Migros'ta direnen kadın işçilerden çağrı

Migros'ta hakları için direnen kadın işçilerle konuştuk.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 20 Şubat 2022
  • 17:10

Migros’un Esenyurt’ta bulunan deposunda sefalet zammına ve işten atmalara karşı direnişe geçen kadın işçiler Migros’u boykot ve dayanışma çağrısı yaptı.

Gazetemize konuşan direnişçi Nuran Aygül depoda çalışma koşullarını şu şekilde aktardı:

“Ben Esenyurt Migros depoda çok ağır koşullarda çalışıyordum. Manuel transpaletlerle, koli koli salçaları, çayları kol gücüyle taşıyorduk. Zeminlerimiz buna uygun değildi, çukurlar vardı, zorlanarak çekiyorduk.

Bunların yanında bir de kadın işçiler olarak mobbing ve bağrışmalara maruz kalıyorduk. Doğrudan küfür ve hakaret edilmese bile aşağılanmalarla karşı karşıya kalıyorduk. Kadın işçiler arasında deneyimli işçiler olmasına rağmen hiçbir yöneticiliğe ve şefliğe getirilmiyorduk. Bu koşullarda çalıştığımız halde saatlik ücretimize 4 TL istedik diye işten çıkarıldık.”

“Köleliğe son vermek istedik!”

Aygül, Migros depodaki hukuksuzlukları aktarmaya devam etti:

“‘Prim veriyoruz’ diyorlar. Biz bu primleri bordrolarımızda görmüyorduk. Kafalarında bahane uydurup kesiyorlardı. Biz bu primlerin yasal olarak bordrolarımızda görmek istedik. İş sağlığı ve güvenliğimiz yoktu. Sürekli iş kazaları oluyor, bunun son bulmasını istedik. Köleliğe son vermek istedik. Özellikle kadınlar olarak köleliğe son vermek istedik, hakkımızı almak istedik. İşimizi geri istiyoruz, taleplerimiz karşılansın istiyoruz.”

“Biz olmazsak Özilhan da olmaz”

Lalegül Kabakçı da Migros’u boykot çağrısı yaparak dayanışma beklediklerini aktardı:

“Ben tüm Türkiye’den Migros’u boykot etmelerini, yanımızda olmalarını istiyorum. Migros marketlerinde alışveriş yapmayın. Oradaki her bir üründe her bir kolide bizim emeğimiz var. Ancak saatlik ücretimize 4 TL’lik zam istediğimiz için Tuncay Özilhan tarafından kapı gösterildi. Bizi bu soğukta, karda, kışta dışarı attılar. Vazgeçtik mi? Vazgeçmedik. Hep birlikte ona geri adım attıracağız. Aynı masaya oturup taleplerimizi kabul ettireceğiz. Biz olmazsak Özilhan da olmaz. Depodan ürün çıkmadığı sürece marketlerinde de satış yapamayacak. Sonuna kadar direneceğiz. Türkiye’de yaşayan herkesten bize destek olmalarını ve boykot etmelerini istiyoruz.”

Kızıl Bayrak / İstanbul