İzmir'de "kadın hasta mahpuslar serbest bırakılsın" eylemi

İHD İzmir Şubesi Kadın Komisyonu 8 Mart etkinlikleri kapsamında kadın hasta mahpusların serbest bırakılması talebiyle basın açıklaması gerçekleştirdi.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 12 Mart 2022
  • 13:55

İHD İzmir Şubesi Kadın Komisyonu 8 Mart etkinlikleri kapsamında bugün Konak Eski Sümerbank önünde kadın hasta mahpusların serbest bırakılması için basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın açıklamasını Cemile Karakaya okudu. Açıklamada İHD'ye yapılan başvurulardan ve gelen mektuplardan alıntılar yapılarak mahpusların yaşam şartlarına dikkat çekildi.

Açıklamada hasta mahpusların yaşam hakkının ihlal edildiği örnekler şu şekilde açıklandı:

“Hapishanelerde aşırı kalabalık koğuşlar, sağlığa erişim hakkının engellenmesi, tek kişilik insanlık onuruna aykırı nakil araçları, kelepçeli muayene, revire geç çıkarılmaları, hastane sevklerinin ya geç yapılması ya da hiç yapılamaması, yetersiz iaşe bedelleri, ısıtılmayan ve havalandırılmayan koğuşlar, gün ışığından yeterince faydalandırılmamaları, hapishanelerde yeterli doktor ve sağlık personeli bulundurulmaması, diyet yemeklerinin verilmemesi, temiz suya erişimde sorun yaşanması,  kendi ihtiyaçlarını karşılayamayan mahpusların tek kişilik yerlerde tutulması gibi uygulamalar hasta mahpusların yaşam hakkının ihlal edilmesine yol açabilecek uygulamalar arasında yer almaktadır.”

Ayrıca, mahpusların pandemiden kaynaklı ek hastalıklar yaşadığı ifade edilen açıklamada  şunlar ifade edildi:

“COVID-19 karşısında korumasız olan başta ağır hasta mahpuslar olmak üzere tüm mahpusların sağlık hakkı korunamamıştır. Salgın hastalık karşısında halk sağlığının korunması için alınan önlemler, hapishaneler için yetersiz kalmıştır" diyen Karakaya şunları ifade etti: 

"Biz İnsan Hakları Derneği Kadın komisyonu olarak 8 Mart Haftası Etkinlileri içinde olan Kadın Mahpusların yaşadığı hak ihlallerini,  Hasta olan kadın mahpusların  hastalıkları ile mücadele ederken yaşadıkları sıkıntıları  kamuoyu ile paylaşmak istedik."

Son olarak açıklamada şunlar ifade edildi:

“Her alanda mücadeleyi güçlendiren kadınlar, daha fazla baskıyla, daha fazla şiddetle, taciz, tecavüz ve cinayetlerle engellenmeye çalışılıyor. Bu alanlardan biride hapishaneler ve hapishanelerdeki kadın mahpuslar. Biz diyoruz ki, Yasalar insanı yaşatmaya dönük olmalıdır. Toplumun vicdanını rahatsız eden bu uygulamalara son verilmeli hasta mahpuslara sağlığa erişim hakkı verilmeli ve hasta mahpuslar derhal serbest bırakılmalıdır”

Kızıl Bayrak / İzmir