“Önlem değil mağduriyet var”

Karantinaya dönüştürülen KYK Kanuni Sultan Süleyman Erkek Öğrenci Yurdu’ndan çıkarılan bir öğrenci yaşadıklarını Kızıl Bayrak’a anlattı ve “Önlem değil mağduriyet var” dedi.

  • Haber
  • |
  • Gençlik
  • |
  • 17 Mart 2020
  • 17:01

Umreden dönenlerin karantinaya alınması ile birlikte KYK yurtlarında öğrenciler yurtlardan çıkarıldı. Bazı yurtlar karantina bölgesi ilan edilerek umreden dönenler yerleştirildi. KYK Kanuni Sultan Süleyman Erkek Öğrenci Yurdu’nda kalan bir öğrenci yaşadıklarını Kızıl Bayrak’a anlattı.

-Türkiye genelinde KYK yurtlarında kalan birçok öğrenci mağduriyeti yaşandı. Sen de o öğrencilerden birisin. Süreç nasıl yaşandı?

Bakanlığın ilk yaptığı açıklamadan sonra zaten alttan alta Mart ayı yurt ücretlerinin bizlere geri verileceği söyleniyordu. Aslında böyle söyleyerek yurttan uzaklaştırmaya çalışıyorlardı. 16 Mart tarihinde ise kesin olarak yurdun “karantina yurdu” olacağı söylenerek boşaltmamız istendi. Yani dün yurt tamamen bizlere kapandı. Eşyalarımı almak için yurda gittiğimde ilk başta beni içeri almak istemediler. Sonrasında kimliğimi bırakarak ısrarcı olunca, içeri girebildim ve eşyalarımı alıp çıktım. Yaptıkları tek şey ise bizlere iki farklı KYK yurdunu adres göstermeleri oldu. Ama yaptıkları tabii ki büyük bir mağduriyet yarattı.

-Yurtlarınız karantina yurdu olarak kullanacak, sizlerin geri dönüşünüze dair bir herhangi bir bilgilendirme yapıldı mı?

Üç hafta boyunca kesin olarak bize kapalı olacağı söylendi. Bunun haricinde hiçbir bilgilendirme yapılmadı. Yurda geri dönebileceğimiz bile değil. Orada sonuçta insanlar koronavirüs şüphesi ile tutulacaklar. Hepimizde hijyen açısından soru işaretleri de var. Oranın tekrardan ne kadar sağlıklı bir yaşam olacağından gerçekten çok şüpheliyiz ve tedirginiz. Ki tüm bunlar olmadan önce bile yurdun temizliğine dikkat edilmiyordu. Örneğin herkes ortak alanların ve özelinde tuvaletlerin temiz olmamasından şikayetçiydi. Tuvaletlerimizde peçete bile bulunmuyordu. Biz defalarca odalar temizlenmediği için yurtta toplanıp yönetime dilekçeler verdik, onlar da bir işe yaramadı sadece bizi oyaladılar. Bundan kaynaklı her ne kadar tekrardan o yurt bize açılsa da o zaman temiz olup olmayacağı çok belirsiz.

-Yükseköğrenim üç hafta tatil edildi. Aslında koronavirüse karşı alınan tek önlem bu oldu. Sen önlemlere dair ne düşünüyorsun?

Ben genel olarak öğrencileri pek düşündüklerini sanmıyorum. Okulların tatil olması herkeste bir hoşnutluk yarattı ama bunun yeterli olmadığını herkes görmüş oldu. Otogarlara binlerce öğrenci yığıldı ya da zaten yurtlar umreden ve Avrupa’dan gelenler için kapatıldı. Biz ise kapının önüne koyulduk. Yani bizler için önlem değil mağduriyet yaşattılar. Ayrıca şu an herkes olası koronavirüs şüphelisi. Bir arkadaşımız bile virüs kapmış ise bizlere sağlıklı bir ulaşım imkanı sağlanmadığı için biz bu virüsü Türkiye’nin dört bir yanına yaymış olacağız. Memleketine giden birçok arkadaşımız imkansızlıktan-parasızlıktan gitmek zorunda olduğunu söylüyor. Bizleri yollamak yerine yurtta sağlıklı bir şekilde kalabileceğimiz ortamlar yaratılmalıydı.

Kızıl Bayrak / İstanbul