devam etti.

Ermenek’te Ekim 2014'te 18 maden işçisi katledildi. Siirt Şirvan'da Kasım 2016'da kaçak bakır madeninde 16 işçi katledildi. Ekim 2022’de Amasra’da yine TKİ’ye ait madende 43 maden işçisi katledildiğinde yine “kader planı” diyerek vahşi çalışma rejimi savunuldu. Nitekim 13 Şubat 2024’te Erzincan İliç’teki doğa ve işçi katliamıyla da yine sermaye ve iktidarın Soma’dan bu yana geçen on yılda hesap vermesi gereken katliamlar silsilesi artarak sürüyor.”

Açıklamanın devamında şunlar belirtildi:

“2024 1 Mayıs Taksim mücadelesinde tutuklanan 50 arkadaşımızla beraber dillerimizdeki sloganlardan biride Soma daki adaletsizliklerdi. Adalet mücadelemiz aileler, avukatlar, emekçiler, ezilenler olarak sürüyor, sürecek. Soma’yı ne unuturuz, ne de unuttururuz. Katliamlar  karşısında AKP -MHP iktidarının  ve sermayenin cezasızlık çarkını kıracak, birleşik mücadeleyi büyüterek hesap soracağız.”

DEM Parti İstanbul Milletvekili Kezban Konukçu konuşma yaptığı eylemde sık sık “Kader değil, bu bir katliam”, “Soma’nın hesabı sorulacak”, "Soma için adalet, Taksim için adalet" sloganları atıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul