İzmir'de her gün 450 kişinin testi pozitif

İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfü Çamlı, kentte her gün yaklaşık 5 bin kişiye Covid-19 testi yapıldığı ve en az 450’sinin test sonucunun pozitif çıktığı bilgisini paylaştı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 17 Eylül 2020
  • 23:35

Tüm dünyada etkisini sürdüren Koronavirüs (Covid-19) salgınına karşı Türkiye’de alınan önlemlerin yetersiz kalması nedeniyle vaka sayısı ve ölümler giderek artıyor.

Pandemiye karşı verilen mücadelede büyük bir özveriyle sorumluluklarını yerine getirmeye çalışan sağlık çalışanları da bu süreçte hayatlarını kaybetmeye devam ediyor. İzmir’de şimdiye kadar 5 hekim Covid-19 salgını nedeniyle hayatını kaybetti. İzmir Tabip Odası'nın net olmayan saha çalışması verilerine göre ise koronavirüsün Türkiye’de başladığı günden bu yana İzmir'de 600 sağlık çalışanı salgınına yakalandı. 

İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Lütfü Çamlı, salgının kentteki yayılımına ve buna karşı verilen mücadeleye ilişkin Mezopotamya Ajansı’na konuştu. 

Sağlık ve haklar korunmuyor

Pandemi sürecinin Mart ayından bu yana iyi yönetilmediğini dile getiren Dr. Lütfü Çamlı, özellikle sağlık çalışanlarının salgınla mücadelede zor şartlarda çalıştığını ifade etti. Fakat sağlıkçıların da artık giderek tükenme noktasına geldiğini söyleyen Çamlı, “Sağlık çalışanlarının sağlığı, güvenliği ve hakları ne yazık ki korunmuyor. Vefat sayılarının artığı bir süreçteyiz. Bu süreçte sağlık çalışanları, ‘yeter artık pandemiyi iyi yönetemiyorsunuz ve bizler bu süreçte giderek tükeniyoruz’ demeye başladı. 14-18 Eylül’de bu konuda kamuoyunda bir farkındalık yaratmak amacıyla tüm tabip odaları olarak beraber bir eylemlilik sürecini hayata geçiriyoruz” dedi.

Salgının İzmir’deki yayılımına dair Sağlık İl Müdürlüğü’nün kendileriyle veri paylaşılmadığını söyleyen Çamlı, buna rağmen kentteki vaka sayısının gün geçtikçe arttığı bilgisine sahip olduklarını belirtti.

“Her an olumsuz haber alabiliriz”

Yaptığı saha çalışmaları sonucu ulaştıkları net olmayan verilere göre İzmir’de bir günde 5 bine yakın test yapıldığını aktaran Çamlı, şu bilgileri paylaştı:

“Dün mesela yaklaşık 520 kişide Covid-19 pozitif saptandı. Bunların en az 450’si yeni Covid-19 hastasıdır diye düşünüyoruz. Hekimlerin ne kadarının hastalığa yakalandığına dair kesin bir veri yok elimizde. Sahadan aldığımız duyumlara göre yaklaşık 600 tane sağlık çalışanı sürecin başından beri Covid-19’a yakalandı. Son dönemde sağlık çalışanlarında Covid-19’a yakalanma sayısı önceki aylara göre arttı. Türkiye'de ise pandemi sürecinin başından bu yana 290 bin den fazla kişi salgına yakalanırken, bunlardan 30 bini sağlık çalışanları. Sağlık çalışanlarının bu hastalığa yakalanma oranı 10 kat daha fazla. Dolayısıyla her an bir hekim ya da sağlık çalışanı için olumsuz bir haber alabiliriz. O yüzden sağlık çalışanları mutlaka çok iyi korunması gerekiyor. Birçok sağlık çalışanı kişisel koruyucu sağlık ekipmanını kendi imkânları ile sağlıyor. Yani koruyucu ekipman devlet tarafından öyle düzenli sağlanamıyor.”

Yeni açılan servisler

İzmir’de bazı hastanelerin pandemi hastanesi ilan edilmesi üzerinde duran Çamlı, “Şu an kamu hastanelerinde bu iş için ayrılmış hastane servisleri genel anlamda doldu ya da dolmak üzere diyebiliriz. Keza yoğun bakımların da bazıları doldu. O yüzden yeni yeni pandemi servisleri ve pandemi yoğun bakım servisleri açılıyor” diye belirtti.

Özel sektöre kayma

Tabip Odası Başkanı, salgın sürecindeki çalışma zorlukları nedeniyle istifa eden veya emekliliğe ayrılan hekimlerin olduğunu da ifade etti. Çamlı, “Çok net sağlıklı veriler vermek mümkün değil. İstifa eden ya da emekliye ayrılan hekimlerin hepsi İzmir Tabip Odasına üye hekimler değil. İzmir Tabip Odası’na bağlı hekim sayısına baktığımızda daha önceki dönemlere göre ciddi artışlar var. Bir sağlık çalışanına düşen vatandaş sayısının yüksek olduğu bir ülkeyiz. Neredeyse bir sağlık çalışanı düşmesi gereken sayının iki katı ile karşı karşıyayken, buna karşın atanma için bekleyen sağlık çalışanları var ve bunların hala atanmaları yapılmadı. İzmir’de 70 veya 80 sağlık çalışanı işinden ayrılıp özel sektöre geçti. Bu bizim elimizdeki veri. Bu bütünü yansıtmıyor. Odamızın üyesi olmayan hekimler de var o sayıları ancak İl Sağlık Müdürü verebilir ama onlar da açıklamıyor” ifadelerini kullandı.

“Sorumluluklarımızın bilincinde davranalım”

Salgınla mücadelede sonuç almak için yurttaşlardan doğru biçimde maske takmaları, fiziksel kurallara uygun hareket etmeleri ve hijyenik tedbirleri uygulamalarını isteyen Çamlı, son olarak “Sadece kendine karşı değil, toplum sağlığına karşı kurallara mutlaka düzgün bir biçimde uyulması gerekiyor. Bu sorumluluklarımızın bilincinde davranmalı ve hatta buna uymayanları mutlaka uyarmalıyız” dedi.