MESS işçilere tehdit savurdu, AKP ile işbirliğini itiraf etti

MESS Genel Sekreteri Özgür Barut, işçileri tehdit ederek AKP iktidarıyla işçilere karşı birlik olduklarını itiraf etti.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 25 Aralık 2019
  • 08:38

MESS Genel Sekreteri Özgür Barut, üye fabrikalarındaki toplu iş sözleşmesi (TİS) sürecine ilişkin açıklamalarda bulundu. Sermaye temsilcisi, arabuluculukta anlaşma olmazsa grev kararı alınacağını, grevin yasaklanacağını ve Yüksek Hakem Kurulu’nun (YHK) enflasyonun altında ücrette karar kılacağını söyledi. “Greve giderseniz, daha kötü olur” yönündeki söylemiyle işçileri tehdit ettiğini sanan Barut, AKP’nin kendilerine vereceği destekten şüphe duymadıklarını itiraf etti.

Barut’a göre krizin sefasını işçiler sürüyor

MESS Genel Sekreteri Özgür Barut, Bloomberg TV’de metal TİS süreci hakkında konuştu. Metal sektörünün “zor dönemden geçtiğini” iddia eden Barut, krizi bahane ederek “ekonomik gerçeklerden uzak teklifler”den yakındı. Kriz döneminde istihdamı koruduklarını öne sürerek toplu sözleşmede sefalet dayatmalarını gerekçelendiren Barut, uluslararası rekabet adına işçilere sefalet sözleşmesi dayatmalarını savundu. Barut’un bu söylemi de “vatan”, “millet” demagojilerinin sermayenin çıkarına hizmet ettiğini gözler önüne serdi.

Sermaye temsilcisi ayrıca, krizi fırsata çevirip sefasını sürenlerin bizzat kendileri olduğunu da unuttu. İşçilerin aldıkları maaşları çarpıtan Barut, işçiler fazla maaş alıyorlarmış ve talepleri de fazlaymış havası yarattı. İşçilerin ve sendikalarının Bloomberg sunucusu tarafından da hedef alındığı programda, MESS patronlarının taleplerinin akla yatkın olduğu algısı yaratılmaya çalışıldı.

AKP’nin MESS’in arkasında olduğundan şüphe yok

Programda dikkat çeken ise MESS Genel Sekreteri Barut’un, “fazla isterseniz, grev kararı alırsanız daha da azına mahkum olursunuz” şeklinde işçilere tehdit savurması oldu. Barut’un bu tehdidi, AKP iktidarının MESS patronlarına tam hizmet sunacağının da itirafı oldu.

Arabuluculuk sürecinin de anlaşmazlıkla sonuçlanması durumunda sendikaların grev kararı alacağını hatırlatan Barut, AKP iktidarının vereceği destekten emin bir şekilde; grevin “milli güvenliği tehdit” gerekçesiyle yasaklanacağını, sözleşmenin YHK’ya gideceğini ve YHK’nın enflasyonun altında zam vereceğini ifade etti.