Metal işçileri MESS dayatmalarına karşı eylem yaptı

Türk Metal üyesi metal işçileri, MESS Grup TİS süreci kapsamında eylemler yaptı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 19 Aralık 2019
  • 20:08

Türk Metal üyesi işçiler MESS dayatmalarına karşı Menemen Demokrasi Meydanı’nda eylem yaptı.

Saat 17.00’den itibaren alana gelen Ege Çelik işçileri “Demire şekil veren emekçiler” , Habaş işçileri “Demir bilekli, çelik yürekli Habaş işçileri”, İDÇ işçileri “Demire yön veren emekçiler”  yazılı pankartlarıyla alana girdiler.

İşçiler sık sık “Hey MESS şaşırma sabrımızı taşırma!”, “ Toplu sözleşme yoksa direniş var!”, “Zafer direnen emekçinin olacak!”, “Direne direne direnişten zafere!”, “Bu daha başlangıç mücadeleye devam!” sloganlarını attı. Aynı saatlerde Konak Cumhuriyet Meydanı’nda eylem yapılmasının yanında, Çiğli, Gaziemir, Kemalpaşa ve Serbest bölge tarafında çalışan metal işçileri de eylemler yaptı.

Merkezi olarak hazırlanan basın metninde, Türk Metal olarak bu süreci müzakere ile bitirmek için ellerinden geleni yaptıkları ancak MESS’le uzlaşamadıkları ifade edilerek, “Elimizde olan haklarımıza göz dikilmektedir” dendi. Açıklamada ayrıca “Esnek çalışma, denkleştirme gibi çağdışı uygulamaları dayatmaktadır. Bizler anlın terimizin karşılığını istiyoruz. Bize enflasyon kadar zam dediler, bizim için bu teklif sözün bittiği yerdir” ifadeleri kullanıldı.  

Açıklamada kriz ve sonuçlarına da değinilerek “Bizlere sabredin bu zor günler geçecek deniyor. Biz de diyoruz ki o zor günler sizin için geçicidir. İşçiler her zaman zor günler geçirmektedir. Her daim kriz içindedir. Sizin kriziniz geçici, bizim krizimiz kalıcıdır. Ancak biz biliyoruz ki bu bizim kaderimiz değildir” dendi.  “Fabrikalarda tek bir olay, tek bir sıkıntı olmadı çarklar döndü, bacalar tüttü. Onun için çaresiz değiliz diyoruz. Çare iyi bir toplu sözleşemeye imza atmaktır” ifadelerine yer verilen açıklamada son olarak şunlar söylendi:

“Yüzyılın sözleşmesi sadece Türk Metal üyesi işçiler için değil, Bütün işçi sınıfı için bir milat olmuştur. O sözleşmeyle standartları yukarıya çıkardık. işçiği emekçiği layık olduğu yere çıkardık diyerek, şimdi kimse bizden bu koşullardan ödün vermemizi beklemesin.”

Kızıl Bayrak / İzmir