Boldera’da kriz gerekçesiyle 190 işçi atıldı

Kayseri’de bulunan Boldera patronu kriz gerekçesiyle kıdem ve ihbar tazminatlarını gasp ederek 190 işçiyi işten attı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 04 Temmuz 2019
  • 18:19

Boldera patronu fabrikayı kapatma gerekçesini öne sürerek 190 işçiyi işinden ekmeğinden edeceğini ilan etti. İşçiler sabah saatlerinde yapılan açıklamaya tepki göstererek fabrika önünde beklemeye başladılar.

Kayseri İşçi Birliği, sabah saatlerinden itibaren işçilerin çağrısı üzerine fabrika önünde bekleyen işçilerle buluştu. DİSK de işçilere destek vermek için fabrika önüne geldi.

Kayseri İşçi Birliği adına, birliğin sözcüsü konuştu. Krizin en önemli faturalarından birinin işsizlik olduğunu belirten sözcü; “Krizin faturasını her daim işçilere kesmek isteyen patronlar kitlesel işçi kıyımlarına hız verdiler. Kayseri’de daha önce Işık Soba’da, Baytaş’ta ve Boydak Holding’e bağlı fabrikalarda kitlesel işçi kıyımları yaşanmıştı. Bu kıyımlardan biri daha Boldera’da yaşanıyor” dedi.

Yaşanan kitlesel kıyıma karşı mücadele vurgusu yapan sözcü; “İşçinin gücü birliğinden gelir! Ancak ve ancak birliğimizin, mücadelenizin sayesinde haklarınızı alabilirsiniz” vurgusu yaptı.

DİSK adına DİSK Genel Kurul Delegesi Haydar Baran konuştu. Baran şunları söyledi: “Kardeşler! İşsizliğin acısını en iyi siz bilirsiniz. Yıllarca alınteri döktünüz. 1993 yılında küçük bir atölye olarak üretime başlayan Boldera’yı 22 ülkeye ihracat yapan konuma getirdiniz. Şimdi işsizlik sopası sallıyor. Toplu işçi kıyımını ilan ettiler. Arkadaşlar hak alma mücadelesi zorlu ve bir o kadar da onurlu bir mücadeledir. DİSK Kayseri Bölge Temsilciliği olarak her daim yanınızda olacağız!.”

Tazminatları ödemeden işten attılar

Fabrika önünde konuştuğumuz işçiler tepkilerini ortaya koydular.15 yıldır Boldera’da çalıştığını söyleyen bir işçi, Son maaşımızı, kıdem tazminatımızı, ihbarımızı ödemeden hepimizi kapının önüne koydular. Mücadele edecek, haklarımızın gaspına izin vermeyeceğiz, Bugün fabrika önüne geldik. Burdayız. Hakkımızı alana dek mücadeleye devam edeceğiz” dedi.

Hakkımızı söke söke alacağız”

Yedi yıldır fabrika da çalışan başka bir işçi; “Bizi yıllarca üç kuruş maaşa çalıştırdılar. Şimdi fabrikayı kapatıyoruz diyorlar. Bir yandan da yeni işyeri açacaklarının haberleri geliyor. Bu patronlarda vicdan yok. İki çocuğumu var. Eşim çalışmıyor. Bir de ben işsiz kaldım. Bu revamıdır bize! Kayseri İşçi Birliği’ne DİSK’e teşekkür ederiz. Yanımızdalar. Ama en önemlisi bizim birlik olmamız. Hakkımızı söke söke alacağız” dedi. İşçiler önümüzdeki Pazar günü genel bir toplantı yapacaklar.

1975 yılında atölye olarak kurulan Boldera, işçi sömürüsü ile büyüyerek 1997 yılında 400 metrakeralik alana sahip fabrikaya dönüştü. Daha çok işçiyle birlikte daha çok sömürü gerçekleştirilerek eklemelerle 400 metrekareye çıkarılan fabrika sonrasında organize sanayi bölgesine taşınarak 20 bin metrekare alanda ihracat yapan bir boyuta taşındı.

Kızıl Bayrak / Kayseri