Sermaye ve demir yumruğu Erdoğan, Ekonomi Bakanı Berat Albayrak ile duyurdukları sosyal yıkım saldırılarının hazırlığını yaparken, kapitalistler fabrikalarda kriz bahanesiyle işçi kıyımına, ücretsiz izin ve sefalet ücreti dayatmalarına devam ediyor.
İşçilerin çeşitli sendikalarda örgütlü olduğu fabrikalarda uygulanan saldırılar, sendikalardaki egemen bürokrasinin işçilere ihanetini dışa vuruyor. İşçilere saldırıyı duyurmaktan öte bir işe yaramayan sendika bürokrasisi, işçilerin haklarına sahip çıkmıyor. Aksine, bu hakların gasp edilmesinde patronlara hizmet ediyor.
Yıldız Sunta’da 510 işçinin yarın itibarıyla işten çıkartılacağı ilan edilirken, Temsa fabrikasında 9 aydır hayata geçirilen ücretsiz izin dayatmaları sürüyor.
Ağaç-İş kıyımın habercisi olmaktan öteye gidemedi
Bu kapsamdaki saldırılardan öne çıkan örnek, Kocaeli’de bulunan Yıldız Sunta fabrikasındaki işçi kıyımı oldu. Ağaç-İş sendikasının örgütlü olduğu fabrikada, kriz bahanesiyle aylardır devreye sokulan hak gaspları işçi kıyımı boyutuna ulaştı.
5 aya yakındır işçilerin maaşlarının düzenli ödenmediği fabrikada, Ağaç-İş yetkilileri önceki gün işçilerle toplantı yaptı. İşçilere bilgilendirmede bulunulan toplantının sonucunda, 510 işçinin 6 Mayıs itibarıyla işten çıkarılacağı duyuruldu.
Temsa’da Çelik-İş ağaları 9 aydır suskun
Sabancı Holding patronları, AKP şefleriyle el ele kol kola yıllardır ceplerini doldururken, fabrikalarında krizin faturasını işçilere kesmekten geri durmadı. Bu hak gasplarının yaşandığı fabrikalardan biri de Temsa oldu.
İşçilere 9 aydır ücretsiz izin dayatmalarında bulunulan fabrikada, işçilerin tepkileri büyüyor. “Alacağız” deyip ücretsiz izne gönderildiklerinden şikayetçi olan işçiler, fabrikada örgütlü bulunan Hak-İş’e bağlı Özçelik-İş (eski adıyla Çelik-İş) Sendikası’nın suskunluğuna dikkat çekti. Sendika genel başkanı Yunus Değirmenci’nin ve Adana şube başkanı Sedat Aydın’ın Sabancı’ya hizmet ettiğini ifade eden işçiler, alacaklarının gasp edilmek istenmesine tepki gösterdi.
Teknorot’ta Türk Metal bilindiği gibi
Düzce’de bulunan Teknorot fabrikasında Türk Metal Sendikası’nın işçilere ihaneti üzerine 2017 yılında direnişe geçen işçiler. Yeni sözleşmede de kendilerinden habersiz sefalet zammı için patronlarla görüşme yapılmasına tepkili.
Sendikanın 2017 sözleşmesinde, seyyanen zam için 1 lira talep edip 20 kuruşa anlaştığını, kıdem zammı için de 15 kuruş isteyip 7 kuruşu kabul ettiğini hatırlatan işçiler, yeni sözleşme görüşmelerinde de aynı oyunun sahnelendiğine dikkat çekti.
Brüt teklifin ücret zammı için yine 1 lira, kıdem için 17 kuruş olmasını yeterli bulmadıklarının altını çizen işçiler sözleşme taslağının yenilenmesini talep ederek şunları ifade etti: “Teknorot işçileri olarak bu teklifi yeterli bulmuyoruz. Bunların hepsi brüttür. Ama zamların, ülkenin hali ortadadır. Bunların hepsi bize sormadan hazırlanmıştır. Bizleri ifade etmemektedir. Bu taslak sendikacılara yeterlidir ancak biz işçilere değildir.”