İzmir’de DİSK mitingi

Ülkenin farklı bölgelerinde eylemler ve işçi buluşmaları gerçekleştiren DİSK, “Gelirde adelet, vergide adalet”, “Artık yeter geçinemiyoruz” şiarıyla İzmir’de bölge miting gerçekleştirdi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 20 Eylül 2024
  • 19:00

Ülkenin farklı bölgelerinde eylemler ve işçi buluşmaları gerçekleştiren DİSK, “Gelirde adelet, vergide adalet”, “Artık yeter geçinemiyoruz” şiarıyla İzmir’de bölge miting gerçekleştirdi. 

20 Eylül saat 13.00’da Basmane’de toplanılması ile başlayan eylem, kortejlerin oluşturulmasıyla devam etti. Önce DİSK amblemi ve pankartının açıldığı yürüyüş kolunda DİSK Genel-İş Şube pankartlarıyla yerini aldı. Genel-İş Aydın ve Muğla Belediyeleri’nden de katılım sağlanmasının ardından Birleşik Metal-İş pankartı, önlükleriyle sembolik bir katılım sağlayan Lastik-İş yürüdü. Dev Sağlık-İş’in yani sıra farklı şube pankartlarıyla Emekli Sen yürüyüşe katılan sendikalardı.

Yürüyüş boyunca vergi sloganlarının yanı sıra AKP karşıtı sloganlar sıklıkla atılırken, Genel-İş kortejine belli bir coşkuda hakimdi. Yürüyüş kolu Cumhuriyet Meydanı’na geldiğinde program başlatıldı. Kürsüde yer alan DİSK yöneticileri ve bağlı sendika başkanlarının isimleri okundu. 

Ardından söz DİSK Başkanı Arzu Çerkezoglu’na bırakıldı. İktidarın ekonomik saldırı paketleri, gelir ve vergide yaşanılan tablonun özetlendiği konuşmada yer yer ajitasyon dozu yüksek mücadele vurguları yapıldı. DİSK’in iller ve bölgelerde sürdürdüğü eylem ve etkinlere devam edeceği söylendi. 

Yaklaşık iki bin kişinin katıldığı miting konuşmanın ardından çekilen halaylarla bitirildi.

Mitingden notlar: 

-Mitinge hafta içi mesai saatlerinde yapılması, duyurusunun oldukça sınırlı ve DİSK üyeleri ile sınırlı tutulması gibi nedenlerle katılım az kaldı. 

-Mitinge en kitlesel katılımı Genel-İş sağladı. Üye sayısı gözetildiğinde Genel-İş’in katılımı da düşük kaldı. Alana girilmesiyle birçok işçinin mitingden ayrıldığı görüldü.

-Kürsüde sendika başkan ve yöneticilerin yanı sıra katılımcı CHP belediye başkan ve yöneticileri “Omuz omuza yürüdüğümüz” tanımlamasıyla duyuruldu. Bu sırada en önde CHP’li Karşıyaka Belediyesi’nden işten atılan işçilerin “İşimizi geri istiyoruz” pankartı vardı.

-Mitinge Ege İşçi Birliği “Krizin faturasına karşı genel grev genel direniş” pankartı ile katıldı. Yürüyüş boyunca ve alanda Emeğin Kurtuluşu’nun bildirileri dağıtıldı, 29 Eylül’de Aliağa’da gerçekleştirilecek buluşmanın çağrısı yapıldı.

-Mitinge SEP, TİP, EMEP, DİP ve İşçi Sen katılım gösterdi. 

Kızıl Bayrak/İzmir