Sermaye devleti koronavirüs (Covid-19) hastalığını meslek hastalığı olarak göstermemek için kurumlarını harekete geçirdi. Sosyal Güvenlik Kurumu Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından 7 Mayıs’ta 2020/12 sayılı bir genelgeyle Covid-19’u bulaşıcı hastalık olarak ifade edip, meslek hastalığı olarak değerlendirmedi. Bu genelgeyle üretim devam ettiği için Covid-19’a yakalanıp yaşamını yitiren işçinin ölümü iş cinayeti olarak değerlendirilmeyecek.
Patronları koruyan genelgeye İTO’dan tepki
İstanbul Tabip Odası tarafından yapılan yazılı açıklamayla SGK genelgesine tepki gösterildi. Açıklamada SGK’ya şu soruları sordu:
“*Öncelikle, Covid-19 virüsünün bulaşıcı bir hastalık olduğu, bu nedenle iş kazası ve meslek hastalığı olarak ele alınmayacağı bir ön kabul olarak ifade ediliyorsa, bu durumda SGK’nın başvuru ve şikayet üzerine yapmakla yükümlü olduğu soruşturmaları objektif şekilde yürütmesi beklenebilir mi?
*Sağlık hizmeti sunucuları, Covid-19 hastalarının iş kazası veya meslek hastalığı beyanlarını görmezden mi gelecektir?
*Sağlık hizmeti sunucularına yönelik yayınlanmış olsa da içeriğindeki “hastalık” vurgusu sebebiyle işverenlerin (işyeri hekimlerinin) iş kazası ve meslek hastalığı bildirim yükümlülüğü ortadan kalkmakta mıdır?”
Meslek hastalığı bildiriminin önü alınıyor
İTO açıklamasında “6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’na göre iş kazası, ‘işyerinde veya işin yürütümü sırasında meydana gelen, ölüme sebebiyet veren veya vücut bütünlüğünü ruhen yahut bedenen engelli hale getiren olay’ olarak tanımlanmaktadır” ifadelerinin ardından iş kazası ve meslek hasalığına ilişkin yasaların tümünde üretim sürecinde gerçekleştiğini hatırlatarak, söz konusu genelgeyle Covid-19’dan kaynaklı işçi ölümleri soruşturma sonucunun baştan patron lehine karar verildiğine dikkat çekti.
Açıklamada genelge ile yaşanacak ikinci sorun “SGK’nın ‘bulaşıcı hastalık olduğu için iş kazası ve meslek hastalığı dışında kaldığı, provizyonun hastalık olarak alınması gerektiği’ yolundaki genelgesi uyarınca bildirim yapılmaması, 6331 sayılı Kanun’da belirtilen yükümlülüğü ihlal edecektir” ifadeleriyle belirtildi.
Üçüncü sorun ise “Her ne kadar SGK’nın 2020/12 sayılı Genelgesi, sağlık hizmeti sunucuları için düzenlenmiş olsa da içeriğindeki bulaşıcı hastalık yorumu nedeniyle kimi işverenlerce iş kazası/meslek hastalığı bildirimi yapmaya gerek kalmadığı, sorumluluklarının ortadan kalktığı ileri sürülmektedir” ifadeleriyle ortaya konuldu.
İşyeri hekimleri meslek etiğine sadık kalmalı
Açıklamanın sonunda ise işyeri hekimlerine şöyle seslenildi:
“Son olarak işyeri hekimlerinin bildirim yükümlülüğün altını yeniden çizmek isteriz. 2020/12 sayılı Genelge’nin, 6331 sayılı Kanun’da düzenlenen bildirim yükümlülüğünü, tıbbi deontoloji kurallarını ve yargı içtihatlarını ortadan kaldırması mümkün değildir. Covid-19 ile ilgili olarak işyeri hekimlerinin, vicdani ve mesleki kanaatleri ile mevzuat hükümleri doğrultusunda iş kazası/meslek hastalığı bildirimlerini yapmaları, hak kayıplarının önüne geçebilir.”