“Kamu çalışanı 1328 kişiden 8’i hayatını kaybetti”

KESK İstanbul Şubeler Platformu “Covid-19 Salgın İzleme Kurulu Raporu” yayınladı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 20 Nisan 2020
  • 23:15

KESK İstanbul Şubeler Platformu “Covid-19 Salgın İzleme Kurulu Raporu”nda salgının kamu çalışanlarını nasıl etkilediği ele alındı, işyerlerinden yansıyan koronavirüs vakalarına dikkat çekildi.

Raporda, Dünya Sağlık Örgütü̈ tarafından 3 Mart 2020 tarihinde yayımlanan “İşyerinizi COVID-19’a hazır hale getirme” bildirgesi ile açıklanan önlemlerin çalışma hayatına, işyerlerine ne ölçüde yansıdığını ve bu süreçte işyerlerinde yaşanan hak ihlallerini daha sistemli- bütünlüklü takip etmek amacıyla İstanbul İl Salgın İzleme Kurulu oluşturulduğu ifade edildi. 

35 işyerinde 1328 vaka

“Covid-19 Salgın İzleme Kurulu Raporu”nun haftalık olarak paylaşılacağı ifade edilen raporda MEB’e bağlı okulların tatil edilmesi sonrası MEB’e bağlı il – ilçe teşkilatlarında görevli personel ile okullardaki idari kadro ve diğer kamu kurumlarına bağlı tüm birimler çalışmaya devam etmektedir” denildi.

Posta hizmetlerinin ağırlıklı olarak PTT merkezleri üzerinden yürütüldüğü belirtilerek çalışma alanında yaşanan sıkıntılar aktarıldı. 

Şişli Nüfus Müdürlüğü’nde 6 çalışanın Vefa Destek Çalışması için geçici olarak görevlendirildiği belirtilerek çalışma yaşamındaki dönüşümün kaldırıldığı ifade edildi.

Sağlık çalışanları için dönüşümlü çalışmaya geçilmesine rağmen 4D kadrosunda çalışanlarda dönüşümlü çalışmaya geçilmediği ve hemşirelerin çalışma koşullarının ağırlaştığı belirtildi. Sağlık emekçilerinin maske, eldiven, siperlik ve hijyenik malzemelerinin yetersizliği vurgulanan raporda barınma sorunlarının devam ettiği belirtilerek yemek ihtiyacının karşılanmadığı açıklandı. 

Koronavirüs tespit edilen işyerleri ile ilgili şunlar söylendi:

“İstanbul’da vatandaşlarımızın her gün hizmet almak için gittikleri PTT işyerleri, Nüfus, Tapu Müdürlükleri, Vergi Daireleri, İŞKUR’lar başta olmak üzere 35 işyerinde toplam 1328 kamu emekçisinde Covid-19 vakası görülmüştür. 35 işyerinden sadece 3’ünde karantina uygulanmaktadır.”

8 kişi hayatını kaybetti

Sağlık ve Hizmet Emekçileri Sendikası Aksaray, Şişli, Anadolu ve Bakırköy şubelerinde toplam koronavirüs vaka sayısı 1207, hayatını kaybeden kişi sayısı ise 7 kişi olarak ifade edildi.

Yol, Yapı ve Altyapı, Bayındırlık Tapu Kadastro Hizmetleri işkolunda ise ilçe ilçe açıklanan verilerde toplamda koronavirüs vaka sayısı 22 (18 kişinin aktif, 4 kişinin pasif) olduğu belirtilirken sadece Mahmutbey Denetim İstasyonu’nda karantina uygulandığı açıklandı. 

Tarım ve Ormancılık Hizmetleri işkolunda toplam koronavirüs “pozitif vaka” sayısı 22 olarak ifade edilirken karantinanın Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü’nde (Beşiktaş, B.Çekmece, Bahçelievler) uygulandığı ifade edildi. 

Büro Hizmetleri İşkolunda toplam koronavirüs vaka sayısı 28, hayatını kaybeden 1 kişi olduğu ifade edildi. İŞKUR’da (B.Evler, Şişli) karantina uygulandığı ifade edilen raporda hayatını kaybeden kişinin ise Anadolu Kurumlar Vergi Dairesi’nde çalıştığı belirtildi. 

Basın Yayın İletişim ve Posta Hizmetleri işkolunda İstanbul PTT Başmüdürlüğü’ne bağlı 16 farklı merkezde toplam koronavirüs tespit edilen 49 kişi olduğu ifade edildi.

Ek olarak çeşitli işyerlerinden bilgilerin aktarıldığı rapor, işkollarına yönelik koronavirüs salgını sırasında alınması gereken önlemler belirtilerek bitirildi.

Raporun tamamına burayı tıklayarak ulaşabilirsiniz...