Migros işçileri: “Bu kazanım işçi sınıfımıza armağan olsun!”

DGD-SEN üyesi Migros işçileri varılan mutabakat sonrası Migros depo önünde yaptığı eylemde “Bu kazanım işçi sınıfımıza armağan olsun” dedi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 21 Şubat 2022
  • 18:50

Migros’un İstanbul Esenyurt’ta bulunan deposu önünde eylem gerçekleştirildi. DGD-SEN üyesi işçiler, milletvekilleri ve DGD-SEN temsilcilerinin katıldığı eylemde ilk sözü DGD-SEN Genel Başkanı Neslihan Acar aldı. Acar 2013’ten bu yana Migros deposunda mücadele yürüttüklerini ve aynı taleplerle 6 defa direndiklerini hatırlatarak iş cinayetlerine dikkat çekti. Acar şu şekilde devam etti:

“Yasada geçen haklarımız olan işçi güvenliği ve iş güvenliği önlemlerinin alınması için buradan bir kez daha sesleniyoruz. Böyle bir kölelik düzeninde yaşamak istemiyoruz artık. Migros depo işçileri köleliği reddetti 20 gün önce ayağa kalktı ve depoyu işgal etti, direndi, kazandı!”

“Yolumuza ışık tutmaya devam ediyorlar!”

“İnsanca yaşamak için kavga etmeye devam edeceğiz. Ta ki ücretli kölelik düzeni son buluna dek” diyerek sözlerini sürdüren Acar son olarak şunları ifade etti:

“Biz yolu açanları biliyoruz. Yıllardır bu korkunç kölelik düzenini örenlere, bizi aşağılayanlara, umudumuzu kıranlara karşı Soma’dan işçiler ses yükseltti. Yıllardır gasp edilen hakları için Ankara yollarına düştüler, direndiler, kazandılar. Bağımsız Maden-İş’in Genel Başkanı Tahir Çetin ve sıra neferi Ali Faik İnter yolumuza ışık tutmaya devam ediyorlar. Mücadeleleri, mücadelemizdir.”

“Mutlaka kazanacaksınız”

Ardından söz alan Azad Erdinç haksızlığa karşı sessiz kalmamanın önemine değinerek tüm işçilere şunları dedi:

“Umutsuz olmayın, direnin, mutlaka kazanacaksınız” diye seslendi. İşçilerin artık değer görmek istediğine dikkat çeken Erdinç “Bütün işçiler kazanacak. Bizim direnişimiz tüm işçilere sembol olsun”

Bir başka işçi söz alarak “Sendikamız bize destek verdi ve sonuna kadar mücadele ettik, asla vazgeçmedik. Bütün işçilere sesleniyorum. Siz de birleşin” dedi.

“Güneş bizim için doğdu”

Sevda Kırcı söz alarak “Güzel bir adım attık ama henüz bitmedi. O gün Özilhan’ın kapısına dayandığımızda ‘güneş açacak’ demiştik. Bugün güneş doğdu bizim için. Karanlıklarımız aydınlığa kavuşacak, biliyorum” dedi.

Görüşme sonuçları aktarıldı

Ardından Av. Mürsel Ünder söz alarak süreci anlattı. Us Grup yetkilileri ile Haluk Levent garantörlüğünde uzun bir görüşme yaptıklarını söyleyen Ünder öncelikle direnen işçilere, tüm Türkiye’yi eylem alanlarına çeviren ve dayanışma içinde bulunan herkese, Migros’u boykot edenlere teşekkür etti.

Ünder, bu süreçte işçilerin meşru mücadelesini kriminalleştirmeye çalışanlara ve özellikle kötü yorum yapan hukukçulara şu şekilde seslendi:

“Barışçıl toplantı, hak arama hürriyetine bir kez daha bakıp değerlendirme yapmalarını istiyorum. Sınırlı da olsa iş yavaşlatma, iş durdurma, iş yerinde işgal de dahil olmak üzere tüm işçilerin kendi meşru ve hukuki taleplerine uygun bir cevap verilmediğinde işçiler bu eylem biçimlerini kullanabilir. Ulusal sözleşmeler buna izin veriyor.”

Ünder konuşmasının devamında emniyet ve bakanlıktan üzüntü ve inceleme ile ilgili olarak bildirim geldiğini hatırlatarak emniyetin yaptığı “üzgünüz” açıklamasına değinerek “Üzüntünüzde eğer samimiyseniz bu suçu işleyenler hakkında derhal soruşturma açın, derhal açığa alın” diye seslendi. Çalışma Bakanlığı’nın inceleme beyanına değinen Ünder iş güvenliği sorunları için defalarca müracaat ettikleri söyleyerek “samimi iseniz kendi önceliğimizden vaz geçiyoruz. Aliağa gemi söküm işçilerinin çalışma koşullarıda inceleme yapın ve hukuksuzlukları giderin” dedi.

Ünder, son olarak görüşme sonuçları şu şekilde aktardı:

“1.Atılan işçiler geri alınacak. İşe geri dönmek istemeyenler kıdem ve ihbar tazminatını alacak.

 2.Her işçiye aylık 325 TL zam. En düşük depo işçisinin maaşı 5125 TL olacak.

 3.Prim sisteminde düzenleme yapılacak. Herkes primden faydalanacak.

 4.İş güvenliği ve işçi sağlığı önlemleri alınacak.

 5.Eyleme katıldığı için hiçbir işçi işten çıkarılmayacak.”

 “Direne direne kazandık” , “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek” , “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiç birimiz” sloganlarının atıldığı eylem halaylarla sona erdi.

 

Kızıl Bayrak / İstanbul