KESK: Tehdit, gözaltı yıldıramaz!

KESK İstanbul Şubeler Platformu, AYM önündeki “Meslek Nöbeti”ne polis saldırısına ilişkin gerçekleştirdiği basın toplantısında “ÖMK’ya geçit vermeyeceğiz” diye seslendi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 10 Kasım 2022
  • 23:15

KESK İstanbul Şubeler Platformu Meslek Nöbeti’ne yönelik gerçekleştirilen polis saldırısına ilişkin basın toplantısı gerçekleştirdi.

Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun Anayasa Mahkemesi’nde görüşüldüğü sırada 12 sendika ortak Meslek Nöbeti gerçekleştirmek istedi. Polis saldırısı sırasında çok sayıda eğitim emekçisi darp edilerek gözaltına alındı. Polis saldırısına ilişkin basın toplantısı gerçekleştirildi. KESK İstanbul Şubeler Platformu adına basın açıklamasını okuyan Hüseyin Özev “Demokratik bir ülkede insanca yaşamak istiyoruz” diyerek sözlerine başladı.

AYM’nin hukuka uygun bir karar vermesi için gerçekleştirdikleri nöbeti hatırlatan Özev şöyle devam etti:

“Eğitim sen, yüz yıllık mücadele geleneği olan bir sendikadır özelde eğitim emekçilerinin özlük ve ekonomik sorunlarının çözümü genelde ise çocuklarımızın ve gençlerimizin parasız, bilimsel, demokratik ve nitelikli bir eğitim alması için mücadele yürütmektedir. Eğitim sen,     demokrasi ve emek mücadelesinin birlikte yürütülmesinin zorunlu olduğunun altını her zaman çizmiştir. Demokrasinin askıya alındığı ülkelerde, dönemlerde emeğin hakkını alması, sendikal mücadelenin yürütülmesi de olanaksız hale gelir.

Eğitim sen yıllardır siyasi iktidarların antidemokratik baskılarının hedefi haline getirilmiş ancak üyelerinden aldığı güçle bu baskılara karşı mücadelesini sürdürmekten asla geri durmamıştır. Ülkemizde özellikle 2015 darbe girişimi sonrası darbe girişimi bahane edilerek var olan sınırlı demokratik haklarda askıya alınmış OHAL yönetimi kalıcı hale getirilmiştir. Siyasi iktidar bir yandan uyguladığı ekonomik programla toplumun geniş kesimlerini yoksulluğa ve sefalete mahkûm ederken öte yandan sansür yasası, meslek odaları ve sendikalara yönelik baskılarla işçileri, kamu emekçilerini, gençleri adeta cendereye alarak nefes alamaz hale getirmektedir.”

“Baskı ve tehditlere boyun eğmeyeceğiz”

Son dönemde İstanbul’da eylemlere dönük baskı ve saldırganlığa değinen Özev son olarak şunları ifade etti:

“En doğal ve demokratik haklarımızı kullanmamızın yasa dışı bir şekilde engellenmesi ve sendika yöneticilerinin ters kelepçe ile gözaltına alınması, sendikalarımızın kriminalize edilmesi kabul edilemezdir.   Bu antidemokratik uygulamalara son verilmelidir. Kendilerini hukukun ve kanunların üzerinde gren mülki amirleri yasal haklarımızı kullanmamızı engellemekten vazgeçmeye çağırıyoruz ve bir kez daha hatırlatıyoruz ki haklı ve meşru taleplerimizi her türlü baskı ve engellere rağmen savunmaya devam edeceğiz baskı ve tehditlere boyun eğmeyeceğiz.”