Kocaeli’deki fabrikalarda koronavirüs: Yeni vakalar, hak gaspları

Salgın yayılmaya devam etse de, üretime ara verilen bazı fabrikalar yeniden işbaşı yapmaya başladı. Gıda ve sağlık gibi üretimin devam etmek durumunda olduğu işkollarında vakalar ve hak gaspları yaşanıyor. İşçiler bu tablodan dolayı tedirgin.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 25 Nisan 2020
  • 19:45

Salgının en yoğun olduğu, fabrikalarda ard arda vakaların çıktığı Kocaeli'nin İzmit hattında fabrikalar bir bir açılıyor veya yakın dönemde açılması planları yapılıyor.

Krizin ardından gelen salgının, en çok etkilediği sektörlerin başında otomotiv ve yan sanayii gelirken, bölgede ilk üretim arası veren de otomotiv ve lastik fabrikaları oldu. Salgının önü tam anlamı ile alınmasa da, fabrikalarda salgın tanısı konan işçilere olsa da üretime ara veren fabrikalar açılıyor. Bu durum, bu fabrikaların işçileri tarafından da endişeyle karşılanıyor.

Hyundai ve Brisa bu hafta başı ile 20 Nisan tarihinde üretime başladılar. Pirelli-Premeteon ve Goodyear fabrikalarının da 27 Nisan itibarıyla üretime başlayacakları açıklandı. Koronavirüse yakalanan çok sayıda işçinin olduğu Ford'da ise birçok defa ertelenen başlangıç tarihi 4 Mayıs. İki haftadır üretime başlama tarihini erteleyen fabrikalardan biri olan Federal Mogul, üretime yeniden başlama tarihinin 5 Mayıs olacağını duyurdu.

Gıda ve sağlıkta duruş yok, tehdit çok

Fabrikaların yeniden üretime başlayacağını açıkladığı bu dönemde fabrikalardan yeni vaka haberleri de geliyor. Kartepe'de bulunan Fritolay fabrikasında vaka olduğunu aktaran işçiler, gıda olmalarından kaynaklı hiç duruş planı yapılmamasından duydukları kaygıyı belirtiyor.

Başiskele'de bulunan Selçuk Ecza Deposu, kanser hastası olan çalışanına salgının başından beri izin vermiyor. Ailesinden birine hastalık tanısı konmasına rağmen kronik rahatsızlığı olan kanser hastası çalışanın hayatını riske atmayı sürdürüyor. Ayrıca salgın başladığından beri işçilere giriş çıkışlarda ne imza attırıyor ne parmak bastırıyor. İşe giriş çıkış yapıldığına dair yaklaşık 2 aydır herhangi bir işlem yapılmıyor olmasıından dolayı çalışanlar, bir sağlık sorunu yaşandığında nasıl bir işlemle karşı karşıya kalacaklarının belirsizliğini yaşadıklarını aktarıyor. Bununla birlikte, ücretlerde herhangi bir sorun yaşanıp yaşanmayacağı da işçiler için ayrı bir kaygı konusu durumunda.

Fabrika ve işyerlerinden bu yansıyanlar kapitalizmin aynası oluyor. Kapitalistler, kendi kârlarını korumak adına üretimi şekillendiriyor, koşulları belirliyor ve işçileri ölümüne sömürüyor. Yalnızca kendi çıkarını düşünen sermaye sınıfına karşı işçiler, emekçiler de kendi çıkarları, yaşamları için bir araya gelmeli, örgütlenmeli ve kendi kaderlerini kendileri çizmelidir. 

Kızıl Bayrak / Kocaeli